MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest śr sie 27, 2025 1:41 am

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 
Autor Wiadomość
postmajtek

witam serdecznie po dlugiej nieobecnosci.

Sprowadzaja mnie dwie sprawy, a obie dotycza mojego 123/280e, ktorego ujezdzam od niedawna:

1. Czy sa dostepne na naszym rynku jakies ksiazki obslugi do serii 123, z wyjatkiem znanej i lubianej pozycji Dyplomowanego Inzyniera Hansa-Rudigera Etzolda, ktora niestety traktuje tylko o dieslach... :( ? Ewentualnie moze byc sama literatura dotyczaca silnika m110, ale w wersji polskojezycznej, bo niestety techniczny angielski to dla mnie czarna magia (a szkoda, bo na stronie w dziale 'eksploatacja' jest sporo o tym silniku, a i w antykwariatach mozna czasem dorwac jakiegos tarego Haynes'a).

2. No i niesmiertelne pytanie o VIN, jako ze auto (przynajmniej nominalnie) jest sprzed 1980 r., tak wiec strona naszych przyjaciol ze wschodu nic nie podaje. Historia tego egzemplarza jest niestety dosc zagmatwana i ginie w mrokach dziejow, tak wiec tym chetniej poznam jego pierwotna postac. Wiem tylko, ze oryginalnie byl to model 250. Oto VIN:

12302612032349

z gory dziekuje za pomoc,

resp.

---
- W115 200d I seria (czeka na lepsze czasy)
- W123 280e (w eksploatacji)

Tytuł:
weteran

Numery z 250 z automatem.
Z literatury mam tylko oryginalną instrukcję do 280, ale to Cię raczej nie będzie interesowało :)

Tytuł:
postmajtek

wojz pisze:
Numery z 250 z automatem.

To wiem, bo mozna dojsc po samych numerach. Chcialbym jednak zobaczyc 'datenkarte', zeby dowiedziec sie czegos wiecej nt. fabrycznego wyposazenia itp.

Cytuj:
Z literatury mam tylko oryginalną instrukcję do 280, ale to Cię raczej nie będzie interesowało :)

Faktycznie - po pierwsze to nie do konca to, a po drugie ja po niemiecku ni w ząb... Ale dzieki za dobre checi!

resp.

---

- W115 200d I seria (czeka na lepsze czasy)

- W123 280e (w eksploatacji)

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 

Strefa czasowa UTC+02:00