MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest wt sie 26, 2025 7:50 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 
Autor Wiadomość
postmajtek
Awatar użytkownika

Jako, że jestem nowy to się przywitam :)
Niedawno kupiłem w/w wóz i mam kilka pytań
1. Jak mam włączone tylne przeciwmgielne to świeci się też stop i na odwót. Czy to jakieś zwarcie? Gdzie szukać?
2. Kilka dni temu zgubiłem gumę, która jest na końcu stabilizatora i wchodzi w wahacz. Czy wystarczy kupić samą poduszkę czy konieczna jest też wymiana wahacza/stabilizatora ? Jaki jest koszt montażu poduszki w warsztacie ? Dodam, że od momentu kupna samochodu jakiś miesiąc temu w czasie skrętu maksymalnego w lewo musiałem użyć większej siły aby rozpocząć prostowanie kół ( raczej w manewrach parkingowych itp. )
3. Jaka jest normalna temp. cieczy chłodzącej ? Pokazuje mi prawie 80 stopni, nie jest za mało o kilka stopni ?
4. Silnik po uruchomieni bardzo nierówno pracuje,szarpie tak, że czuć to w kabinie, problem znika po delikatnym przygazowaniu. Co może być przyczyną ?
Kolejnośc odpowiedzi dowolna ;)
Dziękuję za pomoc i zrozumienie ;)

Citroen Jumper 2,2HDI służbowóz
Audi A4 1,6 '95

Jest
Specialized Epic Comp
Romet Mars

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Witaj, miło widziec kolejnego Gdańszczanina dołączającego do grona Mercmaniaków. Myśle, że mogę w imieniu grupy Trójmiejskiej zaprosić na spot.
Odnośnie Twoich pytan:
ad1. zajrzyj po plastikowe osłony lamp tylnych od wewnątrz, spróbuj poruszać kostką z wiązką, być moze gdzies przerwy w izolacji powodują przebicia.

ad2. nie bardzo wiem o która gumę Ci chodzi, ale generalnei można wymienić gumowe tulejki bez koniecznośći wymiany pozostałych elementów zawiechy, jesli nie są uszkodzone. Jesli chodzi o uzycie siły do prostowania kół, sprawdź poziom oleju we wspomaganiu, ew czy sie nie pieni, jesli tak, wymien /dolej.

ad3. Przy obecnych temperaturach, nawet na pomorzu, silnik bardzo powoli osiaga swoja temperature roboczą, mysle ze nie masz sie czym martwic, mój tez z trudem sięga 80 stopni. Sprawdz ilosc oleju, generalnie, lepiej zeby zimą go nie było za dużo, żeby szybciej przyjmował temperature zbliżoną do temp. pracy.

ad4. Jesli mowisz o wczesno rannym rozruchu przy temperaturze w granicach -15 stopni, to nie jest to zjawisko szczegolnie zaskakujace. Mozesz zminimalizowac drgania wymieniajac poduszki silnika na nowe. Byc moze trzeba wyregulowac (podnieść) obroty biegu jałowego. Na pewno przyda sie ustawienie luzów zaworowych, wszystko zalezy od stanu w jakim jest silnik.. Ew najszybciej wymienic filtry paliwa.

Moze zalaczysz zdjecia swojej Mercedes?

Pozdr,
Nimnod

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Cześć.

Ad.2
Vine2 pisze:
Czy wystarczy kupić samą poduszkę czy konieczna jest też wymiana wahacza/stabilizatora ?

Wystarczy kupić same gumy, nie wymieniamy wahacza.

Ad.4

Może jak mocno szarpie, to jakaś świeca nie grzeje?

Pozdrawiam.

Tytuł:
postmajtek
Awatar użytkownika

nimnod pisze:
Witaj, miło widziec kolejnego Gdańszczanina dołączającego do grona Mercmaniaków. Myśle, że mogę w imieniu grupy Trójmiejskiej zaprosić na spot.

Dzięki za zaproszenie :lol:

Dzwoniłem dziś do warsztatu na Karłowicza w Gdańsku, trzeba zdjąć wahacz aby założyć tulejkę-koszt ok. 200 PLN Zaczęły się wydatki ;) , nikt nie mówił, że będzie lekko [zlosnik]
A tak w ogóle czy macie w Trójmieście jakieś swoje warsztaty gdzie mechanicy znają się na robocie i nie zedrą ostatniego grosza ?
Co do płynu we wspomaganiu-poziom jest ok, nie pieni się
A zdjęcia wozu dołączę za jakiś czas

Dzięki za odpowiedzi

Pozdrawiam

Citroen Jumper 2,2HDI służbowóz
Audi A4 1,6 '95

Jest
Specialized Epic Comp
Romet Mars

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

jeśli chodzi o warsztat, to ja korzystam z usług tylko i wyłącznie "Magików", boczna od Traktu Sw. Wojciecha przed wyjazdem na Pruszcz, po lewej stronie. Zdaje sie w 3miescie to ulubiony warsztat fanklubowiczów - sam stad sie o nim dowiedziałem.

pozdr

RIP SAAB 9000 3.0V6 1994

hooz next?

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

nimnod pisze:
korzystam z usług tylko i wyłącznie "Magików"

Byłem z wizytą. Fajne ludzie :) Co do fachowości, opinię mają [ok]

"bułka tarta to nasz narodowy symbol bohaterski... to nasz wkład w światową kuchnię"

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 

Strefa czasowa UTC+02:00