MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest pn lip 21, 2025 2:51 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 121 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 4 59 Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Karolus, jak lubisz się bawić w blacharkę, chce Ci się, masz warunki. To remontuj sam. Jeśli chcesz jak najszybciej mieć fajny samochód, to za 7 tysięcy da się już coś ładnego znaleźć.

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

to jakby nie patrzec 2 tys w kieszeni :)
poza tym mam ludzi ktorzy mi za taka cene jaka mnie wyniesie wszystko zrobia....wiec???
powiedzcie mi jeszcze czy strace na tym aucie tak czy owak jak je zrobie? jak bedzie ladne i bedzie powiedzmy tzw "szczepanem"?
pozdrawiam i szczerze to dla tej "duszy" tego auta to wszystko robie...

a jak ptrze na allegro jakie naprawde szroty sa za ta kwote to normalnie az wlosy mi deba staja....

Tytuł:
wiarus junior

Numer GG: 9682008
Karolus pisze:
czy strace na tym aucie

Jeśli włożysz sam od siebie swoją pracę w ten samochód na pewno potem będzie dla Ciebie bezcenny :)
Karolus pisze:
bedzie powiedzmy tzw "szczepanem"?

Szczepanem nie jest ;) Po prostu ktoś właz zaspawał [zlosnik]
Karolus pisze:
mam ludzi ktorzy mi za taka cene

Tylko żeby z głową to zrobili ażebyś się cieszył i cieszył, będziesz chciał przywrócić oryginalny kolor ?
Wrzuć jakieś fotki środka :)

W poszukiwaniu pierwszego Mercedesa ;)

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

bedzie sniezno bialy taki jak jest, czasami wesela moga byc do obwiezienia bo zdjecia robie :P
wlaz zaspawal albo dach wymienil :roll:
a tak poza tym mysle, ze sie strasznie martwie, podniecam, bo tu 5 tys, tu szczepan..... numery przebite nie sa, szczepan jak jest niech bedzie, dolozyc chce dolozyc, zrobic tez chce zrobic, i bujać tez chce sie bujac, wiec mam odpowiedzi na wszystkie moje pytania. A dobra i zdrowa beczka zawsze znajdzie kupca, chocby na szczepana, a jakos za darmo takich aut nie rozdaja.....
wiec raz dwa trzy beczke robimy... [zlosnik]

Tytuł:
wiarus junior

Karolus pisze:
dobra i zdrowa beczka zawsze znajdzie kupca

Co racja to racja, kolega z miejscowosci niedaleko mnie 1km miał też szczepa.Kupił ją za 2,600 od handlarza pospawał podłogę przód zawieszenie zrobił całe i most wymienił.Beczka jeździła praktycznie co 2 dni na przejście na Krościenko przez 2 lata nie dość że się odrobiła i zarabiała na siebie to i na koniec poszła do Opola (!) za 4,000 zł :) więc Twoje słowa jak najbardziej są racją.

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

No to co tu dużo pisać widzę że decyzja zapadła,a najważniejsze że to Twoja decyzja.Teraz musisz w dziale odbudowa swoje dzieło prezentować.
chetnie popatrzę i pokibicuję :)

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

KamilKamil pisze:
Karolus pisze:
dobra i zdrowa beczka zawsze znajdzie kupca

Co racja to racja, kolega z miejscowosci niedaleko mnie 1km miał też szczepa.Kupił ją za 2,600 od handlarza pospawał podłogę przód zawieszenie zrobił całe i most wymienił.Beczka jeździła praktycznie co 2 dni na przejście na Krościenko przez 2 lata nie dość że się odrobiła i zarabiała na siebie to i na koniec poszła do Opola (!) za 4,000 zł :) więc Twoje słowa jak najbardziej są racją.

Hm...ja mam zupełnie inne zdanie. Wątpię, że ktoś kupi wyremontowanego szczepana, jeśli za podobną cenę będzie mógł kupić w123 w oryginale w dobrym stanie.

Dlatego też, warto się zastanowić czy nie lepiej zainwestować te 5 000 zł w auto zgodne z VINem. Bo wydać 5K to nie sztuka. Ale to tylko moja subiektywna opinia. Pozdrawiam

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Aha, 5 tys za wszystko lacznie z autem :) czyli wyremontowana ladna beczunia za 5k... [zlosnik]

Tytuł:
swój chłop

Numer GG: 8145308
Może się udzielę, jako że sam podjąłem się remontu beki, która nieco odbiega od tego, co mówi VIN. Moja beka ma inny od oryginału kolor nadwozia oraz przeszczepione wnętrze. Podejmując się jej remontu od początku wiedziałem, że jest to robione TYLKO I WYŁĄCZNIE jako auto do codziennego użytku na krótsze dystanse, więc nie zależało mi na 100 % zgodności z VIN, aczkolwiek nie chciałem też wszystkiego robić na ,,pałę", dlatego też takie smaczki jak radio beckera na pokładzie się znajdą...
Nie wiem w jakim stanie jest Twoja beka (mechanicznie), ale jak wiem, że u mnie żeby doprowadzić WSZYSTKO do staniu BDB, może wynieść to spokojnie 10klocków w porywach nawet i 13 - 14 (cała mechanika, zawieszenie, nowa podłoga, generalny remont blacharki, która jest w stanie dobrym, i renowacja wnętrza...).
Mechanizm jest taki: robisz założenia że do remontu jest to i to, zaczynasz robić, a tu nagle wyskakuje jeszcze XXXXX rzeczy, o których wcześniej nawet nie myślałeś i się zaczyna - pierwsze doły, zrezygnowanie, walka z samym sobą :) i z topniejącymi zasobami gotówki. Ale to jest właśnie cały urok przywracania tych aut do życia. Więc przede wszystkim WYTRWAŁOŚCI i DETERMINACJI życzę!

Peugeot 307 SW 2.0 HDI 2002r. 150KM - ex
w126 3.0 180 KM 1986r - na co dzień

Tytuł:
wiarus junior

I jak tam ? Coś się dzieje z W123 ?

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

A no robić bedzie się powoli....

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

No i stało się...

Dorwałem innego....
Zakupiony w 1984 w polskim salonie, mój sąsiad który cale życie się zarzekał ze nie sprzeda...
Az tu nagle trzeba było wyrwać
Wyspawana wcześniejsza "beczka" do sprzedania, zainteresowanych zapraszam do korespondencji, na pewno się dogadamy.

A oto moje cudo...

Komentarze mile widziane...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

No i.....

Zaczynając od początku:
- nigdy nie byle robione wtryski, zaczęło stukać na 5 wiec wymieniłem i wyregulowałem końcówki wtrysków - chodzi super
- wymieniłem olej, gość od którego kupiłem sąsiad i znam go od zawsze powiedział ze jeździł tylko i wyłącznie na castrol półsyntetyk - taki tez zalałem Magnatec, ale....
Ale wymieniłem tez termostat który miał strzelone ramie i cały czas byl otwarty, temperaturę max 60 stopni w mieście ale wskaźnik oleju nawet na wolnych 3 - teraz po przegonieniu wskakuje na 2 - 1.8 nawet spadł. Auto chwile po stoi i trzyma 3, zagrzeje i spada, po dodaniu gazu od razu 3. Nadmienię ze mam chlodniczke oleju która jest cały czas zimna, coś w niej nie tak??? zauważyłem olej pod wykładzina kierowcy, brudny plastik nad nogami kierowcy od góry no i spod deski coś nie coś - wyjąłem deskę, coś sączy chyba spod białego "czegoś" jak przewód wyżej ciśnieniowy - nie wiem czy obecna usterka czy pozostałość po strzeleniu tam czujnika a może licznik wyjmowany i ktoś odpalił? Nie wydaje mi sie , raczej sączy czujnik, jak myślicie?
Ściągnąłem pokrowce na siedzeniach, zapach "starego dziadka", czeka mnie pranie za niedługo tapicerek...
Z tylu nigdy nie wymieniane klocki, jakby ktoś nie zauważył auto ma przejechane 288k, wiec niewiele, tłoczki zacisków wyczyszczone i wszystko gra z nowymi klockami....
strzeli mi przewód tylny od korozji od hamulców - wymieniony....
- czekają mnie zaprawki i naprawdę małe dziurki tu i owdzie do latania, ale grunt ze jest do czego pospawać...
no i moja zmora... centralny.... światła lekko ruszają się, coś mi się zdaje ze małe jest to podciśnienie, choć palca wciąga niemocno ale ciągnie....
ściągnąłem tapicerkę, po chwilowym chodzeniu samochodu ledwo ledwo otworzył, ledwo ledwo zamknął, po założeniu tapicerek dalej nie rusza...
jak to zrobić? bo powoli myślę już o elektryce, bo małe dziecko i takie skakanie do drzwi żeby otwierać...
żeby choć tylko dwoje przednich drzwi działały....
co radzicie???
ustawiłem ręczny, podciągnąłem linkę, łapie super, równo na dwa kola po ustawieniu...
wymienione opony na nówki
ustawiona zbieżność, górny lewy wahacz wymieniony, trochę luz na kierownicy, jedzie prosto, nie buja, ale na kolumnie śruba nieco wykręcona, da się coś zrobić???
- przy wtryskach zmierzone ciśnienie...

Obrazek

no i znalazłem daten karte....

Obrazek

Nie mowie już o paskach i płynie chłodzenia....

No i co jeszcze, jak coś sobie przypomnę napisze, proszę o ocenę i pomoc w doprowadzeniu do ideału, bo nie chce innego auta...

Aha, coś mówił o szyberdachu, wazelina uszczelniał itp.... Nie leje, otwiera się i zamyka, jakieś robótki z nim związane co trzeba zrobić???

Pozdrawiam i czekam i sprawdzam i czytam....:)

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

z centralnym nie ma żadnych problemów jeżeli tylko go porządnie zrobisz, u mnie już rok chodzi bez żadnych problemów ale był robiony naprawdę porządnie. Najprawdopodobniej poszedł któryś z mieszków lub membranek w siłowniku zamka, koszta naprawy w sumie niewielkie, a będzie trzymał, robota upierdliwa bo trzeba po kolej odłączać siłowniki żeby sprawdzić który nie trzyma, cenowo nie jest źle, mieszki to cena kilkunastu złotych a jeżeli masz rozszczelniony siłownik to możesz próbować go załatać sam lub jeżeli był już łatany ( u mnie tak było) to nowy kosztuje 120-130zl. Z olejem na podłodze może być tak ze rozszczelniło się połączenie wskaźnika oleju na zegarach z wężykiem oleju (niedokręcone?? sparciałe??) wiec tam zacznij szukać problemu [zlosnikz] [zlosnikz]

Tytuł:
swój chłop

Gratulacje !!!
Faktycznie dealer Poland (559)
Ładne wnętrze (takie ja u mnie), zazdroszcze stanu deski rozdzielczej.
Niebieska III-seria jest naprawde ładna, szczególnie w nienagannym stanie.
No i 5-cio biegowa skrzynia...

Naprawde piekne, auto - jak będziesz gonił kiedyś to wstepnie rezerwuje [zlosnik]

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

300D pisze:
jak będziesz gonił kiedyś to wstepnie rezerwuje

Ja zaraz po 300D, III seryjna, biała beczka 300D z niebieskim wnętrzem i nie popękaną dechą :o , to chyba najfajniejsza konfiguracja, szkoda tylko, że bez ASB, ale to bym przebolał. Bardzo fajnie sie prezentuje, dobrze, że olałeś tego szczepana, było warto ;)

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 121 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 4 59 Następna

Strefa czasowa UTC+02:00