MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest czw sie 28, 2025 7:01 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 23 ]  Przejdź na stronę 1 2 Następna
Autor Wiadomość
Klubowicz
Awatar użytkownika

wczoraj wieczorkiem kumpel, który chciał sie przejechac coupe "dawca" pomylił gaz z hamulcem i uderzył w krawęznik na skręconych kołach, (chciał odbic tylko ze zamiast hamulca docisnał gaz i skrecone koła posuneło do przodu)... [szalone] ...
Bilans:
-połamany alu BBS...
-stłuczony kierunek
-pęknięta listewka na błotniku (dobrze ze w sedanie jest taka sama...)
- koło przesuniete do tyłu opare centymetrów....

Po zdjęciu kołai oględzinach jedyne co zauważyłem to zgięty ten drązek ktory idzie w strone nóg pasażera od dolnego tego wachacza czy co to jest no to w czym trzyma sie amor i srezyna..
Czy możliwe ze powymianie tego drazka reszt bedzie prosta( wroci na miejsce, aeraz jest naciagnieta tak było w jednym autku ktore robiłem kiedys)?? chyba wachacz nie mogł się zgiąc??? a może zgiał sie z podłuznicą aż??
Jak rozliczyc kolegę (zebym nie był w plecy ale nie chce go zedrzec ze skóry...)

PS jak najszybciej zmienic ten drążek??

R129- 500SL NALEŚNIK
W126C- 560SEC SECZYSKO
W123C- 230 CE 2.8 vel 200D BANDYTA

Tytuł: .
swój chłop

Miałem prawie identyczną sytuacje tylko, że w zimie, popłynąłem na skręconych kolach w krawężnik i cale koło przesunęło w tył i do środka...Naprawa wyniosła mnie niecałe 400zł. poza tym drążkiem, pękła mi sprężyna jeszcze i cosik tam ...

wersja taxi, ale nie na taxi:)
"Kość słonia"
--------------------------------
w123 240D 1979
ale już na częściach...

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

JaKon pisze:
wczoraj wieczorkiem kumpel, który chciał sie przejechac coupe "dawca" pomylił gaz z hamulcem i uderzył w krawęznik na skręconych kołach, (chciał odbic tylko ze zamiast hamulca docisnał gaz i skrecone koła posuneło do przodu)... ...

Drobna pomyłka. [szalone] [szalone]

JaKon pisze:
Czy możliwe ze powymianie tego drazka reszt bedzie prosta( wroci na miejsce, aeraz jest naciagnieta tak było w jednym autku ktore robiłem kiedys)?? chyba wachacz nie mogł się zgiąc??? a może zgiał sie z podłuznicą aż??

Czeka Cię wymiana, no i geometria. Zależy jak mocno uderzył, ale podłużnica i wahacz według mnie nie powinny ulec uszkodzeniu.

Tytuł:
Klubowicz
Awatar użytkownika

plu że auto miałem w poniedziałek rozbierać do pocięcia, minus że nie mam czym jeździc.... do poniedziałku...
Chodzi o to jak było u Ciebie??
Czy po wymianie drążka reszta wrociła na miejsce??
tak się składa że mam całę zawieszenie przodu z rozbiórki innej beczki, ale chciałbym aby to zrobić jak najmniejszym nakładem pracy... bo niechce naprawiać auta ktore w poniedziałek rozbieram...
Jak było z tym drążkiem??? reszta zostala oki??

R129- 500SL NALEŚNIK
W126C- 560SEC SECZYSKO

Tytuł:
Klubowicz
Awatar użytkownika

Grzegi pisze:
JaKon pisze:
wczoraj wieczorkiem kumpel, który chciał sie przejechac coupe "dawca" pomylił gaz z hamulcem i uderzył w krawęznik na skręconych kołach, (chciał odbic tylko ze zamiast hamulca docisnał gaz i skrecone koła posuneło do przodu)... ...

Drobna pomyłka. [szalone] [szalone]

JaKon pisze:

Czeka Cię wymiana, no i geometria. Zależy jak mocno uderzył, ale podłużnica i wahacz według mnie nie powinny ulec uszkodzeniu.

Wymienie to ten drążęk..

Teraz główny problem. ile zacenić koledze jeśli to mój dobry kumpel... kwota ma być taka abym nie dołożył, ale żebym też nie zarobił... uczciwa... i co z 3 felgami zrobić... dać jemu??
Bo trzezch nikomu nie sprzedam a cztery pewnie by ktos wział...

PS mozę ktoś napisze jak wymienic ten drazek zeby jak najmniej sie nameczyc i rozkrecac....
PS2 nie ktos wreszcie powie jak "ten" drazek sie zowie, bo kazdy pisze "ten" [zlosnik] [zlosnik] [zlosnik]

R129- 500SL NALEŚNIK
W126C- 560SEC SECZYSKO

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

JaKon pisze:
Wymienie to ten drążęk..

Teraz główny problem. ile zacenić koledze jeśli to mój dobry kumpel... kwota ma być taka abym nie dsołoży, ale żebym też nie zarobił... uczciwa... i co z 3 felgami zrobić... dać jemu??

Drążek, to rurka, więc się zgięła. Podłużnica i wahacz to twarde sztuki. Drążek służy do regulacji (z tego co pamiętam) kąta wyprzedzenia sworznia zwrotnicy, czyli krótko mówiąc czy przednie koła są w jednej osi. Często się zdarza, że w wyniku różnych dzwonów, itp. nie da się poprawnie ustawić tychże kątów i mamy do czynienia z sytuacją gdy jedne koło jest wysunięte bardziej niż drugie.

Jeżeli auto idzie na pocięcie to nie bardzo romumiem sprawy, chyba, że sprzedajesz przednie zawieszenie. Ewentualnie policz za felgi.

Tytuł: .
swój chłop

Po wymianie tego drążka u mnie wszystko wróciło do normy, a był mocno zgięty i tylko on głównie był rozwalony. A koło było cofnięte bardzo w tył, bo obcierało o nadkole.
Pozdrawiam

w123 200D 1984 sprzedany

wersja taxi, ale nie na taxi:)

"Kość słonia"

w123 240D 1979

ale już na częściach...

Tytuł:
Klubowicz
Awatar użytkownika

Mar3ko pisze:
wymianie tego drążka u mnie wszystko wróciło do normy, a był mocno zgięty i tylko on głównie był rozwalony. A koło było cofnięte bardzo w tył, bo obcierało o nadkole.
Pozdrawiam

Tak właśnie jest u mnie... pocieszyłeś mnie...

Grzegi pisze:
Jeżeli auto idzie na pocięcie to nie bardzo romumiem sprawy, chyba, że sprzedajesz przednie zawieszenie. Ewentualnie policz za felgi.

Narazie służyło mi za środek transportu :cry: i tu jest problem... a co do felg to gdyby ich nie potłukł sprzedałbym je, kierunki były boscha i chciałem je do siebie, a listewka... wiadomo, była cała niedotknięta... rzadko takie bywają....

A zawieszenie miałem zapasowe i lezalo w maqgazynie, wiezc o tyle kolega jest zaoszczedzony.. ;) to i tak dobrze ... a robocizna? cóż sam bedę walczył....

R129- 500SL NALEŚNIK
W126C- 560SEC SECZYSKO

Ostatnio zmieniony śr maja 25, 2005 12:31 pm przez JaKon, łącznie zmieniany 1 raz.

Tytuł:
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Cytuj:
PS2 nie ktos wreszcie powie jak "ten" drazek sie zowie, bo kazdy pisze "ten"

"Ten drążek" to drążek reakcyjny i powiem szczerze że do poniedziałku to będziesz go wymieniał - więc nie wiem czy warto [zlosnik] - oczywiście żart, ale musisz wyjąć sprężynę, amortyzator, dolny wahacz i będzie tochę zabawy z ustawieniem mimośrodowych śrub oraz całego drążka względem wahacza - odpuść.

Tytuł:
Klubowicz
Awatar użytkownika

no nie.... a nie idzie go z wachacza wyciągnąc, odkrecic od budy i wstawic nowy??
a co to sa te srubki mimosrodowe??

jak go odczepic od wachacza bo koncepcji niem mam....
udusze kumpla jak do szkoly bede smigal autobusem..(musze wstac 3h szybciej...).... :evil:

R129- 500SL NALEŚNIK
W126C- 560SEC SECZYSKO

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

felgę możesz dać do regeneracji koszt wyprowadzenia na igiełke w dobrej firmie to ok 100-150 pln z malowaniem

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

runcajs pisze:
felgę możesz dać do regeneracji

JaKon pisze:
połamany alu BBS.

Nie ma to jak prostowane alusy, o jakimś spawaniu czy czymsik w ten desń (? :roll: ), to nawet nie chcę myśleć [zlosnik]

BBS'y są stosunkowo niedrogie, więc jak felga jest dobrze trafiona, to moim zdaniem lepiej odpuścić sobie.

"bułka tarta to nasz narodowy symbol bohaterski... to nasz wkład w światową kuchnię"

Tytuł:
Klubowicz
Awatar użytkownika

tak się z nim umówiłem jeżeli da się ją regenerować to luz on zrobi regenerację i gra muzyka, natomiast jesli nie bierze komplet felg i da mi za nie 500zl... to chyba niewiele... za takie ładne felgi...

R129- 500SL NALEŚNIK
W126C- 560SEC SECZYSKO

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

JaKon pisze:
tak się z nim umówiłem jeżeli da się ją regenerować to luz on zrobi regenerację i gra muzyka, natomiast jesli nie bierze komplet felg i da mi za nie 500zl... to chyba niewiele... za takie ładne felgi...

Więcej i tak byś raczej nie wziął, bo tak jak pisał Wookee

Wookee pisze:
BBS'y są stosunkowo niedrogie

Mimo, że ładne ceny nie trzymają [oczko]

Tytuł:
Klubowicz
Awatar użytkownika

Kuwa to już sam nie wiem co ze mna jest. gościu wsiadł rozpier*olił się a ja się martwie i kombinuje... tak szczerze to normalnie tak zly sie teraz zrobiłem że szok... martwie się jeszcze żeby go zbytnio nie obciążyć finansowo, a teraz po pracy pojde na warsztat i bede je*ał jak taki osioł bo on nawet jak przyjdzie to i tak nic nie pomoże..... Własnie mam kryzys nerwów.. bo on właśnie zaqdzwonił i powiedział że nie załatwil mi kierunku i listewki... k*wa gdybym miał auto to mi zajęłoby max30-40 min. On ma auto i moim zdaniem to on powinien choć o tyle teraz sie zatroszczyc a on nawet nie odwiedził złomow gdzie stoja w123 do rozbiórki... :evil: choc dokładnie mowiłem gdzie.... jestem wqrwiony na maksa...
ja wyciagam czesci z magazynu choc mialy byc na zapas...
ja bede naprawiał i sie meczyl z wymiana...
to moje auto niechodzi a on dalej ma auto....
a on k*wa nawet nie pojechał tam gdzie mu powiedzialem (moze z 3-4 km...)
Pzeciez tak w sumie to powinienem mu powiedziec ze chce autko w tym stanie jak przed skucha i juz...

:beksa2x: :beksa1x:

R129- 500SL NALEŚNIK
W126C- 560SEC SECZYSKO

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 23 ]  Przejdź na stronę 1 2 Następna

Strefa czasowa UTC+02:00