troche się namieszało....
Radio - nei wiem czego chcecie od Pioniera?? Mam takiego , ma już co prawda 10lat ale parametrami przwyższa nowo produkowane śmieci... Radio z bajerami jest juz na starcie jak dla mnie stracone, końcówka mocy... od tego są wzmacniacze, a w radiu może być jak dla mnei max 4 X 22W ( mostek )
Glośniki na tylnej półce.... po co mają kusić oczy?
osobiści proponuje zakupic boczki identyczne jak te co macie obecnie. Kupić zestaw dwudrożnych odseparowanych głośników ze zwrotnicą, oraz na przód 3drożne ( przy czym średniotonowy to 10cm, niskotonowy to max 16cm).
Z przodu w deske wkładamy średnio ( nawet średnio-nisko tonowe, jak żeby nachodziło pasmem odcięcia na niskotonowe w drzwiach - deska u mnie przynajmniej super gra, dlategop polecam. Wysokotonowe przystosowane do zabudowy, możeby wmontować za pomocą specjalnych uchwytowe nad średiotonowymi, lub wkomponować w słupki A - jak kto woli. Nisko tonowe , jak ktoś ma kase to może pokusić się o dodatkowe subniskotonowe trzeba wmontować w drzwi prednie, ale nie na zasadzie kontowka i jazda, tylko trzeba się namęczyć. Do zakupionych boczków dorabiamy z drewna ( jak ktoś chce może z MDF'u ) panele, ale takie sprytne żeby i kiesenie w nich zrobić. Z przody drzwi wstawiamy niskotonowy ( 16cm mieśli się pod korbką od szyb) , a za nim jak ktos chce subniskotonowy ( 10cm gra bardzo przyjemnie , jak dla mnie superowo, szybki, klarowny, "miekki" ) . Za głośnikiem możemy zrobić kieszenie takie jak w serii, może troche mniejsze ale są. Teraz wszystko pomalować i wygląda jak seria - jedna uwaga - problem z maskowicami, dostarczane do glośników są "szpanerskie" i albo czarne albo srebrne... i odrazu wiadać co i jak. Mnie osobiście zależy żeby nie było tego widać... i nad tym jeszcze pracuje ( nawet pomalowanie glosnikowych oslon jest bardzo widoczne że to nie oryginalne boczki )
Tak wygląda przód....
Tył - dwu drozne... glośniki tak jak z produ w drzwi, przed popielniczką, pomalowane ( pokryte skórą w kolorze tapicerki ) panele z tyłu sa niewidczne dla kogoś kto nei ma W123 - jedynei problem z maskownicami....
Wyskotonowe możan umieścić przed klamkami w boczkach ( wmontować w tapicerke ) lub jak to jest w najnowszej E-klasie w podsufitke ( nad tym pracuje ) Można je jeszcze wmontować gdzie kto chce - tak żeby nei bylo widać , ale przed klamkami jest jak dlka mnei ok.
Tylne polka niech zostanie taka jak jest, bo taka jest ładna i żadne głosniki jej szpecić nei muszą - i kusić sku^&^^ów co tylka patrzą co by zaje%^ ć.
Glośników z drewnianych paneli nie da rady wyrwać wykręcić - to tez trzeba się sporo namęczyć
Osobiście całkowicie odradzam elipsy ( tatalna porażka) oraz glośniki wspolosiowe 2...3 nawet 4 w jednym- to nie może dobrze grać. Ale to będzie jak z LPG jedni to kochają inni nienawidzą ....
Zwrotnice- to chyba tak proste że tu nei ma co komeptować
Wzmacniacze - nie pod nogami kierowcy - tylko w bagażniku , wraz ze zmieniarką - żeby nie bylo widać , od spodu do metaowej połki nad bakiem - nic nei widac a i ukraść nie ma jak bo trzeba ze srubokrętem wleść do bagażnika, poszukać sróbek ( pamiętajcie zawsze każda inna i np 10mm i 13mm + jakies wkręty i na płaski )
okablowanie... Za oparciem kanapy z prawej strony ( "za pasażerem" ) jest niw wybity otwór oryinalny - młotek i trzonkiem wyłamać blache która trzyma się na czterech 1mm kawałkach nei przyciętej blachy, potem peszel do akumulatorka i przewod zasilający do wzmacniaczy ( chociaż zasilający poprowadziłem lewą stroną razem z przewodami do tylnych lamp, a sygnałowe razem z chinczami prawą ( tyle że chincze lecą prawym progiem, a już wzmocnione środkiem do konsoli i potem podrodze się rozchodzą , lewe dzrzwi tył, prawe tył, potem konsolą do deski i już normalnie pod deską na lewo i prawo....
TO wszystko czeka tylko na montaż, ale matura i takie tam inne wszystko bardzo przeciagają.... Koszt jest może i nawet duzy okabkowanie 250zł, drewno mialem na panele, i dwa komplety glośników dwu drożne tył, oraz używane 3drożne na przód Pioniera ( jesetem wierny tej marce bo jest najleprza jakościowo i wole kupic używane z najwyższej!! pólki niż nowe złomy - ale każdy posiadacz MB wie o czym mówie) Ale ma to zalete bo nie ukradną - i wychodzi dużo taniej niż badziewne elipsy z cięciem polki na wylot które odrazu ukradną

.
I nie wiem czego chcecie od pioniera... jak dla mnei jest bardzo dobry, w razie czego łatwo się naprawia, podoba mi się jego wyświetlacz, zero bardziwnych bajerów, do MB jest wręcz idealny , czysty klarowny model pioniera + zmianiarka na 6CD