Napsiałem długiego posta, ale niestety mi zniknął

.
Futrzak nie słuchaj Chłopaków, bo bredzą
![[zlosniki]](./images/smilies/zlosniki.gif)
.
Moim zdaniem W 107 to sympatyczne auto, ale jednak nie nacodzień. Oczywiście wszystko zależy od zasobności portfela.
Spalanie
W 107 należy do grupy aut które "dobrze czyszczą kieszeń"
![[zlosnik]](./images/smilies/zlosnik.gif)
. Wersje 2.8 i 3.5 będą miały podobne osiągnięcia w poborach z baku, ale jednak na korzyść 2.8, a szczególnie jak byłyby to wersje z automatem. Spalanie w mieście na poziomie 16-18 litrów. 450 to juz "konkretny alkoholik", dlatego 20-22 litry w mieście nie powinny szczególnie dziwić. Oczywiście wszystko zależy od sposobu jazdy, ale jeżdżąc W 107 po prostu korci żeby "dać w palnik"

. Także napewno nie raz dasz się sprowokować. Oczywiście można założyć gaz (ja dziękuje
![[hehe3]](./images/smilies/hehe3.gif)
), ale to zależy od podejścia. Do ładnej W 107 szkoda - moim zdaniem.
W 123 coupe też jest miłym autem i npewno duzo bardziej nadaje się do jazdy nacodzień, również (może nie przede wszystkim) ze względu na spalanie. O ile 280C/CE będzie palił podobnie jak W 107 z tym motorem to 230 CE wypdanie lepiej, bo 11-13 litrów mieście powinno mu starczyć. Nie skreślałbym 230 CE i to nie tylko przez wzgląd na spalanie, ale i na osiągi które wcale nie są takie marne jak wiekszość myśli. 230 C odpada, bo M 115 jest za słaby do coupe - na mój gust.
Dostepność części
Jeśli chodzi o W 123 coupe to problemem mogą byc tylko te, które są inne niż w limuzynie (drzwi i szyby, zderzaki, listwy). Z resztą nie ma problemu. Należy się cieszyć, że np. tylne lampy są takie same, a nie jak w T inne.
Z częściami do W 107 nie jest różowo. Napewno nie ma problemu z ekspoatacyjnymi "gratami", bo są one dostępne, poza tym są tożsame z innymi modelami. Jednak lampy, zderzaki, szyby czy blachy, itp. to już problem. Wiadomo, że jak kupisz ładne auto nie staniesz przed takimi problemami od razu, ale nigdy nie wiadomo co i kiedy

...
Bagażnik
Z tego co wiem to W 123 coupe ma taki sam bagażnik jak limuzyna, czyli około 500 litrów. Nie ma tu takiej sytuacji jak w przypadku W 114 coupe, który ma ten sam rozstaw osi co limuzyna, a tylna kanapa jest przesunięta do kabiny przez co kufer jest większy.
W 107 ma mały kuferek, niestety

. SLC to około 300 litrów, a SL to zaledwie około 250 litrów.
Tutaj wraca wątek gazowy. Jak zdecydujesz się na gaz (wciąż mam nadzieję, że nie

) to bagażnik W 123 zrobi się mały, a w W 107 przestanie istnieć

. Oczywiście można butlę umieścić we wnęce na koło zapasowe, ale przecież jakiś zapas wypada wozić tak an wszelki wypadek.
Życzę przemyślanego wyboru. Nie kieruj się emocjami za nadto, bo to nie jest korzystne przy aucie do jazd codziennych.