MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest ndz sie 17, 2025 9:50 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 31 ]  Przejdź na stronę 1 2 3 Następna
Autor Wiadomość
kombatant
Awatar użytkownika

WITAM

Moje pytanie w zasadzie jest dosyc proste, potrzebuje zregenerowac rozrusznik bo aktualny wyjety z OM615 troche wolno kreci, a najgorzej jak jest mocno zagrzany silnik.
Z tym rozrusznikiem od wieków były kłopoty, dlatego chciałem sobie zregenerować oryginalny rozruchol z tego 240D.
W zasadzie został wyjęty tylko dlatego że głośno pracował.

Z oględzin wynika iż wymaga konkretnego smarowania, być może wymiany szczotek, ale co dalej? Są jeszcze łożyska ślizgowe, czy jak to inaczej nazwać? A dokładniej chyba jakieś tulejki? Rozrusznik w zasadzie ma luzy na wirniku więc dobrze byłoby wymienić, tylko gdzie to kupić i o co pytać??

Co jeszcze warto w nim wymienić??

Pozdrawiam serdecznie.

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Wymień obudowe żeby sie ładnie świeciła :P
Tulejki to koszt 10zł
Automat wyrzutowy 97zł
Bendix 74zł
Ja dałem na giełdzie za używkę 150zł, po pół roku musiałem wymienić automat wyrzutowy a potem śmigał jak ta lala nawet jak sie silnik mocno nagrzał to kręcił bez zająknięcia. Pozdr

w123 230c 1978

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Ale automat i bendix sa chyba sprawne, w zasadzie to chyba tylko te tulejki i ew. szczotki(ale te chyba sa w dobrym stanie z tego co pamietam) tylko kwestia gdzie te tulejki kupic(czy w normalnym motoryzacyjnym beda mieli) no i czy ew. jeszcze cos warto wymienic, poza tym, co wymieniles ;P

Tytuł:
postmajtek

tulejki kupisz w kazdym sklepie motoryzacyjnym, lepiej kupic lepsze bo te zwykłe szybko sie wycierają, rozkręc cały rozruchol i dokładnie wyczysc, sprawdz-przeczysc mase, szczotki-wymień, automat jak działa to zostaw--wystarczy przeczyscic, poskładaj i jazda

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

gumajunior pisze:
tulejki kupisz w kazdym sklepie motoryzacyjnym, lepiej kupic lepsze bo te zwykłe szybko sie wycierają, rozkręc cały rozruchol i dokładnie wyczysc, sprawdz-przeczysc mase, szczotki-wymień, automat jak działa to zostaw--wystarczy przeczyscic, poskładaj i jazda

No wlasnie jeden rozrusznik poczyscilem, przesmarowalem i chodzi jak burza i cichutko, nawet bez wymiany tulejek :)

Dobra to skocze do sklepu jak bedzie chwila i postaram sie to kupic :)

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

No dzisiaj bylem w sklepie i facet po numerze sobie w katalogu sprawdzil i mu wyskoczylo ze do mojego sa tylko dwie tulejki o sick!

Jedna od strony bendixa i druga od strony szczotek, tej srodkowej niby nie ma, szkoda ze ja mam i jest peknieta [zlosnik]
Juz mnie czasem slabi ten sklep, chyba zaczne gdzie indziej kupowac [cool]

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

A gdzie ten sklep? Tylko nie mów że w Rybniku na Wodzisławskiej ;)

w123 230c 1978

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

W Żorach, o Bomar'ze mowa ;)

Tytuł:
postmajtek

:o u mnie są tylko 2 tulejki po obu stronach, nawet jak by była ta srodkowa to nie ma jej jak włozyc bo oska ma przetłoczenie, moze masz rozruchol ze stara a nie z MB [zlosnikz]

W124 230TE Automat

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Sa trzy jak byk, jak nie wierzysz to foto Ci zrobie [smiech]
Z tym przetloczeniem nie rozumiem, u mnie wirnik ma najwyzsze przetloczenie wlasnie na te tulejke, bezposrednio przy uzwojeniu...
Dalej jedynie jest ten "gwint" do bendixa, ale on jest nizszy ;) Jesli Ci wlasnie o te przetloczenie chodzi o ktorym ja mowie to tam ma byc tulejka, ona ma najwieksza srednice z wszystkich 3 ;)
Moze ktos u Ciebie juz majstrowal i zniechecony w sklepie nie zamocowal na 3, tylko na 2 ?? Ciul wie w sumie, bo moze faktycznie rozne te rozruszniki sa, ja w sumie w 3 miejscach sie dowaidywałem i w kazdym inaczej gadali [szalone]

Pojechalem do Turka do Rybnika to kupiłem komplecik lacznie z jakimis podkladkami, zabezpieczeniem na tył wałka etc. i jutro to składam :P

A ta tulejka jest dokladniej na tej okraglej blasze, co oddziela uzwojenie wirnika od bendixa, powinienes pokojarzyc :)
Moja nie byla tragiczna, ale peknieta [szalone] Przy bendixie druga byla prawie masymalnie z jednej strony wytarta i popekana, jednym slowem wlaczajac rozrusznik obudzilbym cala jednostke wojskowa chyba [cool]

A zabralem sie za to tylko dlatego ze ten moj, wsadzony z wczesniejszego OM615 jest jakis slaby, kreci od niechcenia [szalone]
Mam nadzieje ze jaik jutro to zmontuje i podmienie to sie nie zawiode...

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

No dobra, teraz to sie zesłabiłem :evil:

Przelutowalem szczotki i przy zakladaniu ustrojstwa dwie szczotki(lutowane bezposrednio do zwojow obudowy) na tym szczotkotrzymaczu sie obruszaly jakby, na tym nicie co je trzyma w obudowie, to ma byc ruchome?
BO jak to poskladalem to mi nie chodzi dziadostwo tylko iskrzy i chyba zwarcie sie robi bo dymek zalatuje :evil:
Jak to dziala, na szczotki jaki biegun jest podawany?

Tytuł:
Klubowicz

Ruchome to na pewno nie ma być. Ma być dobre przewodnictwo i wszystko ma być na sztywno.

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

no to sie zepsulo w takim razie, śietnie wprost :(

Tytuł:
Klubowicz

Wrzuć jakieś fotki.

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Postaram sie potem zrobic...

W sumie jak sie przygladalem to te łoża sa oddzielone od reszty obudowy podkladka z jakiegos izolatora, chcialem to jeszcze na glupa na sztywna spiac ale jesli tak zrobie to bedzie zwarcie i napewno nie zadziala [zlosnik]

Chyba nie bede kombinowal tylko pokornie pojade i kupie nowy szczotkotrzymacz i teraz bede mial za swoje bo nie chcialem wydawac wiecej [szalone]

A ze sie tak spytam, jesli ktos z was wymienial szczotkotrzymacz to czy w zestawie powinny byc dwie, czy 4 szczotki? Bo ja sobie zamowilem szczotki w jednym sklepie, po czym przywiezli mi szczotkotrzymacz z dwiema szczotkami( a co z reszta?) no i zaspiewali za to 75zł [szalone]

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 31 ]  Przejdź na stronę 1 2 3 Następna

Strefa czasowa UTC+02:00