MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest wt sie 19, 2025 8:14 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 65 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 4 5 Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
Klubowicz

Marcin S pisze:
jak dla mnei jest bardzo dobry, w razie czego łatwo się naprawia

I to jego wada, bo becker sie nie psuje [zlosnik], poza tym posluchaj beckera (nawet takiego 15 letniego - w wydaniu od Grand Prix mial RDS, a Mexico jeszcze miekka mechanike, mozna trafic z tej serii Beckera na CD - podobno kosztowal w tamtych latach tyle co klima do MB [zlosnik] ) i nie bedziesz chcial miec innego radia [zlosnik]

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Zgadza się Becker jest klasą samą w sobie. Ja mam Pioneer'a i jak ktoś by mi zaproponował zamianę na Mexico CD to oddam pioneera nawet ze zmieniarką( radio to DEH-P825R najwyższy ówczesny model, a zmieniarka jakaś 6) [zlosnik] Jedyne wymagania jakie stawiam radiu samochodowemu to odczyt CD-R wyjście przedwzmacniacza i skromny wygląd.Szkoda że Becker odszedł od stosowania potencjometrów analogowych. Beckera sobie muszę kupić! Co do wzmacniaczy całkowicie się zgadzam-koncówka w radiu to szajs.Nie zgadzam się co do jakości głośników pioneer-lipa i plastik. Do mesia proponuję solidną niemiecką markę MB Quart.Bedzie poprawna politycznie. [zlosnik]

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Jutro wrzuce fotki glosnikow bo rano jade do ASO - zamontuja mi na miejscu, wiec problem z wymianą mam z glowy..

Tytuł:
Klubowicz

Numer GG: 267496
mroziu pisze:
Jutro wrzuce fotki glosnikow bo rano jade do ASO - zamontuja mi na miejscu, wiec problem z wymianą mam z glowy..

Mam prośbę - zrób fotki głośników przed zamontowaniem! To ważne! Od strony magnesu (producent, parametry), od "góry" (konstrukcja), z "boku" (profil). No i cena. Będę zobowiązany.

MB V250d long 4M '21
MB GLC 220 CDI 4M '18

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

No problem... Juz laduje cyfroweczke [zlosnik]

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Na jednych oryginalnych głośnikach z W124 z 1987r z jakimi sie spotkałem było napisane : Blaupunkt Car....coś tam (na pewno nie car fit) 4Ohm 25W i numer częśki zamiennej i to wszystko. Takie parametry to raczej są mało użyteczne. Producentem głośników oryginalnie zamontowanych w moim W124 było macAudio, czyli firma która ostatnio nie robi zbyt ciekawych przetworników, a kiedyś... W beczce miałem jakiś krótki okres czasu zamontowane głośniki od Vita. Są one "niezbytszerokopasmowe". Producent się nie ujawniał.Mają membrany papierowe i zawieszenie gumowe.Po uzupełnieniu ich zwrotnicami i nie najgorszymi wysokotonowymi dają niezły efekt. Radzę wytłumić deskę w okolicy połączenia z slupkiem A.U siebie przykliłem kawałek maty bitumicznej.Tam jest dziura czyli zwarcie akustyczne gwarantowane.Radziłbym dać w szereg kondensatory 220mikroF żeby tych nowych głośników nie wykończyć basem [zlosnik]

Tytuł:
Klubowicz

Antoni Janikowski pisze:
Na jednych oryginalnych głośnikach z W124 z 1987r z jakimi sie spotkałem było napisane : Blaupunkt Car....coś tam (na pewno nie car fit) 4Ohm 25W i numer częśki zamiennej i to wszystko. Takie parametry to raczej są mało użyteczne. Producentem głośników oryginalnie zamontowanych w moim W124 było macAudio, czyli firma która ostatnio nie robi zbyt ciekawych przetworników, a kiedyś... W beczce miałem jakiś krótki okres czasu zamontowane głośniki od Vita. Są one "niezbytszerokopasmowe". Producent się nie ujawniał.Mają membrany papierowe i zawieszenie gumowe.Po uzupełnieniu ich zwrotnicami i nie najgorszymi wysokotonowymi dają niezły efekt. Radzę wytłumić deskę w okolicy połączenia z slupkiem A.U siebie przykliłem kawałek maty bitumicznej.Tam jest dziura czyli zwarcie akustyczne gwarantowane.Radziłbym dać w szereg kondensatory 220mikroF żeby tych nowych głośników nie wykończyć basem [zlosnik]

Powinieneś pogadać z kolesiami z NASA [zlosnik] Dla mnie przerost formy nad treścią [szalone]

Co do głośników w W124 - z tyłu mam ewidentnie Blaupunkty. A jeśli oryginały robiło MacAudio, to na dzień dzisiejszy jest to jedna z ostatnich firm, która produkuje głośniki o średnicy 12 cm, ale ich cena jest 2 razy wyższa od Sonavox'a i od głośników w ASO wg katalogu częśći zamiennych. Hmm... [szalone]

MB V250d long 4M '21
MB GLC 220 CDI 4M '18

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

MacAudio robiło kiedyś dużo bardziej ambitne konstrukcje, predysponujące do miana nawet HI END. Z tego co widziałem Sonavox nie produkuje zbyt drogich głośników. Sebian wspomniał o Macromach - tę markę polecam.

Wolę pogadać z "kolesiami" z MB/8 Club Poland [zlosnik]

Tytuł:
wiarus senior

Sebian pisze:
Marcin S pisze:
No mnie niestety spotkała przykra niespodzianka jak wychodze z domu a tu w samochodzie nawet jeden wysokotonowy nei ocalał... dlatego może to się wydawać śmieszne ale wmontowanie " na stałe" jest w mioim przypadku jedynym rozwiązaniem.... :roll:

Nie obraź się, ale może dzieje się tak ze względu na miasto, w jakim mieszkasz, czyli Radom. O tym mieście i dziwnych ABS'ach stamtąd nie słyszy się wiele dobrego [szalone]

No miasto - nie obraże się bo całkowicie się z Toba zgadza, postaram się z tą wybic ( Wrocław / Warszawa) oby jak najdalej.

A co do naprawy - nie wynikało to bezpośrednio z wady fabrycznej/konstrukcyjnej, tylko jak mi wyrwali poprzednie radio, to jak kupiłem od znajomego ( dali mu w salonie ) tego Pionka to postanowiłem go wkręcić na stałego do samochodu. Maiałem jeszcze Poloneza i na stałe wkręciłem go za pomoca płaskowika do przetłoczenia podłogi na wał ( to raczej jeszcze skrzynia była ) i poskręcałem do sztywno do samochodu za pomoca M6, no i się trafił jeden taki sk^&&^yn co mi chciał je rabnąć, i jako że bylo to niemożliwe fizycznie, wbil dwa srubokręty między radio a konsole (myślał debil że na półkieszeni jest) i bazczelnie zapierając się o konsole rozparł wkrętaki i była połamana obudowa w taki sposób :
tył radia
|...............|
|...............|
.\............./
...\........./
---------------
panel

palamany był tuner, mechanizm windy, płyta głowna, i troche jeszcze innych takich mniejszych.... dwa dni składnia i chodzi jak nowe ( co prawda sam sobei poskładałem - w końcu co coś się człowiek o tym uczył przez tyle lat, jak i o nagłaśnianiu i akustyce ). Winda tylko się czasem zacina ( a tylko dlatego że obudowa metalowa jest pogięta, a nowej nie będe kupował)

No i to miałem na myśli piszącz że stosunkowo się łatwo naprawia ( technologia druku ścieżek - są odpowiednio grube i da rade lutować, w sony juz nie... )

A czy zastosowanie nagłośnienia najnowszej E-klasy ( rozmieszczenie głośnków ) będzie jakąś ujmą dla W123?? ( bo to co opisałem to właśnie nowa Eklasa - bez gwizdków w podsufitce, głośnika centralnego i subwofera za tylnią kanapą - czyli gto co możan sobei zawsze dołożyć ) i wygląda identycznie jak opisałem... [oczko]

Tytuł:
Klubowicz

Antoni Janikowski pisze:
MacAudio robiło kiedyś dużo bardziej ambitne konstrukcje, predysponujące do miana nawet HI END. Z tego co widziałem Sonavox nie produkuje zbyt drogich głośników.

Prawda.

Antoni Janikowski pisze:
Sebian wspomniał o Macromach - tę markę polecam.

O niczym takim nie wspominałem. O ile dobrze pamiętam, to może o Monacorze (rym z rana jak smietana), ale to też niezbyt drogie rozwiązania, a co do dźwięku, to nie słuchałem, ale jakoś sama nazwa (znana mi poniekąd z brnży pro) nie napawa mnie optymizmem [szalone]

Antoni Janikowski pisze:
Wolę pogadać z "kolesiami" z MB/8 Club Poland [zlosnik]

Słusznie - tylko na tym skorzystasz. Tylko tu nie ma kolesi, a koledzy [oczko]

MB V250d long 4M '21
MB GLC 220 CDI 4M '18

Ostatnio zmieniony pn maja 17, 2004 1:18 pm przez Sebian, łącznie zmieniany 1 raz.

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Właśnie po użyłem cudzysłowu!

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Z tym Monacorem to mi się na prawdę po ....ło. Monacor jest firmą niemiecką, produkuje pewno na wschodzie jak większość.

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Jutro wieczorkiem wrzuce foty glosnikow - musze sciagnac u mojej kobitki na kompie..
GLosniczki wstawili identyczne co byly ale jakies chyba uzywane albo dlugo lezaly bo moje spalone wygladaly po wyjeciu jak nowki .. Jedyna roznica to taka, ze stare byly 4 omowe a nowe sa 6 omowe.. Napisu z nazwa firmy nie bylo - tylko znaczek mercedesa i numer - zreszta bedzie na zdjeciach..
Ceny jeszcze nie znam i na razie nie chce sie denerwowac...

Jutro powinny byc fotki

Tytuł:
Klubowicz

mroziu pisze:
Jutro wieczorkiem wrzuce foty glosnikow - musze sciagnac u mojej kobitki na kompie..
GLosniczki wstawili identyczne co byly ale jakies chyba uzywane albo dlugo lezaly bo moje spalone wygladaly po wyjeciu jak nowki .. Jedyna roznica to taka, ze stare byly 4 omowe a nowe sa 6 omowe.. Napisu z nazwa firmy nie bylo - tylko znaczek mercedesa i numer - zreszta bedzie na zdjeciach..
Ceny jeszcze nie znam i na razie nie chce sie denerwowac...

Jutro powinny byc fotki

Czekam z niecierpliwością [oczko]

MB V250d long 4M '21
MB GLC 220 CDI 4M '18

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Sebian pisze:
Wrobel pisze:
(wydaje mi sie że robilem ok 10 litrowy ale teraz juz nie pamiętam; głośnik 16 Herz)

U mnie w branży klientom, którzy szyją sami paczki zadaje się najpierw pewne pytanie, co owocuje taką oto rozmową:

- Prawo jazdy masz?
- Mam.
- A samochody produkujesz?

Zostawmy produkcję paczek tym, którzy się na tym naprawdę znają [szalone]

Widzę, że należysz do tych, którzy do wymiany bezpiecznika wzywają "fachowca" [hehe]
A soobwoofer akurat robiłem u profesjonalistów, Panie Sebian :)

Ostatnio zmieniony śr maja 19, 2004 12:55 pm przez Wrobel, łącznie zmieniany 2 razy.

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 65 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 4 5 Następna

Strefa czasowa UTC+02:00