Po pierwsze witam i pozdrawiam wszystkich miłośników gwiazdy!
Ja osobiście nie śmigam beczką,ale muszę przyznać,że ten samochód "coś" w sobie ma:) Sam jeżdżę samochodem Gaz69(starszy brat uaza) z silnikiem i skrzynią od W123 300D.Gazika kupiłem z silnikiem od W115 200D,ale był już na wykończeniu. Zestaw który mam,całkiem sprawnie radzi sobie w terenie i głównie do tego służy.Mam niestety kilka problemów,na które nie znalazłem odpowiedzi na innych forach.Jestem jednak dobrej myśli,bo po przeczytaniu tematów,widzę,że fachowców nie brak.
Historia choroby:
Gdy 200D odmówił współpracy(4 lata temu),wujek podarował mi stojący kilka lat w jego garażu 300D.Był w dostatecznym stanie,ale ze względu na wysilenie w terenie zapadła decyzja o remoncie.Składał go zaprzyjaźniony mechanik,a poważne rzeczy(planowanie głowicy,tuleje,szlif wału itp) osobne wyspecjalizowane zakłady.Nigdy nie był to demon prędkości,ale ostatnio jest naprawdę nieciekawie i stąd kilka pytań:
1. Dlaczego przybywa oleju

niedużo ale jednak
wody w oleju nie ma,wtryski nie leją,kompresja dobra,odpala po 1-2sec.(paliwo z nad tłoka raczej nie spływa).Olej jest jakby rozrzedzony przez ropę.Pompa smarowana z silnika,a z epc nie mogę dojść która to uszczelka może mieć dość.Czy to jeszcze co innego?
2. Zimny i ciepły silnik ma takie drgawki,że buda (45lat)chce mi się rozlecieć.Lekko podniosłem obroty poza granicę tych drgawek i jest lepiej,ale szkoda sprzegła - za duże te wolne obroty.Poduszki pod silnikiem ok.Pod skrzynią taka sobie.Coś może z przestawionym wtryskiem?
3. Silnik ma mało mocy.Przełożenia są znacznie krótsze,więc pod lekką górkę nie powinno być problemów 50-60 km/h,a on jedzie 30-40.Hamulce na bank nie trzymają,ciśnienie w oponach ok,filtry nowe.Jak stoi to się ładnie wkręca i nie kopci.Przy tym bardzo mało pali(niby super,ale autobusy chcą mnie wyprzedzać) - da się ustawić dawkę na pompie?Edit:po odłączeniu podciśnienia od gaszaka problem nie ustępuje.
4. Czy wtryski - obudowy i końcówki są zamienne z 200D?Z tego co znalazłem chyba tak,ale proszę o wyjaśnienie jak coś.
5. Muszę zmienić niedługo olej (w terenie co 5kkm,a nawet częściej) i tu osobna lista - prosze nie bić
- na jaki - jest mineralny
- chciałbym przeczyścić sitko i zaworek przelewowy na pompie oleju,ale nie wiem gdzie ona dokładnie jest i z czego ma napęd(wałek pompy wtryskowej?)Nie chciałbym bez potrzeby czegoś rozkręcać.Szukałem przy vacu.Smok z sitkiem pewnie w misce?
- po tygodniu nieodpalania obudowa filtra oleju była w środku sucha.Tak ma być?
- czy chłodnica oleju może być w poziomie?Gaz ma skośny ryj i brakło z przodu dla niej miejsca.Jest przy bocznych "chrapach"na wysokości pomy wtryskowej.
- co ile reguluje się zawory i na jakie wartości.
Sorry,że tak tego dużo.Dodam,że szukałem sporo,ale z racji braku odpowiedniej wiedzy,pytania wciąż są.Pozycji Etzolda w domku brak.Kasa na wykończeniu i nie mogę zdać się na diagnozowanie u mechaników.Na konieczne naprawy już tak.
Dzięki za wyrozumiałość dla nowego i odpowiedzi!
![[zlosnik]](./images/smilies/zlosnik.gif)