Witam panów!!
To mój pierwszy post na tym forum, właśnie wszedłem w posiadanie tzw. beczki z 1979 roku, 2.0 D .
Mam pare problemów, gdyż nie znam na tyl niemieckiego by móc samemu przetłumaczyć sobie instrukcje:
- kontrolka nagrzewania świec żarowych się nie zapala, czasami się pojawi a czasami nie, tzn. jak jest zimny to rzadko się pali, ale za którymś razem pojawia się. Nie ma gdzieś masY?? Czy to bardziej złożony problem?? Zero problemów z nagrzewaniem świec
- czy przełącznik świateł jest podświetlany w pozycji świtała mijania?? Bo nic się nie pali u mnie , w żadnej pozycji.
- jaki olej najlepiej , specyficzny do diesla?? Wyczytałem że 15w/40 podejdzie, napewno mineralny, tylko jaki?? Ja byłem zadowolony w mojej skodzie 105L z LOTOS CITY. I ile tego oleju 6,5 L??
- Nie wiem co to jest, mam to w swoim mercusiu, a troche ze słownikiem wywnioskowałem że coś wspólnego z rozrusznikiem.
- moj merol to 200D, 79', w środku skóra i drewno, chromy, abs, wspomaganie kierownicy, tylko pytanie w tej wersji nie występowała klima??
-Tylne klocki mam do wymiany , gdyż nierówno hamuje, tzn łapie i nie łapie na tyle. Pytanko mam, widział ktoś z was te tarcze i klocki co chodzą na allegro?? Czy są naprawde okej?? Bo cena jest rewelacyjna, tarcza 70zł (2 szt) , klocki 60zł (kąplet na dwa koła)
Przepraszam za mnogość pytań, ale chciałem od razu wszystkie moje problemy wypisać.
P.S przebieg mercusia 490.000 km

kompresja na każdym garnku w normie
![[zlosnik]](./images/smilies/zlosnik.gif)