Widzialem juz przypadki odkreconego viska głownie w silnikach VAGa
ZORTOX pisze:
Wyczytałem gdzieś na forum , że WISCO ma graniczną prędkość (3500rpm) obrotową i wtedy po jej przekroczeniu się rozłącza.
To raczej wynika z oporów powietrza, poprostu powyżej pewnych obrotów siła ciągu wiatraka przewyższa siłę sprzęgania oleju w sprzegle - silnik nabiera jeszcze obrotów a wiatrak już nie.
ZORTOX pisze:
Obecnie założyłem inne VISCO z tym że jego działanie jest nieco inne.
Inne?? Od innego typu silnika??
ZORTOX pisze:
po rozgrzaniu mogę wiatrak obrócić z lekkim oporem bez wprowadzania w ruch koła pasowego pompy.
A wcześniej blokowało na sztywno, krecenie wiatrakiem powodowalo obracanie sie pompy?
ZORTOX pisze:
Przy tym układzie temperatura szybko ustala się na 100 st C i pozostaje niezmienna do czasu kiedy przegonie MB w trasie ze stała prędkością np 100km/h, po 10 min takiej jazdy temp spada do 90stC.
ZORTOX pisze:
Chcę zamówić nową chłodnicę w poniedziałek bo w piątek czeka nas długa wyprawa do Polski i chciałbym byc pewnym pojazdu.
Jesli na trasie napotkasz wyższa temp. otoczenia możesz mieć problem lepiej zmien chodnice na nową/sprawna wtedy na trasie nawet z niesprawnym viskiem nie bedziesz mial problemów.
Sprawdz jeszcze czy na postoju po podniesieniu obrotów do ok 2-2,5rpm temperatura spada przy sprawnym sprzegle powinna opadać a przynajmniej nie podnosic sie.
Ostatnio mialem okazje pojeżdzic w 40* upalach i tez czesto mi temp. skakała do 100* ale tylko przy zatrzymaniu po ruszeniu lub podniesieniu obrotow temp. spadala do 90*.