Dziś po południu po wielu perypetiach wylądowała w końcu w garażu moja 380SL. Pierwsze zdjęcia, jeszcze przed myciem, przeglądem i rejestracją:
Trochę historii:
Samochód kupiony na aukcji eBay 18 kwietnia tego roku z Kalifornii. Pierwszy właciciel od nowości, przebieg niecałe 85.000 mil. Wyjechał ze Stanów w połowie maja, przewoźnik skierował go (podobno) omyłkowo do Bremerhaven, ale podejrzewam że po prostu nie miał innego auta płynącego do Polski i wpakował samochód do pierwszego wolnego kontenera do Europy. Jak tylko samochód przypłynął do Niemiec (na początku czerwca), zadzwoniła agencja z Bremerhaven że mam sobie sam przyjechać i zabrać auto. Przez 3 tygodnie walczyłem z nimi żeby przywieźli mi samochód w umówionej cenie, ale się udało. Ostatecznie auto przyjechało na lawecie z Niemiec, i po ponownym przepakowaniu w Polsce, 24 czerwca:
Jeszcze tylko rzeczoznawca z Gdyńskiego PZMot, wpis konserwatorski i w końcu dziś po południu po opłaceniu jedynie 7% VAT samochód jako przedmiot kolekcjonerski wjechał do Polski
Wiele było na forum na temat cyrkli itp., mnie natomiast podobają się te wszystkie świecące listwy
![[usmiech]](./images/smilies/usmiech.gif)
Mojej narzeczonej zresztą też (a to ona mnie w końcu namawiała jak się wahałem przed zakupem).
W przyszłym tygodniu idzie na całościowy przgląd mechaniczny, a potem rejestracja. Oczywiście na żółte papiery
Jak dotąd jeździłem tylko chwilę po placu, żeby auto rozładować z lawety, załadować na drugą, wjechac do garażu etc. Wygląda że samochód jest w bardzo dobrym stanie mechanicznym, praktycznie bez śladu rdzy. Wymianie oczywiście będzie podlegać łańcuch rozrządu (na podwójny) i wszyskie leje i płyny eksplatacyjne i filtry, również klocki z przodu są do wymiany (świeci się kontrolka). Plus to co wyjdzie z przeglądu.
Zanim można się będzie autem pokazać "między ludźmi" trzeba jeszcze uzupełnić kilka drobiazgów zewnętrznych. I tutaj prośba o pomoc do kolegów - w uzyskaniu tych detali.
1. Lampa przeciwmgielna przednia
Jest zbita i w zasadzie w całości do wymiany:
2. Przedni kierunkowskaz/pozycja (ta co pod zderzakiem)
Zbity klosz (po lewej stronie pod zderzakiem):
3. Zaślepki śrub na kołach
Na 3 kołach brakuje zaślepek, zresztą ta co na czwartym też jest beznadziejna (taka jak na masce - patrz wyżej), czyli taka pomarańczowa. Jeżeli oryginalnie były takie to ok, natomiast jeżeli nie to chciałbym zdobyć oryginalne.
4. Renowacja lakieru
Samochód przyjechał podrapany z transportu. W najgorszym stanie jest maska (przetarcia) i bagażnik (głębokie rysy). Reszta da się chyba wypolerować. Czyli na dobrą sprawę zastanawiam się czy nie wystarczyłoby pomalować tylko maskę i bagażnik a resztę wypolerować i pociągnąć bezbarwnym lakierem. I tu prośba - czy znacie w Trójmieście lub okolicy artystę lakiernika, który byłby w stanie podjąć się renowacji lakieru bez zdejmowania chromów (bo obawiam się że jak raz się zdejmie to później nie założy tak jak były fabrycznie, a trochę mi ich szkoda).[/img]
Uff, dużo tego wyszło (może moderator mnie nie zabije

). W następnym poście podam VIN i kody wyposażenia (ruska viniarka nie rozkodowuje tego auta). <br>
Dodano po 25 minutach.:<br> Obiecany VIN (może ktoś pomoże rozkodować tak a propos):
WDBBA45A9BB007985
Wypas (według ruskiej strony):
440 tempomat
467 zamek centralny i wskaźniki w języku angielskim
494 wersja Kalifornia
502 prawe lusterko
531 antena automatyczna
570 składany podłokietnik
587 klima automatyczna + szyby elektryczne
592 zielone szyby + ogrzewana tylna
640 alufelgi + opony radialne (stąd wniosek że były zmienione, ale mi się podobają te szprychowe)
660 zbiornik 80 litrów
252 radioodtwarzacz Becker Mexico elektroniczne (jest zwykłe)
746 dach składany ciemnobrązowy
801 model 1981
820 (brak kodu)
234 tapicerka skóra saffron+java (cokolwiek to znaczy

)
480 kolor manganowy brązowy metallic
Zasadniczo wszystko się zgadza, poza kołami i radiem.
Auto przeszło kontrolę fabryczną 3 sierpnia 1981 w zakładzie Sindelfingen. Czyli za niecały miesiąc będzie mieć urodziny
Na razie tyle, teraz idę opijać
![[pub]](./images/smilies/pub.gif)