MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest śr sie 20, 2025 5:58 am

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 58 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 4 Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

laudan pisze:
Kamaru pisze:
Z mojego doświadczenia wiem, że ubezpieczając ten sam samochód w tym samym miejscu zamieszkania w tej samej firmie składki naliczone przez dwóch różnych agentów mogą różnić się o kilkadziesiąt procent!!!!
- w moim przypadku 30%!!!!!

Piszesz o OC?

zapomniałem dodać że wszystko co napisałem dotyczy OC :oops:
Te różnice o których pisze wynikają głównie ze sposobu naliczania ulg za bezszkodową jazdę, kontynuację oraz zwyżek za wiek poniżej 25 lat (w PZU 26 lat).
W moim przypadku w samopomocy kobieta nie chciał mi naliczyć 60 % znizki za bezszkodową jazdę (pomimo tego że już jestem ubezpieczony 6 lat i wedlug zasad w samopomocy nalezała mi się) bo na zaświadczeniu z PZU bylo napisane że mam tam 30 % - PZU ma inne zasady naliczania zniżek. Na tym zaswiadczeniu bylo napisane też że jestem ubezpieczony od tego i tego roku i nie miałem stłuczek.
Poszedłem do drugiego agenta samopomocy i bez problemu dostałem 60% zniżki. Wystarczyło sie przespacerować i troche grosza zostało. [oczko] Znam przypadki że niektórzy agenci nie naliczali zwyżek za wiek poniżej 25 lat mimo że z nr PESEL wynikało co innego, ale jak mówili "a kto to bedzie sprawdzał"
Prawda jest taka ze jak by nie napisali to i tak bedzie dobrze a wysokość składki zależy od wiedzy lub niewiedzy agenta. [szalone]

PF 126p 600 '76
PF 125p '83
Polonez '85
3xToyota Crown MS 55 '67

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

JareG pisze:
Rad.ek pisze:
Ja za OC płaciłem mniej niż 800PLN/rok bez względu na pojemność,

Pojemnosc ma znaczenie.. [hehe]

Cytuj:
nie mam żadnych zniżek, w tym jest ubezp. mieszkania (inaczej nie da rady), mieszkam w Szcz.

Jak to 'nie da rady'..? [hehe]
Tam gdzie ja się ubezp. jest promocja(nigdy się nie kończy), bez wzgl. na pojemnność silnika jest stały pakiet 520zł(OC)+270zł(mieszkanie), tylko jako pakiet.
Skłamałem ze zniżkami mam 5% za kontynuację, już drugi rok ubezpieczam w tej samej ubezp.
Tel. do oddziału w szczecinie (091) 489 41 11

Ex W123 200D

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Jak ktoś chce to namiary dla Szczecinian (do handlarza ubezp):
ul.Śląska 2 tel. 488 20 79
ul.Odrowąża 81 21 351
Firma "Laurus"

Ex W123 200D

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Dzisiaj dzwoniłem do Link4 i wyliczyli mi składkę OC: 445.50zł za rok w przypadku gdybym nie jeździł moim samochodem ( gdyż nie mam ukończonych 25lat ) lub 790zł gdy przyznam sie ze jestem stalym urzytkownikiem ww. auta.
Pytanie: czy jak wybiorę tańszą wersje to, co może mi grozić??? Jak tfu tfu kogoś stuknę to mogą nie wypłacić odszkodowania???

p.s.. Po poprzednim właścicielu mam ważne OC do stycznia 2005r. Ostatnio obiło mi się o uszy że jak kupujesz samochód, z ubezpieczeniem OC to możesz jeździć na nim aż się nie skończy ( no chyba że wcześniej zmienisz ubezpieczyciela ). Ile w tym prawdy ???

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Pszczola pisze:
Dzisiaj dzwoniłem do Link4 i wyliczyli mi składkę OC: 445.50zł za rok w przypadku gdybym nie jeździł moim samochodem ( gdyż nie mam ukończone 25lat ) lub gdybym się poruszał samochodzikiem 790zł. Pytanie: czy jak wybiorę tańszą wersje to, co może mi grozić??? Jak tfu tfu kogoś stuknę to mogą nie wypłacić odszkodowania???

p.s.. Po poprzednim właścicielu mam ważne OC do stycznia 2005r. Ostatnio obiło mi się o uszy że jak kupujesz samochód, z ubezpieczeniem OC to możesz jeździć na nim aż się nie skończy ( no chyba że wcześniej zmienisz ubezpieczyciela ). Ile w tym prawdy ???

przede wszystkim to kto wam każe dzwonić do Link4?
http://www.link4.pl/index_178.htm
i sami oddzwonią ;)

Pszczola -> nie radzę jeździć w ten sposób bo NA PEWNO nie wypłacą gościowi którego stukniesz odszkodowania

I na koniec: w Rzeszowie PZU jest baaardzo drogie, ja mam ubezp. w TU Filar i płacę 350PLN/rok OC+NW (mam 60% zniżek)
radzę się rozglądnąć za mało znanymi firmami ubezp. (odpuśćcie sobie PZU, WARTĘ, itp.) jeżeli ubezpieczacie tylko OC+NW. Byle był papierek.
Pozdrawiam.

Tytuł:
Klubowicz
Awatar użytkownika

Pszczola pisze:

mozesz na nim jezdzic ;-)

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Cem pisze:
Pszczola pisze:

no a co bedzie w przypadku dzwona z mojej winy ??? tamtemu kolesiowi poleca znizki ?

Tytuł:
swój chłop

Pszczola pisze:
Cem pisze:
Pszczola pisze:

no a co bedzie w przypadku dzwona z mojej winy ??? tamtemu kolesiowi poleca znizki ?

Witam..nie do końca jest tak jak piszesz...z poprzedniego własciciela przechodzi tylko składka która opłacił, a polisa i tak jest wypisana na Ciebie, oczywiście jezeli ubezpieczasz w tym samym zakładzie co była jego polisa.... i oczywiście skoro były własciciel miał opłacone do stycznia 2005, to przeszła jego składka na Ciebie....ale nie polisa!!!! więc w razie jakiejkolwiek stłuczki....to i tak Tobie odlicza 10% a nie jemu...

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

Co do link 4 to oni mnie tam nie chca bo mam za stare auto(MB 126) a jestem za mlody ( a jestesmy z jednego rocznika [zlosnik] [zlosnik] )
Ale moja mamuska wykupila u nich oc na nissana w PZU OC mialo kosztowac 980zł /rok a Link4 wyszlo 430zł/rok i w tym jeszcze NW....

MIKE SANDERs Korrosionsschutzfett
www.bezkorozji.pl
535-466-616

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Papiery muszą się zgadzać i ubezpieczenie musi być zgodne z D.R. a że dowód musisz zmienić po miesiącu to i oc także.
Jak pisał poprzednik oc przechodzi na ciebie, więc jeśli stukniesz to polecą Ci zniżki.

Ex W123 200D

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Z przechodzeniem OC jest troche problemów.Przeżyłem to na własnej skórce:Sprzedałem opla kupiłem MB (z ubezpieczeniem ważnym z półroku).Poszedłem do pzu pogadać tak dla włsnego komfortu psychicznego i.... :o okazało się, że stawkę trzeba przeliczyć do wielkości moich ulg i ewentualnie dopłacić, podpisać nową umowe-dane z dowodu rej. muszą być zgodne.(są jakieś dwie metody naliczania nie pamietam już dokładnie o co tam chodziło, wiem że jedna to przeliczanie składki poprzedniego właściciela, druga to całkiem nowa umowa)Masz na to tylko 30 dni !!!(ja to odkryłem 30-dnia i na szczęście załatwiłem)

Tytuł:
swój chłop

Panowie ....przechodzi tylko kwota składki jak pozostała po byłym właścicielu......na nowego nabywcę, jeżeli ubezpieczamy samochód w tej samej firmie co miał poprzednik, ponadto firma w miejscu zamieszkania jest powiadamiana o tym fakcie, jak klieny sobie zastrzegł o zwrocie składki to nic z tego nie będzie. , a co opłat przez nowego nabywcę, to jest to obliczane według jego zasług, czyli zniżki nowego nabycy itd. i dopiero wtedy wiadomo czy trzeba dopłacic czy nie. Co do zawarcia polisy to z chwilą sprzedazy nalezy zawrzeć chcby polisę czasową, najlepiej na 30 dni bo opłaty sa i tak jednakowe.Ponadto Panowie młodsi jak 25 lat moga być zarejestrowani jako współwłasciciele np.matki , ojca, i wtedy nie ma dopłat ze względu na wiek, tylko są liczone znizki tego starszego który ma te znizki , a okres jako klienta liczy się, więc jesteśmy współwłaścicielami z ojcem do ukończenia 25 lat a później możemy zrobic to siebie, albo poczekać do uzbierania zniżek.

Tytuł:
Klubowicz
Awatar użytkownika

Zibi58 pisze:
Ponadto Panowie młodsi jak 25 lat moga być zarejestrowani jako współwłasciciele np.matki , ojca, i wtedy nie ma dopłat ze względu na wiek, tylko są liczone znizki tego starszego który ma te znizki , a okres jako klienta liczy się, więc jesteśmy współwłaścicielami z ojcem do ukończenia 25 lat a później możemy zrobic to siebie, albo poczekać do uzbierania zniżek.

Przy wspolwlascicielstwie zwyzka za wiek wynosi 30%, jednakze w towarzystwie ''Samopomoc'' nie ma tej zwyzki, bo interesuje ich tylko pierwsza strona dowodu rejestracyjnego. Pozatym zeby byc wspolwlascicielem trzeba miec to uwzglednione w umowie kupna pojazdu.

Tytuł:
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

Zibi58 pisze:
.Ponadto Panowie młodsi jak 25 lat moga być zarejestrowani jako współwłasciciele np.matki , ojca, i wtedy nie ma dopłat ze względu na wiek, tylko są liczone znizki tego starszego który ma te znizki , a okres jako klienta liczy się, więc jesteśmy współwłaścicielami z ojcem do ukończenia 25 lat a później możemy zrobic to siebie, albo poczekać do uzbierania zniżek.

Nie ma zwyżki za wiek, ale ubezpieczyciel może doliczyć pewną kwotę (np. Warta 10%) za tzw. upoważnienie do kierowania przez osobę mlodszą niż te 25 lat lub mającą prawko krócej niż 3 lata

"Chcę umrzeć spokojnie, we śnie - tak jak mój znajomy, a nie wrzeszcząc z
przerażenia - tak jak jego pasażerowie."

Tytuł:
Klubowicz
Awatar użytkownika

Idzik pisze:
Nie ma zwyżki za wiek, ale ubezpieczyciel może doliczyć pewną kwotę (np. Warta 10%) za tzw. upoważnienie do kierowania przez osobę mlodszą niż te 25 lat lub mającą prawko krócej niż 3 lata

W kwietniu ta zwyzka w Warcie wynosila 30%

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 58 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 4 Następna

Strefa czasowa UTC+02:00