MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest pn lip 28, 2025 5:52 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 100 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 4 57 Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

lisek116 pisze:
Witam ja także chetnie sie przyłącze do poszukiwań.
sam szukam od pewnego czasu 116 tki ale tylko v8 jestem wiecej jak pewny że w polsce nie kupisz nic dobrego. Jak tylko sprzedam swoje pajero sport sproobuje cos sprowadzic z niemiec albo z za kaluży dla siebie.Jest kilka fajnych ofert na mobile.de ,i ja chyba zaczne szukac od nich .
pozdrawiam.i trzymam kciuki. ;)

Ja kupiłem z mobile i wróciłem do Polski na kołach miałem szczęście sprzedający okazał sie Polakiem mieszkającym 30 lat wRFNie i był jedynym właścicielem sprzedał mi na niemieckich blachach (z 80 roku :lol: ) i swoim ubezpieczeniem ,oczywiście stan do remontu blacharskiego ale za to w 100% zgodny z VINem i wyposażony jak na 80 rok nieźle brak tylko podgrzewanych foteli.co prawda jest to R6 ale szukałem bardziej pod kątem orginalności oraz moich skromnych
zasobów finansowych.
Niestety wszystkie auta godne uwagi stoją w danym RFNie i to już są kilometry w DDRach to "zemstę Honekera" można znaleźć.
Życzę kolegom owocnych poszukiwań i wytrwałości ale w końcu nie poszukujecie samochodu na zaraz .

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

Numer GG: 309237
Z miesiąc temu taty Oldika 116 stała na allegro, może jeszcze jest do sprzedania?Zapytać warto.

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

tyle szumu i gosc sie zapadl pod ziemie :)

"Szkoda Ziutka. Dobry był z niego herbatnik. Mógł jeszcze pożyć..."

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Nilovitz pisze:
tyle szumu i gosc sie zapadl pod ziemie :)

Zawsze tak jest, ktoś gdzieś zobaczy fajną 116, poźniej wiadro zimnej wody na forum. I takie mamy efekty [zlosnikz]

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Nilovitz witam ponownie.. Nie zapadł , nie zapadł tylko Swięta były - Brak dostepu do kompa. nadal poszukuję i jak pisze misiak123 wiadro zimnej wody mnie nie odstrasza. Wierzę, że uda mi się znależć moją 116. Mam nadzieję , że również z Waszą pomocą za którą już teraz dziękuję. Pozdrawiam wszystkich

ex 116 350 SE, 74r.
Masz firmę i chcesz obniżyć rachunki za prąd? - pomogę:) www.energobiznes.pl

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Ale tę z fotek powyżej sobie odpuściłeś ? [zlosnikz] ,

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

GajowyTak.. szczerze powiem szukam czegoś bliższego oryginału. W ostatnim czasie przejrzałem setki ofert z reichu. Marzy mi się V8 ale koszty zdaja się olbrzymie. Chyba będę "zmuszony" do zakupu 280 :( Nadal nikt mi nie wyjaśnił co jest z tym autkiem stojecym w Bytomiu? Ktoś pisał tylko, że to szrot....

ex 116 350 SE, 74r.
Masz firmę i chcesz obniżyć rachunki za prąd? - pomogę:) www.energobiznes.pl

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

PATISON pisze:
Nadal nikt mi nie wyjaśnił co jest z tym autkiem stojecym w Bytomiu? Ktoś pisał tylko, że to szrot....

Tak jak wcześniej mówiłem zadzwoń a opowiem Ci wszystko co o nim wiem.

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

ale wpierw zastanow sie oryginal R2,8 czy V4,5 - koszty exploatacji takie same
oryginal golas? czy tez auto zrobione na TIP TOP ze wszystkimi bajerami na owe czasy, wraz z ABS i oryginalnie wygladajace, co tez mozna doprowadzic z zewnatrz do stanu zblizonego z oryginalem
ja mam swoja 116 i duzo jej od oryginalu
wiesz ile kasy wlozylem w to auto i ile jeszcze wloze by wygladalo tak jak chce? nawet o tym nie mysle (zalozenie amerykanskich lamp to wydatek 700 zl)
Obrazek

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

PATISON pisze:
GajowyTak.. szczerze powiem szukam czegoś bliższego oryginału. W ostatnim czasie przejrzałem setki ofert z reichu. Marzy mi się V8 ale koszty zdaja się olbrzymie. Chyba będę "zmuszony" do zakupu 280 :( Nadal nikt mi nie wyjaśnił co jest z tym autkiem stojecym w Bytomiu? Ktoś pisał tylko, że to szrot....

Ja kupiłem 280 i nie żałuję faktycznie gang motoru jest lepszy przy V8,
ale chciałem mieć samochód z ful orginalnym wypasem i mam 100% zgodny z VIN ,R6 280 za to na ful wypasie jak na 1980 rp. z małym przebiegiem włożę w niego następne 3,5k ojro i będę miał perełkę na ful wypasie i orginał .za 20 lat pomimo silnika będzie obiektem pożądań [zlosniki] .

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

a co masz tam gajowy w wypasie? czego ja nie mialem w wypasie w116 300SD z czego i tak nie mialem wszystkiego
masz: podgrzewana tylna szyba, centralny zamek, automat, wspomaganie kierownicy... moze elektryczne szyby, moze klima manualna

i pytanie, jak to jezdzi, te 280? ledwo?

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Fakt jest taki, że u nas nie ma w czym przebierać a za granicą, moim zdaniem, co nieco jest. Ebay, Mobile, AutoScout24 i takie tam, trzeba obserwować oferty i wypatrywać kandydatki, np: takie cudo (choć nie wiadomo jaka cena końcowa)
Jeżeli jest taka możliwość to wybrać się na "wycieczkę" i osobiście poszukać lub może ktoś znajomy jeździ za granicę i mógłby się rozejrzeć. Co do wersji Amerykańskich, o ile Ci się podobają, to trzeba pamiętać, że są słabsze od wersji europejskich a palą więcej (nd. 300SD), za to z reguły są dobrze wyposażone.
Powodzenia w poszukiwaniach.

Mercedes-Benz W116 450SEL CDN 1978r.

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Nilovitz pisze:
a co masz tam gajowy w wypasie? czego ja nie mialem w wypasie w116 300SD z czego i tak nie mialem wszystkiego
masz: podgrzewana tylna szyba, centralny zamek, automat, wspomaganie kierownicy... moze elektryczne szyby, moze klima manualna

i pytanie, jak to jezdzi, te 280? ledwo?

Ledwo to jeździła 116 z 220D którą z 15 lat temu nabyłem [zlosnikz] ,
oczywiście że nie mam ESP itp systemów elektronicznych,ale jak na auto 1980r to ABS i klima(zwykła) ,automat,skóra ,elektr szyber, 4 szyby elektr ,centralny,orginalne radio Beckera z autoreversem i gaśnica to dla mnie jest wypas nawet zwykłe baroki z daten karty i kolor. to też jest wypas .bo jest taki jak go wyprodukowano i na tym mi najbardziej zależy.do tego z przebiegiem 134tysia nie jest zmęczony
zresztą nie to jest tematem tego postu.kolega pytał o szanse zakupu 116 za miedzą to odpisałem co wiem i tyle.

A wracając do jazdy nie ma tragedi 185KM jakoś z biedą daje sobie radę nie kupowałem auta do bicia rekordów przejazdu z punktu A do punktu B z trzech powodów 1-wyrosłem i mnie to nie bawi 2 nawet 280 potrafi spalić 3 ja się delektuję jazdą tym autem , a na codzień na drodze się szarpię służbowym i to mi wystarczy.

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Cytuj:
A wracając do jazdy nie ma tragedi 185KM jakoś z biedą daje sobie radę nie kupowałem auta do bicia rekordów przejazdu z punktu A do punktu B z trzech powodów 1-wyrosłem i mnie to nie bawi 2 nawet 280 potrafi spalić 3 ja się delektuję jazdą tym autem , a na codzień na drodze się szarpię służbowym i to mi wystarczy.

O, stoo lat nie pisałem... :)
Panowie... M110 w w116 to przede wszystkim potrafi spalić :)
To są dwa auta w jednym - albo jeździsz dostojnie i przy 60km/h masz
już IV bieg, albo wsadzasz "S" i auto zamienia się w zdrową rakietę.
Tylko że ze zdrowym wirem w baku.

W przypadku dużych samochodów mniejszy silnik wcale nie oznacza mniejszego spalania. A te V8 z W116 leżą na każdym śmietniku, może
z wyjątkiem 6.9. Problem w tym, że 6.9 są horrendalnie drogie, a płaci się głównie za legendę i oryginalność. Bo jak chcesz mieć dużego i szybkiego MB na hydro, taniej sprawić sobie W126 560SEL.

Też bym kupił V8, ale potrzebowaliśmy auta "na gwałt", Magda zobaczyła "zielonego szmelca" i nie było dyskusji, następnego dnia już po niego jechaliśmy.
A to jest jakiś trójkąt bermudzki - 450SEL a także 350 gdzieś wyparowały.
Nie ma ich. Szukałem w ogłoszeniach w Niemczech, Szwajcarii... prawie nic, same 280. A przecież 450 zrobiono jednak sporo. Po stodołach pochowali i czekają na lepsze czasy? :)
Z USA oczywiście fajnie ciągnąć, ale po pierwsze są obrzydliwe (to oczywiście moje prywatne zdanie) i są potwornie wykastrowane z KM i njutonów, by można było w Kalafiornii oddychać ich spalinami.

Gab

------
Drive It Like You Hate It - stara reklama Amazona

Tytuł:
Klubowicz
Awatar użytkownika

witam
wtrące swoje piec groszy ... sciagnąłem z USA z Kalifornii 116 300SD, auto mechanicznie sprawne , blacharsko w stanie prawie idealnym. Powłoka lakiernicza była do odnowienia , lakier był wyplowiały. Ale szczerze mówiąc miałem juz kilka aut ale w takim stanie blacharskim to jeszcze nie widziałem...
Mówiono na 116 ze to pancerniki ale mialem 116 280 S i była troche pordzewiala....
Byc moze wersje USA miały lepsza blache ???? nadmieniam ze pokrywa bagaznika i pokrywa silnika są z aluminium, natomiast w drzwiach znajduja się metalowe ochronne rury - w wersji europejskiej nie widziałem tego ....

Zdjęcie mojego z zderzakami w wersji wiadomo... mnie osobiście sie podobaja

To tyle z mojej strony i życzę udanego zakupu
pozdrawiam
Obrazek
Obrazek [zlosnikz]

http://www.w116.pl

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 100 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 4 57 Następna

Strefa czasowa UTC+02:00