MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest wt lip 22, 2025 10:07 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 149 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 4 510 Następna
Autor Wiadomość
postmistrz
Awatar użytkownika

Numer GG: 60349017
chmielo pisze:
THC pisze:
Na tylnych listwach zaraz na styku drzwi z słupkiem C są wstawione między słupek , a listwę czarne których u Ciebie nie widze,

Masz jakieś foto poglądowe?

Mam na szybko fotkę swojego starego 123, nawet kiedyś ją tu chyba wrzucałem ale nie chce mi się szukać.
Zdaje się, że widać te listewki.

Załącznik:
DSC00014.JPG

W założyciel tematu niech sie nie zniechęca do tematu, tylko potraktuje tego szczepana jak doświadczenie. Pierwsze koty za płoty , nie musisz się przynajmniej trząść nad każda ryska czy obłokiem dymu.
Pośmigasz , poznasz budowę, spodoba Ci się bardzo to poszukasz uzbrojony w wiedzę na prawdę ładnej i zgodnej z numerami 123, a kilka razy taka kwotę.
Puki co zimny łokiec i ciesz sie jazdą.

Jak coś to te baroki INTRA 15 cali warte bez opon nawet 1000zł :)

wiarus junior
Awatar użytkownika

THC pisze:
Jak coś to te baroki INTRA 15 cali warte bez opon nawet 1000zł

No i po co mu to powiedziałeś!? [zlosnikz] ;)

swój chłop
Awatar użytkownika

Numer GG: 4377992
Mam laickie pytanie??/ odnosnie tego grilla z wielka gwiazda... czy to oryginalne atrapy byly....????.,a jezeli tak, to do jakich rocznikow (serii) przypisywane?
A co do merca,jak to juz jeden kolega z forum wspomnial ,,pierwsze koty za ploty''
W koncu kiedys musi byc ten pierwszy raz [zlosnikok] ,grunt zebys sie zaszczepil,a potem reszta wiedzy/ortodoksyjnosci-albo i nie.. itd....sama przyjdzie.
pojezdzisz,podlubiesz i albo plomienny romans przerodzi sie w .... albo bedzie rozwud [zlosnik] Bezawaryjnych km/mil nawet i tych morskich ci.. [zlosnikok] zycze

Bus 207 79,208/312 sprint,W202 C200
E38 BMW 754IL,E38 730IA,E32 730IA/E28 [b]M[/b]535IA
SUBARU LEGACY 2,5/3xVW CADDY
NIE TRZEBA BYĆ ASTRONOMEM BY KOCHAĆ GWIAZDY

wiarus senior
Awatar użytkownika

Grill to turecki tuning :)
PS:
REKIN-M5 pisze:
rozwud

Tylko jeden błąd! Ćwiczysz?

swój chłop
Awatar użytkownika

Numer GG: 4377992
Szkoda bo mam takie cudo w garazu...i troszeczke przymierzalem sie.... Rozwod->rozwody wiem jaka pisownia tylko niemam u-kreskowane [zlosnik] :oops: ,wiec czasem celowo pisze ,,u'' .A po za tym mam dysgrafie i 7-me poty mnie oblewaja przy pisaniu, dla mnie gora to gura...i nic nie poradze :oops: ale prosze o wyrozumialosc bede sie staral...I Promise..
sorki za off topic
ale i tak dzieki ze czuwasz [zlosnikok] chmielo [zlosnikok]

Bus 207 79,208/312 sprint,W202 C200
E38 BMW 754IL,E38 730IA,E32 730IA/E28 [b]M[/b]535IA
SUBARU LEGACY 2,5/3xVW CADDY
NIE TRZEBA BYĆ ASTRONOMEM BY KOCHAĆ GWIAZDY

wiarus senior
Awatar użytkownika

A co do tego grilla to jednemu pasuje drugiemu nie, w tym przypadku chyba dobrze się komponuje. W sumie tuning z epoki wykorzystywany w CultStyle'u ;)

weteran
Awatar użytkownika

chmielo pisze:
A co do tego grilla to jednemu pasuje drugiemu nie, w tym przypadku chyba dobrze się komponuje. W sumie tuning z epoki wykorzystywany w CultStyle'u ;)

może i pasuje, ale na cholerę wtedy ta druga gwiazda ?

w108 280SE 3.5 manual oraz masa części do 108

swój chłop

Gratuluję beczuszki! Ładne i zadbane autko

Pozdr.

swój chłop

Sorki za offtopic, ale jak w większości tematów jest tu poruszana kwestia ortodoksyjności, czyli zgodności z VINem.

W dosyć dziwny sposób stałem się właścicielem C123. W oryginale 123.043, czyli 230C, gaźnikowa benzyna. Aktualnie kończę uszczelnianie M110.989, które ma wylądować pod maską auta. I teraz najciekawsze, swapa dokonał Niemiec, w Mercedesie, przeszczepił wszystko z S123, czyli kombi do tej coupe. Najciekawsze jest to, że nie jest zaktualizowany VIN, co powinno być zrobione "z automatu", jeśli przekładka była robiona przez Mercedesa. Teoretycznie mogę tego dokonać, nic mnie to nie będzie kosztowało, żeby auto było zgodne z VINem. Po skończeniu tego małego remontu, bo tak naprawdę połatałem w spartański dosyć sposób ubytki nadwozia (głównie z powodu braku funduszy na blacharkę, która była robiona pięć lat temu) i przerzucam silnik na, w moim odczuciu właściwy, chciałem założyć wątek o swoim C123. Tylko czy to ma sens? Jeśli mam czytać, że na aucie jest skórka pomarańczowa, jedna kratka na przednim podszybiu jest z I serii, druga z II, nie będzie kawałków wykładziny (porwała się przy zrywaniu z progów :oops: ), maska nie pasuje (ale się zamyka i nie mam zamiaru się z tym bawić, skoro za rok-dwa chce go rozebrać jeszcze raz do imentu i zrobić blachę), szyberdach nie pasuje (to samo co z maską, nie cieknie). Powiem Wam tyle... Ja to wszystko wiem, ale najbardziej cieszy mnie, że wszystko co zrobiłem przy aucie, zrobiłem własnołapnie i nie obchodzi mnie, że najrzadsza coupe została pozbawiona własnego serca. Wstyd się przyznać, ale spięcie łańcucha rozrządu po wyciąganiu wału w celu wymiany tylnego uszczelniacza zajęło mi trzy dni (niedopatrzenie w związku z remontem silnika mojego S203.216). Chciałem się poddać, wrzucić silnik na pakę i wywieźć do Merca. Ale się udało [zlosnikz] i z tego jestem najbardziej zadowolony.

A teraz o co mi chodzi... Tak jak kolega tutaj założył wątek o swoim samochodzie kupionym za swoje, i to pierwszym aucie (tak zrozumiałem ja), to wiadomo, że jest podjarany jak 150. Pojeździ dwa tygodnie, ochłonie, i popatrzy na auto z odpowiedniej perspektywy... A może jemu się takie podoba? Po co naskakiwać na kogoś, że ma auto niezgodne z VINem? Tu kolega o tym nie wie, może poprawi, może nie. Ale w moim odczuciu starsza forumowa brać powinna informować, a nie naskakiwać i prawie nakazywać ortodoksyjność.

I najciekawsze jest to, że zdaje sobie sprawę jaką właśnie wywołuję wojnę :lol: :lol: :lol:

EDIT: puenta jest taka, że jeśli ktoś szuka auta, które ma cieszyć, to może niekoniecznie przywiązywać wagę do zgodności z VINem. Jeśli ktoś szuka egzeplarza muzealnego, lub chce go doprowadzić do takiego stanu, 100% ortodoksyjności, to myślę, że jest to sprawa tylko i wyłącznie właściciela... W moim odczuciu, na dzień dzisiejszy, moja beczka to kundel... I teraz najważniejsza sprawa. Sprawa szczepanów... W latach 90, w DE W123 w benzynie były znacznie tańsze niż te w dieslu. Większość dokończyła żywota w Polsce na taryfie z dieslem pod maską. I dalszym ciągu jest to kundel...
A jeśli bym polakierował swoje auto (jest białe) na niebiesko, zmienił tapicerkę (jest niebieska) na czerwoną i wsadził pod maskę 300D, to dalej byłby to kundel. I powiedzcie mi, dlaczego jeśli jakieś auto ma niezgodny lakier i wnętrze, detale (wielu ludzi przekłada lampy w kwadracie i chromowane kratki podszybia), to już dla Was jest potencjalnym szczepanem?

"Lepiej 5 minut później, niż 50 lat za wcześnie"

swój chłop
Awatar użytkownika

w0wacik pisze:
Tak jak kolega tutaj założył wątek o swoim samochodzie kupionym za swoje, i to pierwszym aucie (tak zrozumiałem ja) - zgadza się. Moje pierwsze własne auto.

EDIT: puenta jest taka, że jeśli ktoś szuka auta, które ma cieszyć, to może niekoniecznie przywiązywać wagę do zgodności z VINem. Jeśli ktoś szuka egzeplarza muzealnego, lub chce go doprowadzić do takiego stanu, 100% ortodoksyjności, to myślę, że jest to sprawa tylko i wyłącznie właściciela... W moim odczuciu, na dzień dzisiejszy, moja beczka to kundel... I teraz najważniejsza sprawa. Sprawa szczepanów... W latach 90, w DE W123 w benzynie były znacznie tańsze niż te w dieslu. Większość dokończyła żywota w Polsce na taryfie z dieslem pod maską. I dalszym ciągu jest to kundel...
A jeśli bym polakierował swoje auto (jest białe) na niebiesko, zmienił tapicerkę (jest niebieska) na czerwoną i wsadził pod maskę 300D, to dalej byłby to kundel. I powiedzcie mi, dlaczego jeśli jakieś auto ma niezgodny lakier i wnętrze, detale (wielu ludzi przekłada lampy w kwadracie i chromowane kratki podszybia), to już dla Was jest potencjalnym szczepanem?

[zlosnikok] [zlosnikok] ;)

KTM EXC 400 '00 - motocykl brudny
Czas nas zmienił, wracamy do korzeni..

swój chłop

Popieram [zlosnikok] Facet się cieszy ze swojego pierwszego merca i dajmy mu tą satysfakcję.

swój chłop
Awatar użytkownika

To też nie chodzi oto, jestem zafascynowany tym autem i tragedia się nie stanie przez negatywne komentarze, jednak chodzi chyba bardziej o złagodzenie tonu zagorzałych fanów mercedesa. Może mniej złośliwości, więcej argumentów.

Pozdrawiam

KTM EXC 400 '00 - motocykl brudny
Czas nas zmienił, wracamy do korzeni..

swój chłop

mastaq pisze:
To też nie chodzi oto, jestem zafascynowany tym autem i tragedia się nie stanie przez negatywne komentarze, jednak chodzi chyba bardziej o złagodzenie tonu zagorzałych fanów mercedesa. Może mniej złośliwości, więcej argumentów.

Pozdrawiam

Nikt nie jest zlosliwy.
Podaj VIN, ktos rozkoduje i bedziemy widzieli co jest nie tak.
Nie bylo zadnych zlosliwosci tylko rzeczowe opinie.
Opinie niepochlebna nie oznaczaja nieobiektywnosci.
Kierunkowskazy i grill... z czasem sam stwierdzisz, ze sa do wymiany.

wiarus senior
Awatar użytkownika

w0wacik pisze:
Sorki za offtopic, ale jak w większości tematów jest tu poruszana kwestia ortodoksyjności, czyli zgodności z VINem.

W dosyć dziwny sposób stałem się właścicielem C123. W oryginale 123.043, czyli 230C, gaźnikowa benzyna. Aktualnie kończę uszczelnianie M110.989, które ma wylądować pod maską auta. I teraz najciekawsze, swapa dokonał Niemiec, w Mercedesie, przeszczepił wszystko z S123, czyli kombi do tej coupe. Najciekawsze jest to, że nie jest zaktualizowany VIN, co powinno być zrobione "z automatu", jeśli przekładka była robiona przez Mercedesa. Teoretycznie mogę tego dokonać, nic mnie to nie będzie kosztowało, żeby auto było zgodne z VINem. Po skończeniu tego małego remontu, bo tak naprawdę połatałem w spartański dosyć sposób ubytki nadwozia (głównie z powodu braku funduszy na blacharkę, która była robiona pięć lat temu) i przerzucam silnik na, w moim odczuciu właściwy, chciałem założyć wątek o swoim C123. Tylko czy to ma sens? Jeśli mam czytać, że na aucie jest skórka pomarańczowa, jedna kratka na przednim podszybiu jest z I serii, druga z II, nie będzie kawałków wykładziny (porwała się przy zrywaniu z progów :oops: ), maska nie pasuje (ale się zamyka i nie mam zamiaru się z tym bawić, skoro za rok-dwa chce go rozebrać jeszcze raz do imentu i zrobić blachę), szyberdach nie pasuje (to samo co z maską, nie cieknie). Powiem Wam tyle... Ja to wszystko wiem, ale najbardziej cieszy mnie, że wszystko co zrobiłem przy aucie, zrobiłem własnołapnie i nie obchodzi mnie, że najrzadsza coupe została pozbawiona własnego serca. Wstyd się przyznać, ale spięcie łańcucha rozrządu po wyciąganiu wału w celu wymiany tylnego uszczelniacza zajęło mi trzy dni (niedopatrzenie w związku z remontem silnika mojego S203.216). Chciałem się poddać, wrzucić silnik na pakę i wywieźć do Merca. Ale się udało [zlosnikz] i z tego jestem najbardziej zadowolony.

A teraz o co mi chodzi... Tak jak kolega tutaj założył wątek o swoim samochodzie kupionym za swoje, i to pierwszym aucie (tak zrozumiałem ja), to wiadomo, że jest podjarany jak 150. Pojeździ dwa tygodnie, ochłonie, i popatrzy na auto z odpowiedniej perspektywy... A może jemu się takie podoba? Po co naskakiwać na kogoś, że ma auto niezgodne z VINem? Tu kolega o tym nie wie, może poprawi, może nie. Ale w moim odczuciu starsza forumowa brać powinna informować, a nie naskakiwać i prawie nakazywać ortodoksyjność.

I najciekawsze jest to, że zdaje sobie sprawę jaką właśnie wywołuję wojnę :lol: :lol: :lol:

Doczytałem do momentu: chciałem założyć wątek o swoim C123.

Nie zakładaj ;) A vin to nie numer telefonu.

Pozdro600

swój chłop

w0wacik Masz na tego swapa papiery/cokolwiek ?
Czy to słowa osoby, która sprzedała Ci to 230C ?

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 149 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 4 510 Następna

Strefa czasowa UTC+02:00