MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest wt sie 19, 2025 8:14 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 65 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 4 5 Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
Klubowicz

Numer GG: 267496
mroziu pisze:
Dzieki Sebi! To mam jeden problem z glowy - teraz tylko musze dostac glosniczki o tej srednicy..

SEBIAN - nie SEBI [usmiech] Ale dzięki za komplement [zlosnik] Głośniki o średnicy 12cm można dostać z oryginału w ASO i jak pamiętam, to wcale nie są takie drogie. Oprócz MB tego typu przetworniki oferują (w kolejności od najdroższych do najtańszych): MacAudio, Sonavox i Monacor.

MB V250d long 4M '21
MB GLC 220 CDI 4M '18

Tytuł:
Klubowicz

mroziu pisze:
Dzieki Sebi! To mam jeden problem z glowy - teraz tylko musze dostac glosniczki o tej srednicy..

PS: Padla mi zmieniarka w w124 - radio oryginalne becker + zmieniarka alpine - mozna dzisiaj kupic zmieniarke w tym standarcie? Bo jak pytam w sklepach to jest problem - pytaja o jakies systemy a ja nie mam pojecia co tu jest pięć??

A jaki numer MB ma ta zmieniarka?

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Mam oryginalne radio z beczki Becker Mexico ale popsute i nie mam zamiaru sie do tego dotykać bo wygląda to jak zegarek.Poprostu więcej jest mechniki precyzyjnej niz elektroniki.Wzmacniacz mocy do tego radia jest zbudowanuy na parach komplementarnych tranzystorów bipolarnych i stanowi oddzielny elelment, który był zamontowany w prawej osłonie nad nogami.Urządzenie jest dla mnie dziełem sztuki inżynieryjnej.Szkoda że mój szwagier posuł je podłączając odwrotnie zasilanie :evil: .Szkoda też, że nie można tu bluźnić mówiąc o takich gościach [zlosnik] .
W beczce oryginalnie z tyłu były głośniki 12cm i paskudne czarne maskownice.
W mojej beczce był subwoofer w bagażniku i nic nie było słychać na zewnątrz bo była solidnie wytłumiona.Moja beka nie była 100% oryginałem.
Co do głośników w W124 zastosowałem patent opisany w jednym z numerów "Car&hifi" polskiej edycji(już sie nie ukazuje).Wiadomo że mejsca montażowe przewidują głośniki 12cm, a ja wytoczyłem 2 pierście redukcyjne z stali i wkleiłem je w deskę, po czym zamontowałem w nich głośniki 100mm JBL współosiowe.Pierścienie pozwoliły na usztywnienie wiotkiej deski rozdzielczej.Gra to ładnie i zapewnia dobrą scenę stereo.Zarówno w beczce jak i w baleronie w okolicach połączenia słupka A z kokpitem jest dziura i trzeba ja zakleić matą żeby uniknąć zwarcia akustycznego. Radio mam niestety Pioneer ale planuje Becker Mexico Pro CD, czyli markę słuszną politycznie.Nie toleruję żdnych końcówek mocy wbudowanych w radia, wiec miałem wzmacniacz soundstream, a teraz mam Audison, ale jeszcze leży w domu(maturka dyplomówka i czasu brak).
Proponuje wszyskim zatroszczyć się najpierw o system głośników przednich.
A wzmacniacze lampowe do samochodów produkuje się w Polsce, nazywają się MundSound.Duże napięcia w samochodzie bierze sie z przetwornic [zlosnik]

Tytuł:
Klubowicz

Antoni Janikowski pisze:
Nie toleruję żdnych końcówek mocy wbudowanych w radia, wiec miałem wzmacniacz soundstream, a teraz mam Audison, ale jeszcze leży w domu(maturka dyplomówka i czasu brak).
Proponuje wszyskim zatroszczyć się najpierw o system głośników przednich.
A wzmacniacze lampowe do samochodów produkuje się w Polsce, nazywają się MundSound.Duże napięcia w samochodzie bierze sie z przetwornic [zlosnik]

I po jaką cholerę komu te wynalazki? Im więcej po drodze, tym gorzej [szalone] Osobiście jestem zwolennikiem praktycznych rozwiązań, dlatego jedyne wspomaganie klasycznego nagłośniania w moim aucie stanowi subwoofer aktywny typu "poducha" pod fotelem pasażera i wystarcza :P [cool] Kilku kolegów odsłuchiwało już ten system i było mile zaskoczonych [usmiech] Może dlatego, że w aucie staram się wytworzyć brzmienie typu pro i studio, a nie hifi lub car hifi. Ze mną to generalnie jest ciężka rozmowa na ten temat [zlosnik] W tej kwestii tez mam swój ulubiony i własny slogan podobny do tego, że "na gaz najlepsze sa kuchenki gazowe" [oczko] [zlosnik]

MB V250d long 4M '21
MB GLC 220 CDI 4M '18

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Wzmacniacz lampowy to na prawde wynalazek w samochodzie.A niech sobie grają na nich gitarzyści [zlosnik] .Inne wynalazki typu wzmacniacze tranzystorowe mi są potrzebne, może komuś innemu nie.Zdechłe 16W max mocy z radyjka nie zapewni na pewno dobrej dynamiki pomijając poziom głośności jako malo ważny. Jak chcesz zrobić sobie symulację pomieszczenia studio to musisz kiedyś koniecznie porzyczyć mojego radia - procesor dżwięku ma taką opcję.Ja go nawet nie używam, bo słucham płyt tak jak zostały nagrane. Także seryjne głośniki to jest kicha - chyba że ktoś ma problemy ze słyszniem częstotliwości powyżej 10kHz [zlosnik] .Polecam MB Quart - niemieckie, czyli politycznie poprawne i dobre.

Pozdrawiam [usmiech]

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

:oops: Sorki Sebian [i Sebi tez] - moj bląd...

Co do kwestii naglosnienia to wstawie po prostu nowe glosniki, bo jeden jest spalony a drugi wydaje czasami z siebie dziwne odglosy.. Wydrukuje nazwy glosnikow, ktore podal Sebian bo czuje, ze bedzie problem z zakupem..

Co do zmieniarki to nie wiem jaki to numer MB, ale podaje numery ze zmieniarki:

Alpine model 5960

a na gorze sa takie oznaczenia:

S/NO. H 4 08 89218 F
AL 5960 E 08 89218

Tytuł:
Klubowicz

mroziu pisze:
Wydrukuje nazwy glosnikow, ktore podal Sebian bo czuje, ze bedzie problem z zakupem..

Z Sonavoxem i Monacorem oraz oryginałem z MB nie powinno być problemu. Mam dostęp przez znajomy sklep do Sonavoxów, a o oryginały pytałem jakiś czas temu w sklepie u Artura Brolera i też nie powinno byc problemów z zakupem - niestety nie wiem, jak oryginał wygląda i kto go robi [szalone]

MB V250d long 4M '21
MB GLC 220 CDI 4M '18

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Witam! Ostatnio nie zagladalem i widze, ze sie pospieszylem...

Dzwonilem do kilkunastu firm w Lodzi w poszukiwaniu glosnikow - wszedzie jak uslyszeli 12cm to pytali czy w124? W ABISI-e mieli 12-tki ale tylko niskotonowe....wiec w koncu zamowilem oryginalne w ASO...beda w przyszlym tygodniu...

Dzieki wszystkim za wskazowki i odpowiedzi

Tytuł:
Klubowicz

mroziu pisze:
Witam! Ostatnio nie zagladalem i widze, ze sie pospieszylem...

Dzwonilem do kilkunastu firm w Lodzi w poszukiwaniu glosnikow - wszedzie jak uslyszeli 12cm to pytali czy w124? W ABISI-e mieli 12-tki ale tylko niskotonowe....wiec w koncu zamowilem oryginalne w ASO...beda w przyszlym tygodniu...

Dzieki wszystkim za wskazowki i odpowiedzi

Czy możesz zdradzić ile kosztują oryginały w ASO? Czy po zakupie przed montażem możesz zrobić ich fotki (od góry, profil boczny i magnes) i podesłąc na maila lub wrzucić na forum? Ciekawe, kto dla MB je produkuje? Stawiam na Blaupunkta. Zamówiłeś 4 sztuki czy 2? Bo zdaje się, że te na tył dostarczane są z takimi plastykowymi dystanasami. Czekam na info [usmiech]

Pozdrawiam

MB V250d long 4M '21
MB GLC 220 CDI 4M '18

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Zamowilem 2 sztuki [tylnie sa dobre]..
Jak tylko odbiore to wrzuce fotki i info - zarowno tych nowych jak i starych bo sam jestem ciekawy co to za cudo [jeden glosnik jest dobry]..

Tytuł:
wiarus senior

troche się namieszało....

Radio - nei wiem czego chcecie od Pioniera?? Mam takiego , ma już co prawda 10lat ale parametrami przwyższa nowo produkowane śmieci... Radio z bajerami jest juz na starcie jak dla mnie stracone, końcówka mocy... od tego są wzmacniacze, a w radiu może być jak dla mnei max 4 X 22W ( mostek )

Glośniki na tylnej półce.... po co mają kusić oczy?

osobiści proponuje zakupic boczki identyczne jak te co macie obecnie. Kupić zestaw dwudrożnych odseparowanych głośników ze zwrotnicą, oraz na przód 3drożne ( przy czym średniotonowy to 10cm, niskotonowy to max 16cm).
Z przodu w deske wkładamy średnio ( nawet średnio-nisko tonowe, jak żeby nachodziło pasmem odcięcia na niskotonowe w drzwiach - deska u mnie przynajmniej super gra, dlategop polecam. Wysokotonowe przystosowane do zabudowy, możeby wmontować za pomocą specjalnych uchwytowe nad średiotonowymi, lub wkomponować w słupki A - jak kto woli. Nisko tonowe , jak ktoś ma kase to może pokusić się o dodatkowe subniskotonowe trzeba wmontować w drzwi prednie, ale nie na zasadzie kontowka i jazda, tylko trzeba się namęczyć. Do zakupionych boczków dorabiamy z drewna ( jak ktoś chce może z MDF'u ) panele, ale takie sprytne żeby i kiesenie w nich zrobić. Z przody drzwi wstawiamy niskotonowy ( 16cm mieśli się pod korbką od szyb) , a za nim jak ktos chce subniskotonowy ( 10cm gra bardzo przyjemnie , jak dla mnie superowo, szybki, klarowny, "miekki" ) . Za głośnikiem możemy zrobić kieszenie takie jak w serii, może troche mniejsze ale są. Teraz wszystko pomalować i wygląda jak seria - jedna uwaga - problem z maskowicami, dostarczane do glośników są "szpanerskie" i albo czarne albo srebrne... i odrazu wiadać co i jak. Mnie osobiście zależy żeby nie było tego widać... i nad tym jeszcze pracuje ( nawet pomalowanie glosnikowych oslon jest bardzo widoczne że to nie oryginalne boczki )

Tak wygląda przód....

Tył - dwu drozne... glośniki tak jak z produ w drzwi, przed popielniczką, pomalowane ( pokryte skórą w kolorze tapicerki ) panele z tyłu sa niewidczne dla kogoś kto nei ma W123 - jedynei problem z maskownicami....
Wyskotonowe możan umieścić przed klamkami w boczkach ( wmontować w tapicerke ) lub jak to jest w najnowszej E-klasie w podsufitke ( nad tym pracuje ) Można je jeszcze wmontować gdzie kto chce - tak żeby nei bylo widać , ale przed klamkami jest jak dlka mnei ok.

Tylne polka niech zostanie taka jak jest, bo taka jest ładna i żadne głosniki jej szpecić nei muszą - i kusić sku^&^^ów co tylka patrzą co by zaje%^ ć.

Glośników z drewnianych paneli nie da rady wyrwać wykręcić - to tez trzeba się sporo namęczyć

Osobiście całkowicie odradzam elipsy ( tatalna porażka) oraz glośniki wspolosiowe 2...3 nawet 4 w jednym- to nie może dobrze grać. Ale to będzie jak z LPG jedni to kochają inni nienawidzą ....

Zwrotnice- to chyba tak proste że tu nei ma co komeptować

Wzmacniacze - nie pod nogami kierowcy - tylko w bagażniku , wraz ze zmieniarką - żeby nie bylo widać , od spodu do metaowej połki nad bakiem - nic nei widac a i ukraść nie ma jak bo trzeba ze srubokrętem wleść do bagażnika, poszukać sróbek ( pamiętajcie zawsze każda inna i np 10mm i 13mm + jakies wkręty i na płaski )

okablowanie... Za oparciem kanapy z prawej strony ( "za pasażerem" ) jest niw wybity otwór oryinalny - młotek i trzonkiem wyłamać blache która trzyma się na czterech 1mm kawałkach nei przyciętej blachy, potem peszel do akumulatorka i przewod zasilający do wzmacniaczy ( chociaż zasilający poprowadziłem lewą stroną razem z przewodami do tylnych lamp, a sygnałowe razem z chinczami prawą ( tyle że chincze lecą prawym progiem, a już wzmocnione środkiem do konsoli i potem podrodze się rozchodzą , lewe dzrzwi tył, prawe tył, potem konsolą do deski i już normalnie pod deską na lewo i prawo....

TO wszystko czeka tylko na montaż, ale matura i takie tam inne wszystko bardzo przeciagają.... Koszt jest może i nawet duzy okabkowanie 250zł, drewno mialem na panele, i dwa komplety glośników dwu drożne tył, oraz używane 3drożne na przód Pioniera ( jesetem wierny tej marce bo jest najleprza jakościowo i wole kupic używane z najwyższej!! pólki niż nowe złomy - ale każdy posiadacz MB wie o czym mówie) Ale ma to zalete bo nie ukradną - i wychodzi dużo taniej niż badziewne elipsy z cięciem polki na wylot które odrazu ukradną :evil: .

I nie wiem czego chcecie od pioniera... jak dla mnei jest bardzo dobry, w razie czego łatwo się naprawia, podoba mi się jego wyświetlacz, zero bardziwnych bajerów, do MB jest wręcz idealny , czysty klarowny model pioniera + zmianiarka na 6CD

Tytuł:
Klubowicz

Marcin S pisze:
troche się namieszało....

Radio - nei wiem czego chcecie od Pioniera?? Mam takiego , ma już co prawda 10lat ale parametrami przwyższa nowo produkowane śmieci...

Mam Pioneer'a bez zbędnych bajerów i jestem z niego zadowolony, ale przy radiach ze stajni BECKER ten Pionek jest śmieciem [zlosnik] Łyso, co?

Marcin S pisze:
Glośniki na tylnej półce.... po co mają kusić oczy?

Po to, że tam są oryginalne miejsca na głośniki, a większość osób tutaj dba o oryginalność swoich aut. Prędzej skusi kogoś radioodbiornik niż markowe głośniki na półce. Jakoś nigdy przez tyle lat nie pomyślałem o tym, żeby chować głośniki, a jeśli jest top konieczne, to polecam wszystkim specjalną profesjonalną gąbkę akustyczną i zabawę z jej ułożeniem - pokryje całą półkę, a dźwięk przepuści.

Marcin S pisze:
osobiści proponuje zakupic boczki identyczne jak te co macie obecnie. Kupić zestaw dwudrożnych odseparowanych głośników ze zwrotnicą, oraz na przód 3drożne ( przy czym średniotonowy to 10cm, niskotonowy to max 16cm).
Z przodu w deske wkładamy średnio ( nawet średnio-nisko tonowe, jak żeby nachodziło pasmem odcięcia na niskotonowe w drzwiach - deska u mnie przynajmniej super gra, dlategop polecam. Wysokotonowe przystosowane do zabudowy, możeby wmontować za pomocą specjalnych uchwytowe nad średiotonowymi, lub wkomponować w słupki A - jak kto woli. Nisko tonowe , jak ktoś ma kase to może pokusić się o dodatkowe subniskotonowe trzeba wmontować w drzwi prednie, ale nie na zasadzie kontowka i jazda, tylko trzeba się namęczyć. Do zakupionych boczków dorabiamy z drewna ( jak ktoś chce może z MDF'u ) panele, ale takie sprytne żeby i kiesenie w nich zrobić. Z przody drzwi wstawiamy niskotonowy ( 16cm mieśli się pod korbką od szyb) , a za nim jak ktos chce subniskotonowy ( 10cm gra bardzo przyjemnie , jak dla mnie superowo, szybki, klarowny, "miekki" ) . Za głośnikiem możemy zrobić kieszenie takie jak w serii, może troche mniejsze ale są. Teraz wszystko pomalować i wygląda jak seria - jedna uwaga - problem z maskowicami, dostarczane do glośników są "szpanerskie" i albo czarne albo srebrne... i odrazu wiadać co i jak. Mnie osobiście zależy żeby nie było tego widać... i nad tym jeszcze pracuje ( nawet pomalowanie glosnikowych oslon jest bardzo widoczne że to nie oryginalne boczki )

Tak wygląda przód....

Tył - dwu drozne... glośniki tak jak z produ w drzwi, przed popielniczką, pomalowane ( pokryte skórą w kolorze tapicerki ) panele z tyłu sa niewidczne dla kogoś kto nei ma W123 - jedynei problem z maskownicami....
Wyskotonowe możan umieścić przed klamkami w boczkach ( wmontować w tapicerke ) lub jak to jest w najnowszej E-klasie w podsufitke ( nad tym pracuje ) Można je jeszcze wmontować gdzie kto chce - tak żeby nei bylo widać , ale przed klamkami jest jak dlka mnei ok.

Tylne polka niech zostanie taka jak jest, bo taka jest ładna i żadne głosniki jej szpecić nei muszą - i kusić sku^&^^ów co tylka patrzą co by zaje%^ ć.

Glośników z drewnianych paneli nie da rady wyrwać wykręcić - to tez trzeba się sporo namęczyć

Osobiście całkowicie odradzam elipsy ( tatalna porażka) oraz glośniki wspolosiowe 2...3 nawet 4 w jednym- to nie może dobrze grać. Ale to będzie jak z LPG jedni to kochają inni nienawidzą ....

Zwrotnice- to chyba tak proste że tu nei ma co komeptować

Wzmacniacze - nie pod nogami kierowcy - tylko w bagażniku , wraz ze zmieniarką - żeby nie bylo widać , od spodu do metaowej połki nad bakiem - nic nei widac a i ukraść nie ma jak bo trzeba ze srubokrętem wleść do bagażnika, poszukać sróbek ( pamiętajcie zawsze każda inna i np 10mm i 13mm + jakies wkręty i na płaski )

okablowanie... Za oparciem kanapy z prawej strony ( "za pasażerem" ) jest niw wybity otwór oryinalny - młotek i trzonkiem wyłamać blache która trzyma się na czterech 1mm kawałkach nei przyciętej blachy, potem peszel do akumulatorka i przewod zasilający do wzmacniaczy ( chociaż zasilający poprowadziłem lewą stroną razem z przewodami do tylnych lamp, a sygnałowe razem z chinczami prawą ( tyle że chincze lecą prawym progiem, a już wzmocnione środkiem do konsoli i potem podrodze się rozchodzą , lewe dzrzwi tył, prawe tył, potem konsolą do deski i już normalnie pod deską na lewo i prawo....

TO wszystko czeka tylko na montaż, ale matura i takie tam inne wszystko bardzo przeciagają.... Koszt jest może i nawet duzy okabkowanie 250zł, drewno mialem na panele, i dwa komplety glośników dwu drożne tył, oraz używane 3drożne na przód Pioniera ( jesetem wierny tej marce bo jest najleprza jakościowo i wole kupic używane z najwyższej!! pólki niż nowe złomy - ale każdy posiadacz MB wie o czym mówie) Ale ma to zalete bo nie ukradną - i wychodzi dużo taniej niż badziewne elipsy z cięciem polki na wylot które odrazu ukradną :evil: .

I właśnie w ten sposób z klasyka zrobione zostanie auto dla kolesia, któremu się więcej wydaje, niż w rzeczywistości słyszy [zlosnik]

Marcin S pisze:
I nie wiem czego chcecie od pioniera... jak dla mnei jest bardzo dobry, w razie czego łatwo się naprawia, podoba mi się jego wyświetlacz, zero bardziwnych bajerów, do MB jest wręcz idealny , czysty klarowny model pioniera + zmianiarka na 6CD

Powtarzasz się. Pioneer Ci za reklamę płaci? [zlosnik]

MB V250d long 4M '21
MB GLC 220 CDI 4M '18

Tytuł:
wiarus senior

ponier mi za nic nei placi [zlosnik]

No mnie niestety spotkała przykra niespodzianka jak wychodze z domu a tu w samochodzie nawet jeden wysokotonowy nei ocalał... dlatego może to się wydawać śmieszne ale wmontowanie " na stałe" jest w mioim przypadku jedynym rozwiązaniem.... :roll:

Nic mi się nie wydaje że coś słysze.... jak coś słysze to szłysze... bez jakiejś dodatkowej otoczki "ze sceną przesunietą dzięki zastosowaniu takich przetworników w przednich słupkach i skierowanych pod kątem... " i inny tam taki bełkot....

Ciekawe gdzie znalazłeś jakikolwiek opis że to jest coś z stylu hi-end??

a becker - mnie osobiście się nei podoba, a mam jeden taki rodzynek... gra... no gra i nic więcej... ale to tylko moje zdanie!

a nawet nieporozne głośniki na półce niestety kuszą ( a to tylko ja może mam pecha) , a mnei osobiście
głośnikowa połka z tyłu się nei podoba i koniec kropka.

A oryginalnośc samochodow.... jest nawet 100%, tyle że tapicerka ( boczki) leży w garażu [zlosnik] - czas naprawy.... ok 5h [oczko]

Tytuł:
wiarus senior

Sebian - co do oryginalności samochodu - wywaliłem, LPG z Mojej MB... i odczuwam że sprawia Jej to wielką radość, jest zawsze chętna... więc zamiast LPG będe miał poprostu radio z 10 głośnikami - wychodzi na to samo [zlosnik]

jedynei moja kieszeń się nei cieszy..... 3,89zł za 10km... troche kosztowna zabawka [szalone]

I zastanawiam się tylko czy podczas przeglądu jak w dowodzie mam LPG sie nei doczepią zę już nei ma :o

Tytuł:
Klubowicz

Marcin S pisze:
No mnie niestety spotkała przykra niespodzianka jak wychodze z domu a tu w samochodzie nawet jeden wysokotonowy nei ocalał... dlatego może to się wydawać śmieszne ale wmontowanie " na stałe" jest w mioim przypadku jedynym rozwiązaniem.... :roll:

Nie obraź się, ale może dzieje się tak ze względu na miasto, w jakim mieszkasz, czyli Radom. O tym mieście i dziwnych ABS'ach stamtąd nie słyszy się wiele dobrego [szalone]

Marcin S pisze:
A oryginalnośc samochodow.... jest nawet 100%, tyle że tapicerka ( boczki) leży w garażu [zlosnik] - czas naprawy.... ok 5h [oczko]

Ano bano [oczko] Ja po prostu mam swoją filozofię poniekąd słuszną dotyczącą nagłośnień aut i nie tylko aut - głównym jej punktem jest granie dla siebie, a nie dla całego miasta czy chociażby ulicy. Oprócz tego jeszcze kilka innych punkcików. Poza tym na codzień zajmuję się nagłośnieniami, ale bardziej tymi dużymi z zakresu "live" i studio, choć hi-fi i hi-end są mi dobrze znane. Ale to długa historia i wkrótce postaram się ją w całości przedstawić na moich stronach internetowych - patrz link w podpisie. A na codzień siedzę ostatnio w takich zabawkach: www.sebian.pl [cool]

Marcin S pisze:
Sebian - co do oryginalności samochodu - wywaliłem, LPG z Mojej MB... i odczuwam że sprawia Jej to wielką radość, jest zawsze chętna... więc zamiast LPG będe miał poprostu radio z 10 głośnikami - wychodzi na to samo [zlosnik]

jedynei moja kieszeń się nei cieszy..... 3,89zł za 10km... troche kosztowna zabawka [szalone]

I zastanawiam się tylko czy podczas przeglądu jak w dowodzie mam LPG sie nei doczepią zę już nei ma :o

Nie mogą się przyczepić i już [cool] A posunięcie Twoje bardzo mnie cieszy [usmiech]

MB V250d long 4M '21
MB GLC 220 CDI 4M '18

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 65 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 4 5 Następna

Strefa czasowa UTC+02:00