MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest pn sie 18, 2025 1:35 am

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę 1 2 Następna
Autor Wiadomość
Klubowicz
Awatar użytkownika

Witam wszystkich po dłuższej przerwie.!!
W ubiegły weekend wracałem z Gdyni ze szkoły i troszkę się śpiesazyłem ( postanowiłem że od 1 litopada nie poruszam sie mercedesm żeby zime odpoczoł pod wiatą bez narażania jego na nieszcześliwe wypadki) Ale tego dnia nie mogłem odpalić drugiego auta to wziełem beczke która od ponad miesiąca nie była odpalana. No i tak gdy wyskoczyła sarna przy prędkości 80km zaczełem hamować .Myślałem że zniszczy mi pół auta a zbił sie reflektor i kierunek od kierowcy grill (plastik) lekkie wgniecienie w chłodnicy żadnych uszkodzeń blach. Dziekuje Bogu że nic nie jechała styłu za mną bo podejrzewam ze nie skoczyłoby się to w ten spsoób. Wiem tez ze gdybym zderzył sie z sarna tym drugim autem (volkswagen caddy) sarna zrobiłaby wieksze zniszczenia i kto wie czy miałbym dzis nogi.( wrzuce niedłógo foty)

Jeszcze raz oddaje szacunek niemieckiem myŚli technicznej z lat 80-ych

poszukuje teraz reflektora i kierunku

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Numer GG: 2116615
wisnia pisze:
Myślałem że zniszczy mi pół auta

kiedyś golf II chciał zrobić sobie z tyłu mojej w123 garaż, ja stałem w korku a on gnał około 40km/h i zatrzymał sie na mnie (dokładniej na haku) - nie dość, że tamta 123 była dość mocno zgnita to po za tym, że lampa wpadła do kufra to nic sie nie stało [zlosnik] - golf miał rozwalony gril, pogieta maske i stłuczone lampy :lol:
innym razem pierwszeństwo wymusił polonez i przycelowałem mu przodem (błotnik zewnętrzny wymiana) stłuczona lampa i kierunek a polonez makabrycznie wyglądał - moja prędkość 40km/h

PS
jako, że jstes z Łeby mam pytanie: nie wiesz czy Mozart lub Mateus robią jakies imprezy na sylwestra (nie moge dodzwonic sie do znajomych co by sie dowiedzieć)

pozdrawiam

Tytuł:
nowy

teope pisze:
wisnia pisze:
innym razem pierwszeństwo wymusił polonez i przycelowałem mu przodem (błotnik zewnętrzny wymiana) stłuczona lampa i kierunek a polonez makabrycznie wyglądał - moja prędkość 40km/h

Jakoś specjalnie nie chce mi się w to wierzyć bo też mam poloneza i po kilku stłuczkach nigdy nie wyglądał makabrycznie :)

A co do imprez w Łebie też mogę się dowiedzieć, przynajmniej co weekend tam bywam :)

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Numer GG: 2116615
pekape pisze:
Jakoś specjalnie nie chce mi się w to wierzyć

nie musisz...

w życiu widziałem kilka stłuczek, również taką w której kilkumiesięczna croma ( z poprzedniej edycji) ulega znacznemi zniszczeniu w konfrontacji z trabantem...a ford_carton niewiele ucierpial... <br>Dodano po 1 minutach.:<br>
pekape pisze:
A co do imprez w Łebie też mogę się dowiedzieć

było by miło ;)

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Panowie,
Wcale nie ma się z czego cieszyć. Weźcie pod uwagę, że nowoczesne samochody mają się giąć i się gną, Nazywamy to kontrolowaną strefą zgniotu :)

Co z tego, że Żukiem zetniesz kilka drzew w lesie, jak nie przeżyjesz z powodu krwotoków wewnętrznych??

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Numer GG: 3378739
no fakt,jak kiedyś gazem 69 ścinaliśmy drzewa w lesie za pomocą przodu to jak przywaliliśmy zderzakiem w 30cm średnicy brzózkę to koleś siedzący na pace wylądował mi(kierowcy) na kolanach a na zderzaku bylo delikatne wgniecenie (prawie nie widoczne), prędkość auta ok 40km/h...
ale i tak było fajnie.teraz jadąc beczką nie czuje się już tak pewnie ale też nie jest źle :)
pozdravlayu

www.mikuni.pl
facebook.com/motoklinika
----------------------------

Tytuł:
swój chłop

tak i dla tej kontrolowanej strefy można kupić SMART'a... jest tam co kontrolować:):):)

Tytuł:
swój chłop

Ja się kiedyś wpakowałem Polonezem w tył "Czinkueczento". Polonez miał pęknięte szkło reflektora i lekko wgnieciony ten blaszany pasek przy grilu. Cinqol miał starty na 5000zł :-?

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

DamonPr pisze:
Panowie,
Wcale nie ma się z czego cieszyć. Weźcie pod uwagę, że nowoczesne samochody mają się giąć i się gną, Nazywamy to kontrolowaną strefą zgniotu :)

Co z tego, że Żukiem zetniesz kilka drzew w lesie, jak nie przeżyjesz z powodu krwotoków wewnętrznych??

Zgadza się- nowe samochody maja strefy zgniotu. Ale maja one działac w przypadku zderzenia z innym autem, albo generalnie w przypadku powazniejszych kraks. W przypadku niewielkich kolizji zewnetrzna konstrukcja powinna zostać jak najmniej naruszona.

Co do Poloneza to bodajze w latach 80-ych Brytyjczycy przeprowadzili crash test i nasz Poldek wypadl o dziwo bardzo dobrze! :o
[totalszok]
Jesli chodzi o Smarta to ma on bardzo twarda konstrukcje. Mocniejsza od Fiata seicento, który zlamal sie w pól....

Mercedes A208 200Kompressor Avantagrde- wóz na lato

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Panowie. Coś w temacie nowe vs stare / duże vs małe:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
W tym plastikowym, delikatnym maleństwie pogiął się tylko błotnik i drzwi. Nie pękło ani jedno szkło. żaden reflektor, kierunkowskaz, czy cokolwiek. W tym dużym, starym, twardym olbrzymie - sami widzicie - urwany zderzak, pobity reflektor i (tego już nie widać na zdjęciach) cały płyn chłodniczy na asfalcie. A przecież narożniki w samochodach są najmocniejsze.

Oczywiście nie muszę nikomu wyjaśniać z jakimi samochodami mamy tu do czynienia? [oczko]

MERCEDES-BENZ A 160 CDI 2005r. Jeszcze nie mój.
Mercedes W123 240D 1979r. - do sprzedaży jako dawca.
VW GOLF 1,6 LPG AUTOMAT 3D 1990r. -"CZARNY LOTNIK" - Sprzedany.

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Hmmm,
Jedno daje do myślenia...

Skoro w mały i nowy dostał w koło (a na to ze zdjęć wygląda) jestem ciekaw jak wygląda układ przeniesienia napędu, układ kierowniczy i elementy zawieszenia. Wszystkie te części są o niebo droższe niż błotnik, reflektor, zderzak, może poza chłodnicą :)

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Mały nie dostał w koło. Dostał w drzwi pod dużym kontem. Samochody jechały prawie równolegle do siebie, a mały wykonywał akurat skręt w lewą stronę. Zobacz: kołpak jest nietknięty. Mam nadzieję, że się mylisz, bo tym małym ja jechałem [szalone] <br>Dodano po 1 minutach.:<br> Ps. Po kolizji przejechałem nim kawałek i nic złego nie zauważyłem, ale to faktycznie o niczym jeszcze nie świadczy.

MERCEDES-BENZ A 160 CDI 2005r. Jeszcze nie mój.

Mercedes W123 240D 1979r. - do sprzedaży jako dawca.

VW GOLF 1,6 LPG AUTOMAT 3D 1990r. -"CZARNY LOTNIK" - Sprzedany.

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

pekape pisze:
Jakoś specjalnie nie chce mi się w to wierzyć bo też mam poloneza i po kilku stłuczkach nigdy nie wyglądał makabrycznie

Moja mama kiedyś wymusiła na polonezie.

Straty nasze:
Skoda Fabia nowa- wgniecione lekko drzwi.

Straty poldka:
praktycznie do kasacji....

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

W przyrodzie nic nie ginie :(

Gdzieś musiała zniknąć energia mechaniczna, która powstała z kinetycznej i wątpię żeby to Volvo pochłonęło całość.

Sprawdź malucha :)

Pozdrawiam

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

A przecież narożniki w samochodach są najmocniejsze.

Niby dlaczego, przecież tam jest tylko błotnik i fartuch, który nie ma jak zebrać energii inaczej niż się poddać. Stąd takie straty na kancie Volvo.
W Volvo poszło poszycie, a mały dostał w słupek, który jest sztywniejszy niż błotnik Volvo.

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę 1 2 Następna

Strefa czasowa UTC+02:00