MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest wt lip 22, 2025 6:13 am

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 79 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 4 5 6 Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Bez rzeczoznawcy trudno będzie się obejść. Według mojej oceny to dobrze wydane pieniądze, tylko zwróć uwagę, zeby opiniujący sie na tym faktycznie znał, najlepiej jakby jeszcze miał specjalizację w autach zabytkowych, czyli ktoś kto sporządza opinie potrzebne do rejestracji na "żółte blachy". Sam wyjasnij mu jakie czynniki bierzemy pod uwagę przy określaniu wartości MB oraz róznice poniędzy 230CE a 280CE bo zobaczysz, że to nie jest dla wszystkich takie oczywiste. Rzeczoznawca to też człowiek i potrzebuje nauki ;) . Tych najtańszych ofert bym nie przedstawiał, bo moze komuś do glowy przyjść aby średną wyciągnąć.

Jesli możesz to wstaw kopie wyceny, w celach poznawczych zobaczymy co się z niej da wyczytać.

Dzięki za punkta [zlosnikz]

Tytuł:
swój chłop

Poniżej cała kompletna wycena. Sorry za czarne kwadraciki ale troche intymności musi byc :)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek[/img]

EX. Mercedes-Benz W126 300SEL 1991r. RHD
EX. Mercedes-Benz W220 S430 2001 RHD
EX.Fiat Punto 2 FL 1.2 2003r.
EX.Renault Laguna MK2 2001

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Co to za intymność, jak widać Ci cały VIN ;) .

Ta "wycena" jest sporządzona tak jak się twórcy podobało. Symbol [*], przy danych identyfikacyjnych w zagłówku oznacza, że cena bazowa została wprowadzona "z ręki" (lub sufitu :roll: ) lub na podstawie jakiegoś innego samochodu o zbliżonych parametrach. Działanie takie jest dopuszczalne jednak w treści należy zaznaczyć jakiego pojazdu użyto jako bazowy lub na jakiej podstawie ustalono taka właśnie cenę. W przypadku ofert rynkowych winny zostać załączone celem porównania. Tutaj tego zabrakło wiec w żaden sposób sie nie można odnieśc do jej prawidłowości. Z katalogiem cen Info-Ekspert nie ma to nic wspólnego poza wydrukiem, równie dobrze można było napisać to długopisem na kartce.

Mozna się domyślać, że posłużono się przy wycenie jakimś Merdesem 230 (byc może 124), a TYP 123 COUPE wisano ręcznie, bo jakoś nigdy takiego oznaczenia nie spotkałem. Stąd nie ma się co dziwić, że dane techniczne dotyczące mocy jakoś tu nie pasują.... no bo jak.

W rubryce rodzaj silnika jesli dobrze widzę jest zapis w nawiasach benzyna/gaz? Jesli pojazd ma LPG winno być to zaznaczone jako wyposażenie dodatkowe z odpowiednią korektą na +. Lakier metalic również i wszystko inne co zamontowano w pojeździe poza standardem.

Wysokość opon wprowadza się w mm i porównuje z wysokością nowych. Dla aut osobowych przyjmuje się średnio 8mm. Opona zużyta to bieżnik 1,5. czyli 5mm bieżnika daje około 50% zuzycia. Mozna sie z tym zgadzać lub nie, ale z punktu prawidłowości wyceny jest to prawidłowe (chyba w tym przypadku tylko to).

Z takim przebiegiem 6187km to nie lada rarytas. Jest on znacznie nizszy od normatywnego więc powinna byc wprowadzona korekta dodatnia lub podana przyczyna dla której od niej odstąpiono.

Wycena zatem sporządzona została w sposób niestaranny i zawiera wiele błędów. Nie można uznać takiego sposobu ustalenia wysokości odszkodowania za prawidłowy. W pierwszej kolejności należałoby domagać się szczegółowego wyjaśnienia w jaki sposób ustalono wartośc bazową, a następnie dlaczego pominięto korekty za wyposażenie dodatkowe.

Dziwne trochę, że przy takim uderzeniu nie została zagęta podłoga, proponuję ją dokładnie obejrzeć.

Krotko mówiąc Twoj majątek został oszacowany "na oko" i wydaje się, że z dużym błędem na niekorzyść.

Życzę więcej szczęścia w rozmowie z prawdziwym rzeczoznawcą.

Tytuł:
swój chłop

Numer GG: 392926
I to co ppiszesz to jest ten humor o ktorym pisalem.Teraz beda przepychanki,to ci silnik policza z innej wersji bo z ta taniej,bez wyposazenia a to ze z autogieldy sugerowal sie najnizsza wersja to normal bo to w ich interesie,jak ktos glupi i uwierzy to wezmie to co daja i maja goscia z bańki.Musisz ty teraz udowadniac ze bylo wiecej wart twoje auto.Jak juz pisalem,jak sie daje to sie kraje.Nie daj sie.Powodzenia

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

sugeruję skorzystać z wyceny biegłego, najlepiej zorientuj się kto jest biegłym sądowym powoływanym przez Sąd Rejonowy w twoim miejscu zamieszkania. Ocenę zleć jemu prywatnie, jej jakaś szansa że jak pozwiesz TU do sądu to sąd wezwie też tego człowieka albo jego znajomego.

Przed sądem liczy sie tylko opinia biegłego powołanegpo przez sąd, a reszta rzeczoznawcow sie nie liczy dla Sądu.
powołanie biegłego to 1000 zł na wejsciu płatne przez powoda, będz na to przygotowany,

IMO sprawa powinna sie skończyć w Sądzie . jeżeli twoje auto zostanei wycenione przez biegłego sądowego na 1 zł powyżej kwoty jaką TU ci wyliczylo jako wartość naprawy, to nie ma szkody całkowitej. Domagaj się zwrotu na podstawie FV, lub kosztorysu (tu zawsze kradną pomimo ze powinni wypłącic tyle ile za FV)
wszystko w kosztory=sie koszt naprawy wyjdzie 6000 zł max, policzą wszystko w zamiennikach co tylko sie da i robocizne za 50 zł netto
do tych 13000 oni dochodzą tylko jak trzeba wejsc na szkode calkowitą , i liczą każdą srubkę w oryginale, ale jak trzeba wyplacać to idą w zamienniki.

Reasumując.
Przy użyciu rzeczoznawcy a najlepiej biegłego sądowego
walcz o podniesienie wartosci auta przed szkodą. powinienes uzyskac powyzej 10000 zł na bank,
Z drugiej strony walcz o obnizenie tych nierealnych 13.000 zł,
Sam szukaj nowych zamiennikow blach, napisz ze znalazles warsztat ktory zrobi naprawe na podstawie kosztorysu za taką a taką kwotę, że zżekasz sie prawa do wymiany kłów zderzaka jeżeli są dobre a ci je policzyli. Uważaj z obiżaniem tej kwoty bo dziala to na twoją niekorzyść, ale może te pare złdzie ci brakowalo do wyjscia ze szkody całkowitej. w OC żeby szkoda byla całkowita musi byc wieksza niz 100 % wartosci pojazdu .. 70% to TU moze sobie ustanowic w AC, w OC ustawa reguluje , i każdy są uzna ze 100% jest granicą.
(najlepiej jak bedziesz sie klucił z TU pokaż im od razu pozew cywilny gotowy do złożenia (na 99% bedziesz go skłądał) z wpisanym adwokatem, domaganiem sie bieglego, za ktorego chcesz zaplacic 1000 zł, beda widziec twoją determinację

Pozdrawiam i życzę powodzenia .. nie popuszczaj, i pamiętaj .. dla sądu nieważne jest nic co mowisz nt. unikatowosci i wartosci twojego auta .. , nei wazne są opinie rzeczoznawcow, warsztatów wazne jest tylko to co powie Biegły Sądowy. POdedukuj tez bieglego sądowego. W aktach sprawy jakie na bank bedzie czytal daj kserokopie wycen, ogloszen, ilosc produkowanych sztuk, wyposażenie, dokladne oznaczenie modelu, itd. Moze sie okazac ze biegly wcale nei bedzie sie znal na starych mercach .. ale bedzie wazniejszy dla sądu niż inne twoje dowody <br><br> Panowie,pomóżmy koeldze wystawiając nasze ukochane w123 280 CE na allegro i podsylając mu linki na prv. Wartosc mojej to około 15.000 pln .. Niech biegli mają materiał do pracy .. Nie oszukiwac wyceniac realnie, jak nie chcecie sprzedac, dawajcie na ebay.pl, swistaka, podajcie inny nr tel zeby was nie meczyli kupujący .. a chlopakowi pomożemy.
[b]

W107 560sl
W108 280se 3.5 Rote Sau

Tytuł:
swój chłop

Hehe
erio z tym wstawieniem merców na allegro to ciekawy pomysl:)

Na dzien dzisiejszy czekam na drugiego rzeczonawcę, który wyceni szkodę i wartosc pojazdu przed szkodą.
Tak dla ciekawości PZM w Zielonej Górze kosztuje ok 250 zł
A w TUVPOL koszt wynosi ok 180 zł, także nie aż tak dużo :)

Zobaczymy jak to się rozwinie dalej.
W rozmowie z prawniikiem doszliśmy do wniosku, że jeśli to nic nie da to trzeba będzie oskarżyć rzeczoznawcę za oszustwo bo w jego wycenie jest zbyt wiele uchybień, a człowiek zajmujący się wycenami nie może aż tyle błędów popełnić na jednej wycenie.

Swoją drogą po rozmowie z rzeczoznawcą z TUVPOL usłyyszałem ciekawą rzecz.
Mianowicie powiedział coś takiego, że rzeczoznawcy z ubezpieczalni nazywają siebie rzeczoznawcami a niekoniecznie nimi są. Czesto są to tylko eksperci a z rzeczoznawcami nie mają zbyt wiele wspólnego...
Ciekawe.

EDIT:
Właśnie rozmawiałem z twórcą owej powyższej wyceny. Rozmowa zakończyła się oczywiście nieciekawie.
Ale w rozmowie tel. rzeczoznawca powiedział, że co on ma z tym wspólnego i co ja dalej od niego chcę? Powiedziałem mu, że niezgadzam się z wyceną , że to źle że tamto źle.
Rzeczoznawca także powiedział, że wyposażenie dla aut powyżej 12 lat się nie liczy i jak dla niego moge miec nawet złote klamki i tak by tego nie wpisał!!!
Powiedział też, że niewiadomo ile chce za starego mercedesa.
Powiedział również, że skorzystał z ofert Allegro i ponoć ma dostęp do zakończonych aukcji. A to że większość ofert jest po 15000 zł to go nie obchodzi bo i tak nikt tych samochodów nie kupuje, i że znalazł gdzieś w archiwum allegro (nie wiem skąd on ma tam dostęp, w ogóle nie wiem czy coś takiego istnieje) mercedesa bardzo podobnego w Nowym Targu niemalże identycznego, który zakończył się kupnem tego auta za cenę ok 4 tyś zł i powiedział, że i tak wyceniając mi auto poszedł mi na rękę.

Powiedział także że opony które się nie zgadzają ze stanem faktycznym, i tak się nie liczą a doliczył mi korekty na 47zl żebym troche lepiej na tym wyszedł. To ma sens???

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

eczny pisze:
A to że większość ofert jest po 15000 zł to go nie obchodzi bo i tak nikt tych samochodów nie kupuje, i że znalazł gdzieś w archiwum allegro (nie wiem skąd on ma tam dostęp, w ogóle nie wiem czy coś takiego istnieje) mercedesa bardzo podobnego w Nowym Targu niemalże identycznego

Bo to są ściśle tajne dane dostępne tylko dla takich motospeców jak on [zlosnik]

http://www.allegro.archiver.pl

Dość upierdliwe przeszukiwanie i nie do wszystkich aukcji jest opis,
ale ceny i podstawowe dane są.

Gab

------
Drive It Like You Hate It - stara reklama Amazona

Ostatnio zmieniony śr maja 20, 2009 6:09 pm przez Gab, łącznie zmieniany 1 raz.

Tytuł:
swój chłop

Sprawdzilem to teraz to i ja jestem tez tajniak:)

Ale tak naprawde to ciężko coś z tamtąd wyczytać.
Opisy są żadko i o zdjęciach zapomnijmy, to chyba nie o to tu chodzi...

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

Numer GG: 578747
no raczej nie - predzej o to (w formularzu wyszukiwania allegro (wyszukiwanie zaawansowane) odznaczasz opcje "szukaj w zakonczonych").

'71 250 CE, angol

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Panowie a ja korzystając rozkminek o dymaniu nas przez TU zapytam.
Jak ustrzec się przed takimi debilizmami i przepychankami ? Jak zabezpieczyć się zanim ktoś nas poceluje i zaniżaniem czego tylko się da przez TU ?

Tytuł:
swój chłop

Cytuj:
Jak ustrzec się przed takimi debilizmami i przepychankami ? Jak zabezpieczyć się zanim ktoś nas poceluje i zaniżaniem czego tylko się da przez TU ?

Jedyny sposób to wycena auta u rzeczoznawcy i wykupujesz AC na faktyczną wartość. Po szkodzie z nie twojej winy spokojnie naprawiasz z własnego AC, dokumentując naprawę fakturami i w sądzie odzyskujesz koszty naprawy. Kiedyś był jeszcze możliwy taki scenariusz, że firma w której masz AC sama odzyskiwała od sprawcy wypłacone ci wcześniej odszkodowanie, ale nie wiem czy to jeszcze możliwe. W każdym razie to dosyć drogie rozwiązanie, AC na stary samochód, bez zniżek, może wynieść nawet ponad 20% jego wartości + koszt rzeczoznawcy.

Z mojego doświadczenia wynika, że racjonalnym rozwiązaniem jest wzięcie rzeczoznawcy po szkodzie, który wycenia wartość auta przed szkodą i z taką opinią + rzetelny kosztorys naprawy wystawiony przez porządny warsztat (np. ASO :P ) udajemy się do sądu i przy pomocy średniej klasy prawnika po roku jest po sprawie.

Tytuł:
swój chłop

Jedynym sposobem na walkę z TU jest wycena rzeczoznawcy i AC.
Ja sie z tym nie zgadzam, tzn. to jest sposob ale nie jedyny.

Rozmawiając z wieloma znajomymi doszedłem do wniosku, że owszem wycena rzeczoznawcy jest ważna i w zasadzie niezbędna, w walce z TU i najlepiej jednak aby byla przeprowadzona przez specjaliste z PZM ( ponoc sa najmniej niepodwazalni), ale takze warto miec wykupiona ochrone prawna w DAS ( das.pl).
Jest to organizacja której sie płaci jak dobrze pamietam ok. 350 zł/rok (mam nauke jazdy i rozmawiałem z zaprzyjaznionym przedstawicielem) i polega to na tym, ze jesli w skrocie sprawa "smierdzi" to daja swoich prawnikow i to oni sie zajmuja sprawa do konca. My nie ponosimy dodatkowych kosztów. Mysle, ze jest to ciekawe rzwiazanie.
Jednak trzeba podpisac z nimi umowe przed szkoda a nie po... ;(
Z pewnych zrodel wiem, ze TU (rozne) prawie w 100% przegrywaja procesy z DAS, dlatego warto sie nad tym zastanowic.

Jest jedno ale.
Kto wyjezdzajac swoim Mercem tylko w sloneczne dni bierze pod uwage, ze ktos go puknie??? .....

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

Numer GG: 578747
eczny pisze:
(ponoc sa najmniej niepodwazalni)
to moze chociaz beda tani... [zlosnik]
eczny pisze:
Z pewnych zrodel wiem, ze TU (rozne) prawie w 100% przegrywaja procesy z DAS, dlatego warto sie nad tym zastanowic.
Z pewnych zrodel wiem, ze TU prawie w 100% przegrywaja procesy z wszystkimi prawnikami. Taktyka (wiekszosci, jezeli nie wszystkich) TU polega na tym zeby przerazic poszkodowanych i wykozystac ich niewiedze i nieznajomosc przyslugujacych praw. Rzeczoznawcy, jezeli tylko wywesza, ze sprawa zmierza w kierunku szkody calkowitej z automatu:
- zanizaja wartosc rynkowa samochodu
- zawyzaja koszt naprawy
- zawyzaja wartosc pozostalosci.
Wystarczy jedak tylko wywolac wrazenie, ze jednak wiesz co ci sie jako poszkodowanemu od nich nalezy i juz im najczesciej rura mieknie. A jak nie to do sadu! Z nimi trzeba ostro, bez zbednych sentymentow.

Przed laty PZU dwa lata wykrecalo kota do gory ogonem az w koncu moj brat sie wkurzyl i na ktoryms tam spotkaniu z naczelnikiem wydzialu powiedzial, ze przedstawi rachunki za wynajem porownywalnego samochodu (sprawa dotyczyla samochodu dostawczego zarejestrowanego na firme). Efekt byl taki, ze odszkodowanie w wysokosci ceny nowego auta (rozbity samochod mial 3 miesiace i 5000 km przebiegu) wyplacono w dwa tygodnie ;).

'71 250 CE, angol

Tytuł:
swój chłop

Numer GG: 5622617
a ten białas z allegro potrzebuje jeszcze przynajmniej 5400zł żeby nim można było gdziekolwiek poza bazarem w Wąchocku pokazać, brud rdza brak rejestracji radia a i tak nie wiadomo co dalej, ja mam takiego białasa 230ce w manualu i bez targów kijęci dają mi 12000 a i tak nie uważam że jest jakiś super.... musisz walczyć,

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

Są jakieś wieści z pola walki??

ex: W123 D30 '83, W126 E28 '83, S123 E23 '85, W201 E23 '92

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 79 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 4 5 6 Następna

Strefa czasowa UTC+02:00