MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest czw sie 28, 2025 9:39 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 
Autor Wiadomość
wiarus junior

Panowie znawcy mam taki problem.
Po zdjęciu tapicerki z drzwi i obcięciu folii zobaczyłem że część dolna drzwi jest czymś wysmarowana ( a la wosk ???) co to takiego ?
Chciałbym troszku zmienić koncepcję zabezpieczenia antykorozyjnego i potraktowac to wnętrze kilkoma warstwami chlorokauczuku .Nie wiem jednak czym usunąć to paskudztwo.

Zastosowanie do Diesla OR pozwala zmniejszyć o połowę ilość dwutlenku węgla. Przy spalaniu oleju roślinnego siarki nie ma,powstaje o 80 procent mniej cząstek stałych. Na nich osadzająsię węglowodory aromatyczne wywołujące choroby nowotworowe.
W123 200D

wiarus senior
Awatar użytkownika

Irek pisze:
Chciałbym troszku zmienić koncepcję zabezpieczenia antykorozyjnego i potraktowac to wnętrze kilkoma warstwami chlorokauczuku .Nie wiem jednak czym usunąć to paskudztwo.

Osobiście odradzam chlorokauczuk... lepsza bedzie farba epoxydowa np. Aluprimer (z cząsteczkami aluminium)

postmistrz
Awatar użytkownika

Irek pisze:
Panowie znawcy mam taki problem.
Po zdjęciu tapicerki z drzwi i obcięciu folii zobaczyłem że część dolna drzwi jest czymś wysmarowana ( a la wosk ???) co to takiego ?

Nie wiem dlaczego chlorokauczuk, ani tymbardziej dlaczego nie, ale wiem, że w nieheftanych drzwiach bez korozji warto odświeżać to czego chcesz się pozbyć, a zbawienna rola "tego pskudztwa" :o jest niezaprzeczalna. Gdy tego zabraknie albo żółta warstwa wyschnie - robi się purchel.

Rozumiem, że twoja koncepcja jest inna, ale szczerze mówiąc nie wyobrażam sobie jak dotrzesz do całości wnętrza profilu z nową warstwą, ani w jaki sposób przygotujesz podłoże, które teraz jest maksymalnie tłuste (powinno być). Wydaje mi się, że wykonalne jest to wtedy, gdy masz surowe drzwi na stole. A i tak na przemyślane warstwy specyfików warto trysnąć wosk! :lol:

Jeszcze jedno: jak warstwy położysz nierówno albo za grubo, to w dolnym profilu zamiast płynąć, będzie zalegać.

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Dokladnie (me: how) ma calkowita racje. Od razu widac, ze jest antykorozyjnym maniakiem 8) [ok] . Irek po prostu odswiez warstwe antykorozyjna :P i spij spokojnie. Jesli nie masz rdzy to nie ma co kombinowac.

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

A wiecie moze jaka jest nazwa takiego smoło podobnego paskudztwa do konserwowania :?: Bo sie zastanawiam czy to jest jakis konkretny srodek, jesli tak to jaki i ew. jaka jest jego skutecznosc ;-)

Tytuł:
wiarus junior

Mitu pisze:
. Irek po prostu odswiez warstwe antykorozyjna :P i spij spokojnie. Jesli nie masz rdzy to nie ma co kombinowac.

Niestety nie mogę spać spokojnie bo pojawiło się sporo rdzy.szczególnie tam gdzie są otwory listew bocznych.Rdzę udało mi się zeszlifować (od zewnątrz) od wewnątrz tylko wyszczotkowałem i teraz już mam troszku zabezpieczone .

Zastosowanie do Diesla OR pozwala zmniejszyć o połowę ilość dwutlenku węgla. Przy spalaniu oleju roślinnego siarki nie ma,powstaje o 80 procent mniej cząstek stałych. Na nich osadzająsię węglowodory aromatyczne wywołujące choroby nowotworowe.

W123 200D

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 

Strefa czasowa UTC+02:00