MB W123 1979r 240D
618 Mimosengelb 1976 - 1981
Skrzynia manual 4
Bez wspomagania
Chlodnica oleum
Witam. Jestem Paweł i pochodzę z małopolskiego - aktualnie na dłuższym wyjeździe...
Krótka historia:
Beczułkę kupiłem w październiku 2007.
Poprzedni właściciel, domorosły zresztą bodyworker doprowadził ją do obecnego stanu, to jest wyspawał podłogę z przodu, jednak bez posiłkowania się gotowymi wytłoczkami, malował całą budę 4 lata temu, jednak bardzo delikatnie zaczyna gdzieniegdzie wychodzic rudi.
Poza tym nie dobrał lakkieru z palety czy z numeru, tylko 'na oko' i teraz jest bardziej MIMOSEN niz GELB
Zawieszenie ok i pod spodem nie wygląda tragicznie.
Silnik suchy, podobno po remoncie glownym podobno w serwisie MB Kraków. Po ok 8000km dolalem 0.6L oleju, czyli chyba niema tragedii??
Przebieg z licznika ok 370000, ale na pewno nie oryginalny, ponieważ poprzednik wymieniał go.
Z początku miał trudności z odpalaniem, zarówno na ciepłym jak i na zimnym, plus telepanie, plus po odpaleniu jakby jeden cylinder zaczynał pracę z kilkusekundowym opóźnieniem.
Dodam, że lubię 'pogrzebać' przy pojazdach mechanicznych, więc bez oporu po sugestii znajomego ustawiłem mu zawory (dzięki Wam za to forum!!!

) i jak ręką odjął! To tylko 8 godzin pracy w bardzo skromnych warunkach warsztatowych... ale się da!
Teraz bez problemu odpala - w zeszłym tygodniu po 7 (siedmiu) miesiącach stania odpalił po 3 sekundach kręcenia...
Z tym sinikiem w ogóle dziwna sprawa, bo do poprzedniego tygodnia, kiedy to byłem w polsce, musiałem wciskać ostro gaz (3/4 głębokości) żeby autko chciało się jakoś toczyć.Spalał ok 12-15l/100km (400km na jednym baku)
Filtry z przebiegiem paręset km.
W trasie dostał w pędzel ok 130km/h i od tamtej pory śmiga rewelacja - rwie do przodu jak głupi, wystarczy że wciskam 1-1.5cm pedału przyspieszenia żeby utrzymać prędkość...
Spalanie spadło - teraz 160-180km na ćwiartce baku.
Modyfikacje / naprawy wykonane przeze mnie:
- zmiana świec na szybkogrzejne - nie miałem zamiaru wydawania ok 200pln na używany moduł do świec, ponadto strasznie się dłużyło czekanie 1,5 minuty na zgaśnięcie kontrolki - więc najprostrzy przekaźnik od VW załatwił sprawę. Świece paluszki z grubym gwintem kupiłem bez problemu (już nie pamiętam jaka firma), instalacja elektr we własnym zakresie - koszt oprócz świec to ok 50pln i 5h pracy;
- tapicerka na podłodze - poprzednia, szara, wyglądała jakby ją psy wyszarpały i ciągnęły przez krzaki malin... sztukowana zresztą była, wię podejrzewam że też nie oryginał. 2 dni cięcia i dopasowywania i wygląda przyzwoicie - nie oryginał ale też i nie goła blacha... przy okazji wysuszyłem wnętrze, bo trochę kapało do środka spod przedniej szyby - silikon szklarski na około uszczelki i już się cieszę suchym wnętrzem.
Podłogę potraktowałem Hammerite'm.
-oczywiście nowe filtry i olej, a także zaworek jednokierunkowy paliwa
Mam nadzieję, że uda mi się go doprowadzić do stanu z którego moja druga połówka będzie bardziej zadowolona, chociaż nie nastawiam się na oryginalność, tylko na zadowolenie z wyglądu i eksploatacji niezawodnej Gwiazdy.
PS. W ciągu ostatniego tygodnia zdobiłem ok 600km bez żadnej niespodzianki, pomijając płyn spryskiwacza szyby którego nie bylo w najbardziej potrzebnym momencie
To na razie tyle, jeśli kogoś zanudziłem to przepraszam i zapraszam na przyjemniejszą część - foty.
http://www.prendky.happyhost.org/
ps. sorki za linki ale moj hosting nie pozwala na hotlinki
Przy okazji może ktoś mi powie co to za silnik, bo coś czuję że nie oryginalny...
PF126elx '96, Wartburg '84, PF126p '87, Fiesta 1.4i '92, Poldolot 1.6i '95;
obecnie
MB w123 1977, 240D 'Kermit'
www.prendky.prv.pl