MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest ndz sie 03, 2025 9:58 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę 1 2 Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
nowy

Witam serdecznie was wszystkich!

To mój dziewiczy post na tym forum i prosze o łagodne traktowanie :)
Jestem dumnym posiadaczem Mercedesa w116 280S z 78 roku. I mam kilka pytan odnośnie samochodu, zaczne od tego ze samochod stal 10 lat w garazu nie tykany no i do tej pory kupilem aku, wymienilem olej swiece stare paliwo wylalem powymienialem filtry ale silnik pali na 3 gary. swiece nowki, kable malina bo iskre daja wiec mysle ze to wina gaznika.
Gaznik byl bardzo zabrudzony bardziej przypominal to kisiel niz benzyne w nim, i wydaje mi sie ze polowka gaznika (jesli nie mam racji to mnie prostujcie) jest zatkana i dlatego chodzi na 50%. Wyczyscilem tam gdzie siegnalem dalej nie grzebie bo sie nie znam na tym i tu taj moje pytanka pierwsze:
1 Czy jest jakas instrukcja materialy w internecie do ktorych macie dostep a ja sie nie dokopalem odnoscie jego budowy bo nie moge znalesc mechanika co by mi to zrobił. Natkanalem sie na odmowy ze jest to czasochlonne i skomlikowane. Zamieszczam nizej zdjecie
Obrazek

2 Pytanie drugie odnosnie numeru vin z prośba o odkodwanie, chciałbym sprawdzić co sie zmienilo przez tyle lat w samochodzi, mam zamiar zrobić go na igiełke niestety mam wiecej zapału niz umiejetnosci, ale naszczescie troche gotowki co moge zainestowac w to autko, I tu tez dołaczam zdjecie
Obrazek
Mam nadzieje ze te numerki wystarcza.

3 pytanie odnosnie centralnego zamka w 116, z tego co zauwazylem jest on hydraliczny i nie wiem czy buteleczka na ponizszych zdjech ma cos z nim wspolnego czy to jakas inna historia, zastanawiam sie poniewaz centralny zamek dziala jak chce a w owej butleczce plynu zadnego nie ma.
Obrazek
[img]http://images38.fotosik.pl/120/6f8fe118b41686d3.jpg[img]

Dziekuje bardzo z gory za pomoc, wszystkim co sie wlacza do tematu. Pytan pewnie bede mial mnostwo, korzystam z wyszukiwarki potrafie wiec zadaje pytania na ktore nie znalazlem odpowiedzi.

Wkleje jeszcze zdjecie silnika calego i zdjecia autka:)

POZDROWIENIA !!

Obrazek

Obrazek
Obrazek <br>Dodano po 2 minutach.:<br> Widze ze przesadziłem grubo ze zdjęciami, nastepnym razem sie poprawie , teraz juz nie wiem jak to zmienic:) Sorki !

Tytuł:
Klubowicz
Awatar użytkownika

Witamy w klubie Solex'a 4A1 [ok]

TUTAJ masz coś o gaźniku.
Sporo jest tego w googl'ach, np. TU.

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Numer GG: 8874486
Witaj na forum wojthass

Jedyne w czym mogę pomóc, to pare informacji o centralnym zamku. NIe jest on hydrauliczny, tylko pneumatyczny (działa na podciśnienie). Widoczny na zdjęciu zbiorniczek jest od płynu hamulcowego. Ten mniejszy zapewne jest od plynu do sprzęgła. Powinno go nie być, bo pompa sprzęgła jest zasilana ze zbiorniczka z płynem hamulcowym. Pewnie jakiś patent poprzedniego właściciela.

Ładne autko, brzydka atrapa i zdjęcia tak wielkie, że nic nie widać [zlosnik]

Powodzenia w odbudowie [ok]

Aha. Wrzuć jeszcze zdjęcie tabliczki lakierowanej, bo na niej są kody wyposażenia auta.

w123 300D '76 Wgl co tu robi diesel?

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Po Vinie moge ci powiedziez ze buda sie zgadza z silnikiem 116 020 to m110 na gazniku kierownica po lewej stronie skrzynia manualna i to tyle z vinu tak jak kolega pisze tabliczki z przedniego pasa.
Co ten kierunek tak dziewnie spacowany ?
Cos mi dziwnie wyglada pas pod zderzakiem albo to wina ujecia ...
Powodzenia w poszukiwaniu tylnego zderzaka prostego i pior wycieraczek

EX:
w123 240D `77
w124 E250
w124 250D `91
S203 220cdi lift

Tytuł:
nowy

dziekuje za zainteresowanie:) teraz wkleje ta tabliczke o ktorej mowicie a rozpisze sie znowu jutro.

Obrazek

Tytuł:
wiarus junior

Numer GG: 9682008
Odnośnie centralnego zamka to zbiorniki masz pod lewym fartuchu od kierowcy, i tak jak koledzy wspomnieli zapodaj zdjecie lakierowanej wtedy bedzie wszystko jasne.Gratuluję 116 i witamy w forum posiadaczy MB :lol:

W poszukiwaniu pierwszego Mercedesa ;)

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

wojthass fajnie że wkleiłeś fotę tabliczki...może i ona lakierowana ale chyba klarem [zlosnik] [zlosnik] W przypadku aut z przed 80r należ wklejać tabliczki które znajdują się tuż obok tej co własnie załączyłeś [zlosnik] ..to taka z dziurkami i kodami/liczbami [usmiech]
Pozdro i bezawaryjności po uporaniu się z kłopocikami....

MB S123 280TE 82r.-GRÜN Gurke=OGÓR
MB S124 280TE 96r.-BeetrooT
http://mackuz.bolinko.org/is/img5/11764 ... CT7881.jpg

Tytuł:
postmistrz
Awatar użytkownika

Z vinu wychodzi, że zbiornik płynu ham. masz od V.A.G.

Tytuł:
nowy

Dobrze ze aparat ma wlasne swiatlo to udalo mi sie jeszcze pstryknac foteczke. Mam nadzieje ze teraz juz sie nie pomylilem:)

Obrazek

o co kaman?

Odnośnie centralnego zamka to zbiorniki masz pod lewym fartuchu od kierowcy

o co kaman?

Zderzak tylni musi byc nowy nikt mi tego nie wyprostuje ;> a z piorami od wycieraczek jakies problemy sa;>

Kierunki, swiatła przednie- krzywe bardzo do poprawy na bank, tak samo pas pod zderzakiem niesymetrczny i oskubany, auto mialo kiedys robiona blache ale to byly te czasy ze na zasadzie byle bylo. listwy progowe mam na srobki przybite, progi byly wymieniane i juz nie pasowalo. Orientujecie sie tak pi razy drzwi ile musiał bym wlozyc pieniedzy zeby auto byla igielka. Zarowno blacha chromy itd jak i srodek tapicerka glownie, widzialem ze w niemczech mozna dostac oryginalna a tak bym chcial go zrobic. Urzekl mnie temat gdzie kolega marcin odbudowal swojego pontona od podstaw. Bardzo przyjemnie sie czytało:)

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Cem pisze:
Witamy w klubie Solex'a 4A1 [ok]

Witaj w klubie posiadaczy ekonomicznych aut rodzinnych.
Tak jak rzuciłem okiem na konstrukcje tego gaźnika, to już
nigdy więcej nie będę bluźnił, że K-jet to coś skomplikowanego :)

Nie wiem skąd jesteś (numery chyba stare Łódzkie?). W Warszawie
jest niejaki pan Bączek, który każdy gaźnik doprowadzi do użytku.

Gab

------
Drive It Like You Hate It - stara reklama Amazona

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Witamy kolejnego Właściciela pierwszej S-Klasy.

Twoje auto jest z końcówki 1978 r.

Twoje kody:

737 - kolor nadwozia "classic weiss", czyli biały

248 - szyba tylna ogrzewana (grzanie pionowe, szyba klejona)
410 - szyberdach elektryczny (w W 116 nie było innych [zlosnik] )
466 - centralny zamek
811 - głośniki z tyłu (MONO)

Nim zaczniesz inwestować w auto, policz ile masz oszczędności i ile możesz/chcesz w niego wsadzić, a najpierw zastanów się czy i dlaczego robić właśnie ten egzemplarz.

Miło, że masz szyberdach [ok] .
Nie wyrzucaj oryginalnych kabli zapłonowych!

Powodzenia.

Kamael pisze:
Ten mniejszy zapewne jest od plynu do sprzęgła. Powinno go nie być, bo pompa sprzęgła jest zasilana ze zbiorniczka z płynem hamulcowym. Pewnie jakiś patent poprzedniego właściciela.

Zbiorniczek na płyn hamulcowy jest VW i pewnie nie miał wyjścia na rurkę do sprzęgła (w pojazdach VW sprzęgło najczęściej jest na linkę), więc ktoś musiał domontować zbiorniczek na płyn do sprzęgła.
Jak zdobędziesz zbiorniczek od MB to możesz to zmienić (nawet zbiorniczek od auta z automatem ma króciec na rurkę, więc wystarczy zrobić dziurkę :) ), ale oddzielne zbiorniczki to lepsze rozwiązanie (tak było w /8 serii 0,5 i starszych MB).

(me: how) pisze:

Z emblematu wychodzi, że jesteś z Loży Szyderców.

wojthass pisze:
Odnośnie centralnego zamka to zbiorniki masz pod lewym fartuchu od kierowcy

o co kaman?

Zbiornik jest pod przednim lewym błotnikiem, ale jak zdejmiesz plastikowy fartuch we wnęce koła (lewego przedniego :) ) to też się do niego dostaniesz.

Tytuł:
wiarus junior

Ja też witam nowego forumowicza i do tego z gażnikiem 4A1 [zlosnik] .
Napisz skąd jesteś, bo rejestracja Twojej 116 mi mówi, że możemy się spotkać nawet dzisiaj. Z gażnikiem nie będzie problemu.

Tytuł:
nowy

Cem dziekuje za info o gaźniku:)

Mitu dziekuje za obszerna wypowiedz :)

jestem z LESZNA, wielkopolska. Pasowaloby jak bys mieszkał nieopodal :) Ide podlubac troszeczke przy aucie, czytalem o tym gazniku to chyba nie mam odwagi sie wziasc za to samemu hehe. czarna magia.

A wiecie czy uszczelki idzie dostac w aso lub w jakims motoryzacyjnym?

Jeden mechanik co bylem u niego mowil mi ze normzlnie to psiknal by kompresorem w ten gaznik i by sie odetkal ale nie wie jak jest zbudowany i czy jakiejs membranki nie popsuje itp.

Najbardziej meczyly mnie te glosniki bo tak prawde mowiac troche kiszka wygladaja ale jak seryjnie montowane to chyba zostawie.

Ogrzewanie tylnej szyby mnie zaniepokoilo, chodzi o to ze auto ma przyciemniane szyby a tylnie to juz najlepiej heh z jakis paskow posklajana no i bede to musial usunacto nie wiem czy nie pozrywam tych linijek od ogrzewania?

Przemyslalem juz sprawe ze chce w ten samochod zainwestwac, jest to jakby pamiatka po ojcu, wiec raczej przewazaja wzgledy sentymentalne. Wiadomo ze sa lepsze wersje a elektryka itp ale te bajery to mam aucie na codzien, tyle co ma mnie satysfakcjonuje:) Mysle ze do 20tys maksymalnie moglbym zainwestować w to auto.

Tytuł:
wiarus junior

Tak się składa, że mieszkam nieopodal, bo też w Lesznie [zlosnik] [zlosnik] .
PW jeszcze nie możesz pisać, to zadzwoń do mnie (601 737 762). Zobaczę Twoje auto. Aha - z gażnikiem nic nie rób, powiem Ci, których mechaników omijać dużym łukiem. :evil:

Tytuł:
nowy

Dzieki JAWU :)) Internet to potega :) Zadzwonie jakos za godzinke bo musze teraz do miasta podskoczyc. Do zobaczenia :)

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę 1 2 Następna

Strefa czasowa UTC+02:00