Problem przed którym staje każdy kto robi blacharkę w starym MB

...
Co to za prodróbki, że są marne i kosztują tak chore pieniądze

? Dowiadywałeś się ile kosztuja oryginalne progi? Kupowałem do W 116, bo zmieniałem lewy i zapłaciłem 850 PLN, a z tego co się dowiadywałem to do W 110 kosztują w granicach 700 PLN za sztukę. Myślę że do W 108 powinny być też coś koło tego (tym bardziej że masz krótką wersję, co widzę w podpisie

, więc cenowo już jesteś do przodu

), ale napewno poniżej 1 000 PLN, a zawsze to będzie oryginał i będzie pasował "jak ulał". Naprawdę nie zaszkodzi sie dowiedzieć.
Gorzej ma się sprawa z podciągami(wewnętrzna część progów), bo są sporo droższe. Do W 110 około 2 000 PLN za sztukę

. Błotnik to istny koszmar, bo nowy to tak od 3 000 PLN w górę (mało istotne tylny czy przedni). Chyba nawet mam gdzieś namiar na gościa co ma błotniki plastikowe, ale ja bym na to nie poszedł

. Poza tym jeszcze jest pytanie jakie masz lampy

... Podłoga w bardzo dobrej cenie, bo około 650 PLN (do W 110) na stronę - kawałek od ścianki grodziowej, aż do początku kanapy.
Także jak chcesz, żeby auto miało "ręce i nogi" to moim zdaniem warto zainwestować. Możesz znaleźć kogoś z rabatem w MB albo próbować kupić blachy firmy Diestelhorst - bardzo dobre (możesz próbować tu:
www.osp.net.pl lub po prostu skontaktuj się z sebim, ale uzbroi się w cierpliwość
![[zlosnik]](./images/smilies/zlosnik.gif)
). Niezłe blachy ma też Klokkerholm, ale w ofercie do W 108/109 mają tylko dwa rodzaje misek olejowych i reperaturki tylnych nadkoli. W Warszawie był gość który zagniatał progi do W 110, W 111, W 108/109, itd. ale chyba już zamknął interes. Mimo to można próbować go złapać. Niestety adresu ani telefonu nie pamiętam, ale ma go Kolega, jak wróci to mi poda i zapewne będę próbował się z tym gościem skontaktować. Mam do niego sprawę, więc przy okazji zapytam się o progi do W 108 - jeśli życzysz

. Alternatywą (niewiadomą) są jeszcze podróbki z Niemiec. Tam wiele warsztatów rzemieślniczych wyspecjalizowało się w robieniu części blacharskich. Cen nie znam - są zróżnicowane. Poszperaj w "OldtimerMarkt" i "Oldtimer Praxis" w dziale ogłoszeń - napewno znajdziesz, a niektórzy wysyłają nawet cenniki

. Z jakością też jest różnie, więc to raczej loteria, pisząc krótko "gra niewarta świeczki".
Na koniec moja rada. Jeśli nie spieszy Ci się z remontem i zależy Ci na aucie to zainwestuj w dobre blachy i dobrego blacharza, a przy takich remontach nikomu nie powinno się spieszyć

...
Próbuj, pytaj, dzwoń, proś, a ja życzę powodzenia i trzymam kciuki
![[ok]](./images/smilies/ok.gif)
.
P.S. Czemu część aut zniknęła z podpisu?