300D pisze:
w0wacik Masz na tego swapa papiery/cokolwiek ?
Czy to słowa osoby, która sprzedała Ci to 230C ?
Ładny wpis do briefu niemieckiego. Pamiętajcie, że w Niemczech przeglądy już wtedy wyglądały zupełnie inaczej niż u nas. W Briefie jest opisana zmiana silnika, zawieszenia (sprężyn i amorków), dopuszczenie do używania 15" kół z wymienionymi rozmiarami opon i chyba nawet coś o wydechu piszą... Jest również napisane, że robił to coś tam coś tam coś tam Mercedes.
KarolS1988 pisze:
Nie ma czegoś takiego jak aktualizacja numeru VIN, ktoś nieźle się upił jak to pisał
jeśli jednak się mylę to jadę na ASO zamontować sobie do w 108 silnik 3,5 CDI i wnętrze z nowej eski, ale skoro buda zostaje tylko stara to proszę mi zaktualizować VIN żeby miała taki jak nowa S classe
Totalna paranoja
![[zlosnik]](./images/smilies/zlosnik.gif)
jeśli tak będzie to wkładam silnik do drugiego w108 z poloneza i trzeba vin zaktualizować żeby zaczynał się od FSO
![[zlosnik]](./images/smilies/zlosnik.gif)
Byłem całkiem trzeźwy, zmartwię Cię. Jedź do ASO, może niekoniecznie W108, ale powiedzmy W203 (mam takie auto). Weź na przykład zamów do swojego auta coś takiego jak zestaw doposażenia pojazdu w np. klimę, bo Niemiec chciał taniej i zrezygnował. W ASO Ci to założą za chore pieniądze i do Daten Karty dopiszą kod wyposażenia nr XXX - klima. Jak by nie patrzeć jest to aktualizacja VINu. Analogiczna sytuacja z moim S203.216 (2.7 CDI) Sąsiadka mi wjechała w koło, zawieszenie lewy przód do wymiany. Chwila namysłu, tył i tak do roboty, jak lewa do wymiany to wypada wymienić i prawą przednią stronę, wsadzam zawieszenie od C30CDI. W Mercedesie koszt niemały, ale mam nivo, które chce nadal mieć, więc tylne amorki tylko ASO. Przy montażu tego wszystkiego w ASO w mojej Daten Karcie pojawiłby się nowy wpis - zawieszenie sportowe.
Reasumując jak przekładasz coś w ramach W/S/C 123 w swoim aucie, np. silnik, i robisz to w ASO, nieważne czy zamawiasz nową część, czy sam dostarczasz używaną, Daten Karta powinna być zaktualizowana automatycznie przez Mercedesa. Dlaczego to się nie wydarzyło w wypadku mojego C123, nie wiem, nie interesuje mnie to. Ciesze się autem jakie jest, bo jest moje i ma cieszyć mnie, a nie forumowych haterów
PS. Przypominam, że przez zwrot "Daten Karta" rozumiemy kody wyposażenia... Czyli taki rozkodowany VIN po Mercedesowemu...
EDIT:
Przykład z własnego podwórka (zapomniałem jak pisałem). W moim S203 była dokładana navi (poprzedni właściciel). Jest jak byk w liście wyposażenia w Daten Karcie...