MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest sob sie 16, 2025 5:48 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 57 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 4
Autor Wiadomość
 Tytuł:
postmajtek

hmmm poto ze wstawilem nowe koncówki zapłaciłem za zbieznosc a ktos mi to zje***. ty bys byłszczesliwy. a auto nie ma zgnic w stodole tylko czekac az nabierze wiecej latek a co za tym idzie i majestatu.

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

ZielakMctrawiak pisze:
zawieszam oc

Że niby co :roll: ?

ex: W123 D30 '83, W126 E28 '83, S123 E23 '85, W201 E23 '92

Tytuł:
postmajtek

no chyba dasie nei płacic oc jak auto stoi nieużywanei ma powyzej 25 latek. wyprowadzcie mnie z błedu jak sie myle.

http://www.w114-115.org.pl/forum/viewtopic.php?t=25204

Tytuł:
swój chłop

Do autora. Pominę to jak piszesz, bo szczerze aż się nie chce tego czytać.

Na temat...auto wjechało sprawne, a wyjechało nie sprawne. Proste jak budowa cepa. Wina po stronie "gumiarzy".

Cytuj:
nom jezdze bez kołpakow i tego typu bajerów, auto słuzy mi do jezdzenia na codzien. nie bede bawił sie w zmiane nieszczesnych felg, bo odstawiam go na wisoke do stodoły zawieszam oc i kupuje se pod koniec roku najprawdopodobniej model w210 ale jeszcze nie wiem chyba ze bedzie to bow 525 w dizelku. tak czy siak beki nie sprzedam bo nie ma na niej prawie rdzy, silniczek chodzi jak igiełka (jak kupiłem to zamknołem zegar) nie pobiera oleju i mało pali. postoi 20 latek w niedzyczasie zajme sie odnowieniem lakieru bo deko matowy i wtedy to bedzie cos jak bedize miał z 50 latek

Trochę bez sensu piszesz. Lepiej kup te felgi, bo za te Twoje wyimaginowane 20 lat, możesz ich już nie dostać. Teraz jest mnóstwo beczek (choć już co raz mniej), więc zbieraj co się da oryginalnego i jeszcze w niezłym stanie.

Lepiej jakbyś auto użytował. W zimę może stać w garażu, ale latem POWINNO jeździć. Oczywiście to jest tylko moje skromne zdanie.

Pozdrawiam

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

moim skromnym zdaniem wina lezy tylko polowicznie po stronie serwisu. pretensje bylyby w pelni uzasadnione gdyby zalozono ci felgi nie dedykowane do tego auta (o nie zgodnych parametrach) wlasnie po raz pierwszy w tym serwise nie informujac cie jakie moze to miec konsekwencje.
prawda jest jednak taka ze czesto zamienia sie felgi tyl na przod (o czym pisali przedmowcy) bo taka jest praktyka i skoro na wejsciu miales felgi o innych parametrach niz zalecane to niewiele przemawia za tym zeby rzucac wszystko inne i prorokowac czy zamiana kol bedzie miala jakie kolwiek zle konsekwencje - choc serwisant ktoremu zalezy na dobrej opini pewnie i tak by to sprawdzil majac na wzgledzie dobra renome swojego zakladu.

to wszystko i tak pewnie niewiele zmieni w twojej sytuacji, tym co napisales kilka postow wyzej dobitnie chcesz udowodnic swoja ignorancje wzgledem tego jak powinno sie traktowac samochody o ktorych sie tutaj gada. moja rada jest taka - zostaw juz w spokoju ta beczke, kup sobie to wymazone e34 a auta majace powyzej 25 lat zostaw innym bo to co robisz wybitnie ci nie idzie

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

ZielakMctrawiak pisze:
no chyba dasie nei płacic oc jak auto stoi nieużywanei ma powyzej 25 latek. wyprowadzcie mnie z błedu jak sie myle.

niestety aby nie płacić OC gdy auto stoi musi to być pojazd historyczny (określenie z ustawy o ubezpieczeniach), a pojazd historyczny to taki który jest zabytkowym (papiery, blachy wpisy i wszystko co trzeba), albo ma powyżej 40 lat [zlosnik]
I nie zdziw się że w ubezpieczalni nie będą wiedzieli o co chodzi, ja do głównej siedziby PZU u nas poszedłem z ustawą w ręku i zaznaczonymi fragmentami i Pani przyznała mi rację :)

ex W110'64 200D "Kaczuszka"
ex W123'81 240D "Niszczyciel" -obecnie tatowóz
ex 353W'87

Tytuł:
Klubowicz

Miales za duze felgi i stad ten problem. W sumie mogliby Ciebie wyslalac w diably. Jak chca robic chwala im za to. Co do ustawienia koncowki na sufmiarke jest to za malo dokladne, rzadko kiedy uda sie trafic w pole toleracji ustawienia (kilka minut), dlatego ja zawsze ustawiam zbierznosc (co wiecej wymienialem koncowki kilka razy, zawsze mechanik ustawial dokladnie i zawsze na zbierznosci bylo do poprawy).

Tytuł:
postmajtek

byłem na umówionej naprawie, naprawili przeprosili i dale jeszcze znizke na nastepne naprawy. chcieli zmienic na nowa koncówke ale poprosiłem o zmiane gumy, bo ona tylko sie przetarała, nie chciałem zeby brzebali przy zbieznosci i mniej czasu im to zajeło.

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

albo ma powyżej 40 lat

Czyli pierwsze /8 w tym roku.
:)

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Ostatnio kupiłem komplet nowych opon bo wpadły mi w ręce baroki , przyglądałem się jak pan oponiarz zmienia mi koła i się troche wystraszyłem jak chciał obrócić koło a ono nagle trach i nie chce sie obracać . Aż strach pomyśleć jak bym tak chciał ruszyć samochodem, winne były za długie śruby , które kupiłem w gumolandii razem z oponami bo nie miałem wcześniej aluminiowych kół , pan oponiarz przyciął śrubki i jest okej. Tak jak kolega miałem dwie felgi szersze (jest na nich wybity numer zaczynający się na 126) ale sam o tym powiedziałem serwisantowi.

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

Janfocus pisze:
niestety aby nie płacić OC gdy auto stoi musi to być pojazd historyczny (określenie z ustawy o ubezpieczeniach), a pojazd historyczny to taki który jest zabytkowym (papiery, blachy wpisy i wszystko co trzeba), albo ma powyżej 40 lat [zlosnik]

jest jeszcze trzecia możliwość, przeczytaj dokłądnie tą definicję z ustawy o ubezpieczneiach .. jest jeszcze odesłanie do kodeksu rucho drogowqego .. a tam jest napisane że pojazd zabytkowy to (jeden z podpunktów) wpisany do muzeum lub rejestru zabytkó ..
i już ;)

W107 560sl
W108 280se 3.5 Rote Sau

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

erio pisze:
jest jeszcze trzecia możliwość, przeczytaj dokłądnie tą definicję z ustawy o ubezpieczneiach .. jest jeszcze odesłanie do kodeksu rucho drogowqego .. a tam jest napisane że pojazd zabytkowy to (jeden z podpunktów) wpisany do muzeum lub rejestru zabytkó ..
i już

pewnie masz rację, ja cytowałem z głowy, z resztą załatwiałem to 3 lata temu -głównie interesowało mnie że jak auto ma pow. 40 lat to nie potrzebuję żadnych dodatkowych formalnosci...

ex W110'64 200D "Kaczuszka"
ex W123'81 240D "Niszczyciel" -obecnie tatowóz
ex 353W'87

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 57 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 4

Strefa czasowa UTC+02:00