Mnie zaintrygowało co innego, a mianowicie:
(me: how) pisze:
Approx. year 1979
470 anti-lock braking system (abs) (с 01.06.1978 по 31.10.1993)
Z tego co mi wiadomo to ABS był dostępny najpierw w W 116 od grudnia 1978 roku. Nie wiem jednak jak interpretować tę datę

. Czy jest to data od kiedy ABS wszedł na listę wyposażenia dodatkowego czy (bardziej prawdopodobne patrząc na to co wyszło z VINu tego W 123) jest to data kiedy pierwsze egzemplarze W 116 wyposażone w ABS zjechały z taśm produkcyjnych

?
Poza tym z tego co wiem to w W 123 ABS był dostępny od sierpnia 1980 roku. Ale znów nie wiadomo jak interpretować tę datę

. Tym bardziej, że okres oczekiwania na W 123 wynosił około roku*, a 240 D to przecież najbardziej rozchwytywany model.
Czy może ktoś rozwiać moje wątpliwości? Bardzo proszę, bo mam wrażenie że cała moja "wiedza" nadaje się... do niczego się nie nadaje
![[upsok]](./images/smilies/upsok.gif)
.
* - w dokumentach mojego W 116 wyczytałem (wydukałem
![[zlosnik]](./images/smilies/zlosnik.gif)
), że auto zostało zamówione 13 listopada 1978, a odebrane zostało 16 kwietnia 1979 roku, czyli okres oczekiwania na S-klasę wynosił mniej, około pół roku.
P.S. Nie mam ABS w W 116, ale to nic nie znaczy, bo nie było go w standardzie, a do tego moje auto jest ubogie

.
P.S.2. Kupiłem go 15 kwietnia 2003, czyli na jeden dzień przed 24 rocznicą odebrania auta z fabryki
![[ok]](./images/smilies/ok.gif)
. Rocznicę oczywiście świętowałem
![[happy]](./images/smilies/happy.gif)
.