MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest czw sie 28, 2025 10:39 am

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 18 ]  Przejdź na stronę 1 2 Następna
Autor Wiadomość
postmajtek

Witam.

Wczoraj w nocy jakies dresy otwarly mi beczke i po radiu zostalo wspomnienie :( Niestety stary zamek w drzwiach kierowcy mozna bylo otworzyc czymkolwiek... No trudno... radia nie odzyskam ale chcialbym sie jakos zabezpieczyc - myslalem nad zrezygnowaniem z zamkow mechanicznych (wsadzic klamki takie jak z tylu - bez zamka, o ile to mozliwe) i sterowac centralnym z pilota. I tu pojawia sie problem, poniwaz centralny mam pneumatyczny i chce by tak zostalo a jak wsadze centralke to ona raczej bedzie do silownikow elektrycznych. I tu powstaje pytanie - czy jest jakis element ktory moglby sterowac pneumatycznym zamkiem i dalo sie go podlaczyc pod elektryczna centralke ? Oczywiscie powstaje kolejne: jesli zlikwiduje mozliwosc otwarcia z klucza to jaki patent zastosowac do otwarcia samochodu jak cos padnie (na przyklad skonczy sie podcisnienie) ?

Pozdrawiam.
Pawel "Siwy" Siwak
W-123 300D Automat

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Dać to się napewno da. Ja mam W126 i u mnie central to standartowy pneumatyk a pilotem zamykam i otwieram. Robi to centralka alarmu. I jeszcze jeden fajny patent - jak wsiądę i przekręcę kluczyk w stacyjce to central wszystko zamyka (można ustawić nawet na szyby i dach). Niech jakieś dresy próbują wyciągnąć coś "na wydre" na czerwonym świetle [zlosnik] - wszystko zamknięte łącznie z bagażnikiem i wlewem paliwa. :)

W126 300SE '86 - LPG od 1995r
W124 200D '86 - został dawcą dla wielu
W115 240D 3.0 - był ze mną 20 lat... sprzedany :(

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

u mnie pneumatykiem steruje jeden siłownik elektryczny zamontowany w drzwiach kierowcy. Steruje nim centralka alrmu z pilota . bez problemu móglbym wsadzić tylne klamki do przodu, bo nigdy nie uzywam kluczyka. Co do pytania o awaryjne otwieranie :), Mialem dużo samochodów tak zrobionych.... czasem sie nad tym zastanawiałem, ale nigdy nic nie zawiodło

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Tylne klamki nie pasują, wiem bo kombinowałem.Zakładasz jeden siłownik elektryczny w furtkę kierowcy do tego sterownik i ogień na tłoki.Są sterowniki c.z. na pilota bez alarmu - poprostu steruje tylko zamkiem. Zeby nie otwierać z kluczyka popsuj poprotu wkładkę.C o do awaryjnego otwierania to dorób sobie taki długi drut, bo przecież beczkę można otworzyć z wewnętrznej klamki. Woź go w bagazniku, a bagażnik pozostaw otwierany z klucza.

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

po co psuc wkłądkę lub zamieniac klamki na tył ... lepiej odpiąc ciędno od zamka do siłownika ... wedy dress będzie się męczył z zamkiem, a ten się przekręci a drzwi się ni eotworzą ... straci cenny czas i odstąpi być może ...

W107 560sl
W108 280se 3.5 Rote Sau

Tytuł:
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

Numer GG: 85536
SiwyBis pisze:
I tu powstaje pytanie - czy jest jakis element ktory moglby sterowac pneumatycznym zamkiem i dalo sie go podlaczyc pod elektryczna centralke ?

Już ci wyjasniam :)

Więc tak, jeżeli chcesz otwierać tylko drzwi kierowcy a przy okazji otwierac zawory od podciśnienia w pozostałych drzwiach nie potrzebujesz rzadnej centralki od zamka.

Potrzebujesz alarm i jeden siłownik typu Sleawe siłownik podłączasz bezposrednio do przewodów które wychodzą z alarmu do sterowania całem zamkiem (najczęściej kable biały i brązowy). Alarm da rade sterować bezposrednio jednym silownikiem.

I to by było na tyle - tak miałem to rozwiązane w puzonie jak jeszcze walczyłem z podcisnieniami.

Co do klamek zaślepek i innych patentów to już niech sie wypowiedzą koledzy :D - ja jestem przeciwnikiem tego typu rozwiązań - akumulator może sie kiedyś skończyć i kłopot gotowy :D

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Heh a ja nie wiem czy bym nie wolał zostawić takiego zamka jaki teraz masz, bo jak jakiś złodziejaszek bedzie chciał twoje radio to tak czy siak je weźmie. A chyba lepiej żeby otworzył drzwi śrubokrętem niż żeby miał wywalac szybe, bo wtedy bedziesz mial większe koszta naprawy. Ja nigdy na noc nie zamykałem Harpagana (mieszkam w domku z podwórkiem), bo zawsze sobie myślałem że skoro i tak znajdzie się ktoś kto w nocy wejdzie na moje podwórko bez pozwolenia to raczej nie jest przyjacielem i nei przyszedl w celach towarzyskich. A lepiej żeby sobie kulturalnie zabrał radio albo cukierki ze schowaka niż mialby mi łomem w szybe walić bo zamek był zamknięty.

-307D 2,4D '87
-Vito 2,2 CDI '03
-210 2,2 CDI '00
-190 200D '88
-190 200D '86
-126 300 SDL '84 USA
-124 E300TD '94
-124 250TD '86
-190 2,0E '86
-123 300D '81

Tytuł:
Klubowicz
Awatar użytkownika

.:SPEEDYRIDER:. pisze:
bo jak jakiś złodziejaszek bedzie chciał twoje radio to tak czy siak je weźmie. A chyba lepiej żeby otworzył drzwi śrubokrętem niż żeby miał wywalac szybe, bo wtedy bedziesz mial większe koszta naprawy. Ja nigdy na noc nie zamykałem Harpagana (mieszkam w domku z podwórkiem), bo zawsze sobie myślałem że skoro i tak znajdzie się ktoś kto w nocy wejdzie na moje podwórko bez pozwolenia to raczej nie jest przyjacielem i nei przyszedl w celach towarzyskich. A lepiej żeby sobie kulturalnie zabrał radio albo cukierki ze schowaka niż mialby mi łomem w szybe walić bo zamek był zamknięty.

Ja w domu też tak robię, ale jak jadę w "obce" strony to wolę zamknąć... [oczko]

R129- 500SL NALEŚNIK
W126C- 560SEC SECZYSKO
W123C- 230 CE 2.8 vel 200D BANDYTA

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Wstyd się przyznać ale Harpagana z reguły nie zamykałem nawet w "obcych" stronach bo nie chcialo mi się wsadzać kluczyka do zamka. Wychodziłem z zalożenia ze żaden złodziej nie bedzie ryzykował i nie bedzie kradł starego auta, bo jak już ma iśc do wiezienia to woli siedzieć za jakiegoś nowego audika albo jeszcze nowszego MB a nie 25 latka :) A 190 to staram się zamykać, bo jak na pilota to niby nie jest wielki problem nacisnąc przycisk, ale czasami zapominam. Już stał samochód pare razy pod sklepem albo szkołą niezamknięty :oops:

-307D 2,4D '87
-Vito 2,2 CDI '03
-210 2,2 CDI '00
-190 200D '88
-190 200D '86
-126 300 SDL '84 USA
-124 E300TD '94
-124 250TD '86
-190 2,0E '86
-123 300D '81

Tytuł:
weteran

MacKuz pisze:
SiwyBis pisze:
I tu powstaje pytanie - czy jest jakis element ktory moglby sterowac pneumatycznym zamkiem i dalo sie go podlaczyc pod elektryczna centralke ?

Więc tak, jeżeli chcesz otwierać tylko drzwi kierowcy a przy okazji otwierac zawory od podciśnienia w pozostałych drzwiach nie potrzebujesz rzadnej centralki od zamka.

Potrzebujesz alarm i jeden siłownik typu Sleawe siłownik podłączasz bezposrednio do przewodów które wychodzą z alarmu do sterowania całem zamkiem (najczęściej kable biały i brązowy). Alarm da rade sterować bezposrednio jednym silownikiem.

Witam.

Są centralki alarmów zawierające wewnątrz przekaźniki do centralnego zamka, nie ma wtedy potrzeby stosowania dodatkowego interfejsu. (np. wiele modeli "Foxa" ) Większość nowych alarmów nie ma obecnie tych przekaźników (oszczędność) mają jedynie wyprowadzone dwa kabelki jako możliwość wysterowania dołączonego modułu centralnego zamka lub dodatkowych, odpowiednio połączonych przekaźników (taki interfejs z dwóch przekaźników można w tym wypadku wykonać bez problemów samemu) Obciążalność wspomnianych kabelków to ok. 300 mA, czyli mniej więcej tyle co cewka przekaźnika. Siłownik natomiast, po dojściu do końca swojego ruchu roboczego bierze nawet kilka amper, trzeba się więc liczyć z tym, że alarm przy takim połączeniu może ulec uszkodzeniu.

Faktycznie, podłączenie jednego siłownika jest w tym wypadku najprostsze. Sterowany może być z założonego alarmu (patrz wyżej) lub z prostego sterownika centralnego zamka z pilotami, (bez alarmu, i niestety zazwyczaj ze stałym kodem) który można kupić za ok 40-50 zł. Jest nieistotne czy założymy siłownik dwuprzewodowy (typu SLAVE) czy cztero- lub pięcioprzewodowy (typu MASTER) Zakładamy jaki mamy.

Przypadki awaryjne (zamek w bagażniku osobiście zostawiłbym sprawny)

-Brak podciśnienia
Mało nas to obchodzi, bo siłownik elektryczny otworzy drzwi kierowcy, nie otworzą się tylko pozostałe (siłownik podłączony jest do cięgna z guzika do zamykania, a nie do zaworka rozdzielającego podciśnienie) A jak nam przeszkadza brak podciśnienia, to możemy otworzyć kluczem bagażnik i już mamy dostęp zarówno do zbiornika podciśnienia jak i do obu przewodów aktywnych instalacji centralnego zamka- przy siłowniku zamka bagażnika
-Brak prądu
Organizujemy naładowany akumulator i podłączamy go do przewodu z alternatora połączonego z akumulatorem pojazdu, lub, jeżeli ktoś nie lubi się schylać otwieramy bagażnik kluczem i podłączamy plus pod czerwony przewód lampki oświetlenia bagażnika. Minus łączymy oczywiście z masą pojazdu.
-Uszkodzenie lub zgubienie pilota
Mamy drugiego pilota. Jeżeli go nie mamy, to sprawa się komplikuje :evil: Otwieramy znowu nasz bagażnik, i szukamy przewodu podciśnieniowego służącego do ZAMYKANIA. Zazwyczaj to żółty z czerwonym paskiem. Interesuje on nas z dwóch powodów: 1. Przewód żółty z zielonym paskiem służący do otwierania jest niestety połączony zaworkiem w drzwiach kierowcy z atmosferą, więc podawanie na niego podciśnienia może być mało efektywne. Poza tym skąd wziąść awaryjnie podciśnienie w dużej ilości?2. A wystarczy na przewód służący do zamykania podać CIŚNIENIE, np. z pompki do opon. Chwilkę to potrwa, bo ze zbiornika (jajek) zejść musi najpierw zgromadzone tam podciśnienie (można je spuścić po zdjęciu przewodu z siłownika bagażnika) a potem ten zbiornik musi się napełnić powietrzem pod ciśnieniem. Oczywiście przeszkadzać nam będzie zaworek jednokierunkowy w komorze silnika, jednak sposób jest sprawdzony i działa w sytuacjach awaryjnych

Jeżeli chodzi o zamykanie auta w czasie jazdy: ostatnio mało który dres się interesuje tym, czy drzwi są zamknięte od środka czy nie; wali pałą w szybę od razu, ma dodatkowo efekt psychologiczny, wobec napadniętego i zniechęca w ten sposób przypadkowych świadków do interwencji. A może się okazać że w razie kolizji drzwi będą zablokowane, a kierowca nieprzytomny (tfu!...) Kiedyś zamykałem teraz zostawiam drzwi kierowcy otwarte (zamek otwiera się "na dwa razy", a pod drzwi kierowcy podpięty jest "antynapad")

Pzdr.

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Gerri pisze:
może się okazać że w razie kolizji drzwi będą zablokowane, a kierowca nieprzytomny (tfu!...)

w nowych Mercedesach centralny automatycznie się otwiera - sprawdzone :(

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

akurat z tym kablem białym i brązowym w alarmie to Mackuz palnąłeś głupotę, bo tam pojawaia się naprzemiennie masaa o plusie ani słychu ani widu.

Tytuł:
swój chłop

do drzwi kierowcy polecam silownik elektryczny 6 kilowy najczesciej spotykane 2.5kilowe krotko daja rade a w przypadku braku wkladek problem gotowy w mojej gwiezdzie wkladka jest tylko w klamce dzwi pasazera

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

DOBRA PANOWIE .. W TAKIM RAZIE DORADZCIE ... Moze byc coz z allegro ...

potrzebuje siłownik do 1 zamka (mam sprawną pneumatyke), alarm podpiety do krancówek i pilot ze zmiennym kodem i syrena

przyda sie tez instrukcja jak to założyc samemu ...

jakie byłyby orientacyjne koszta ..

konkretne propozycje mile widziane

W107 560sl
W108 280se 3.5 Rote Sau

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Po godzinach moge ci załozyc za 100 [zlosnik]

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 18 ]  Przejdź na stronę 1 2 Następna

Strefa czasowa UTC+02:00