areksz1977 pisze:
Wielkie dzięki Marcinie S za pomoc; myślałem, że to jakoś powinno tam być poskręcane, trzeba będzie pruć i rzeczywiście sprawdzić (u mnie posufitka jeszcze chyba na orginalnym kleju się trzyma).
a co ma klej do Mercedesa
zdejmujesz pociagając na zewnatrz samochodu uszczelki drzwi pokryte zamszem ( te znajdujżce się na karoserii ) . odkręcasz raczki do trzymania przykręcone do dachu. zdejmuszesz przednią część podsufitki, odkręcając lusterko, osłony przeciwsloneczne ( tą część gdzie jest lampka ) . znajdziesz zapinki plastikowe - które zdejmuje się podważająć - Teraz zdejmujesz delikatnei materiał ( w zasadzie to jest jakies tworzywo... jak folia ) . Tapicerki nie zdejmiesz od tyłu samochodu, gdyż jest ona założona za rant karoserii i dociśniąta uszczelką tylnej szyby - jakiekolwiek zdejmowania skończy sie porwaniem!!
A kleju nie trzeba, bo jak będziesz zdejmował to zobaczysz, że materiał podsufitki jest przyklejony do materiałowych wzmocnień ( coś takiego filcowatego... ) i dopiero mocowane do poprzeczych drutów biegnących w poprzek dachu. wystarczy je poprostu wypiąć z gumowych mocowań przy jednej ze stron i poprostu demontować razem z materiałem podsufitki...
Poskaładanie tego wszystkiego jest jeszcze prostrze bo widomo co i jak