MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest pn sie 18, 2025 12:34 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość
Klubowicz

Witam Wszystkich serdecznie.
Właśnie dostałem w ramach "prezentu świątecznego" żółte tablice do 107-ki. Ich odbiór wyznaczono mi na wczoraj ale po blisko 1,5 godzinnej debacie z urzędnikami pozostawiłem wszystkie dokumenty w Wydz.komunikacji i mocno w......y zawinąłem się do domu. :evil: Nie dość że bezpodstawnie pobrano ode mnie opłatę za kartę pojazdu to jeszcze zażądano wniesienia opłaty recyklingowej. Bez w/w opłat nie było możliwe zarejestrowanie pojazdu . Wydruki z internetu cytujące zarówno " Prawo o ruchu drogowym - definicja pojazdu zabytkowego " jak i " Ustawę o recyklingu" , wyjaśnienia w Wydziale Ochrony Srodowiska i u Naczelnika Wydziału Komunikacji nie przyniosły rezultatów. Zdaniem wszechwiedzących urzędników pojazd został wprowadzony do Polski jako uwaga : "osobowy a nie zabytkowy bądz historyczny " - swoją drogą dość ciekawy podział na rodzaj pojazdu , wiec nie dotyczy go zwolnienie z opłaty recyklingowej.
Przed opuszczeniem " wszechwiedzących urzędników" poinformowałem o zaniechaniu ze swojej strony dalszej rejestracji na ich warunkach i zażądałem na piśmie podstawy prawnej odmowy rejestracji bez uiszczenia w/w opłaty. Zwróciłem im także uwagę iż pojaz ten jest wpisany do ewidencji zabytków co skutkuje min. ochroną prawną Państwa i niniejszym podziękowałem za "próbkę" tej ochrony i pomocy państwowych urzędników.
Po godzinie otrzymałem telefon z urzędu informujący mnie o:
1. możliwości rejestracji pojazdu
2. zaniechaniu wymagania opłaty recyklingowej do czasu interpretacji prawnej stosownego ministerstwa.
3. zwrocie bezpodstawnie pobranych opłat.
Dziś odebrałem dowód i tablice. Chwilowo po problemie,ale czekam z niecierpliwością na opinie prawną Pana Ministra , którą sie z wami podziele.
Trochę rozwlekłem temat ale nie mogłem się powstrzymać.
Pozdrawiam.

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Brawo! Te bezmózgi w urzędach na za dużo sobie pozwalają! Gdzieś już opisywałem jak ciągali mnie do urzędu w sprawie ustalenia masy pojazdu (bo mało beczek mają w komputerze). Z gnojkami trzeba krótko!

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

u mnie było podobnie, ale wystarczyło podanie odpowiednich podstaw prawnych i wymiękli

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

mindo pisze:
u mnie było podobnie, ale wystarczyło podanie odpowiednich podstaw prawnych i wymiękli

w Gdyni tez jest z tym koszmar i zawsze jest cos nie tak, za kazdym razem prawie albo do naczelnika ktory jest totalnym tlukiem, wyglada i zachowuje sie jakby zyl w starym ustroju i gnoi petentow.. nie wiem jak taki czlowiek tam stoi na tym stanowisku tak dlugo, ci co sa stad wiedza o co mi chodzi, koszmar
Panie sa mile ale sie boja i wszystko chca na papierku

lacznie z oplata akcyzy(jak sie sprowadza zabytka do kraju a takiej oplaty miec nie trzeba), w urzedzie celnym powiedzieli ze jestem zwolniony z oplaty akcyzowej. W UM twierdzili ze kazdy samochod osobowy musi miec akcyze.
Wiec znow do UC, a oni powiedzieli ze nie moga wystawic kwitka, ze nie place akcyzy bo jestem zwolniony!!! "Pan do nas nie musi przychodzic, to co my w ogole mamy panu wystawic?? jakby pan chcial paragon za buty ze sklepy miesnego" - heh tak powiedzieli.. jak w UM nie wiedza to niech do nas zadzwonia.
Panie z UM dzwonic nie chcialy (z UM z Gdanska zadzwonily i po sprawie) wiec musialem wyprosic zeby mi UC cos takiego napisal, co trwalo tez kilka dni, 3x trzeba bylo jezdzic ja pierd... po prostu koszmar!!
oczywiscie oplate recyklingowa kiedys babka chciala ode mnie pobrac i nic nie dalo zadne tlumaczenia, a my tracimy tylko czas i nerwy. No ale sie juz udalo, z nastepnym zabytkiem bedzie podobnie, szkoda ze nie jest jak w Gdansku.. no ale pan naczelnik mowi ze to inny urzad (co inny to inne przepisy i interpretacje przepisow wedlug niego)

pozniej trzeba zamawiac tablice zolte bo nigdy nie maja na stanie, a jak sie zamowi to niewiadomo czy ich ktos inny nie wezmie w ciagu tych kilku dni.. powaga! i za kazdym razem jak sie przyjdzie to to samo.. przeglad na zlym papierku, wiec znow trzeba jechac 30 km w dwie strony, a na przegladowni mowia ze jest dobrze i zeby sie baby uspokoily i faktycznie jest dobrze tylko cos sie im pomylilo

najlepiej naczelnik powiedzial. Niech pan zarejestruje to auto na zwykle tablice i pozniej stara sie o zarejestrowanie na zabytek!! powaznie.. spoko placic 500 recyklingu 75 karte pojazdu 150 za przeglad i 120 za tablice po to zeby za 2 tyg. placic 200 za tablice 250 za przeglad itp.. no i akcyza bo to rzecz swieta

pozdrowionka i wszystkiego dobrego na swieta :-)

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Mi kazano wnieść opłatę recyklingową kiedy ubiegałem się o rejestrację tymczasową, przed zarejestrowaniem na zabytek. W.......y wyszedłem z urzędu pojechałem do domu i sprawdziłem przepisy. Wróciłem, przedstawiłem sprawę babce w okienku a ona nadal swoje, zażądałem rozmowy z naczelnikiem. Ponownie przedstawiłem przepisy, tym razem pani naczelnik i poskutkowało a babka w okienku zrobiła się zaraz jakaś miła.

Mercedes-Benz W116 450SEL CDN 1978r.

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 

Strefa czasowa UTC+02:00