MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest ndz sie 10, 2025 10:08 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 
Autor Wiadomość
nowy

Witam wszystkich użytkowników!
Jestem tu nowy i to mój pierwszy post więc prosze o wyrozumiałość.
Posiadam maszynę w której zamontowany jest silnik z Mercedesa 123 300 TDT (wyczytałem na forum że typ silnika to OM 617A ). Razem z silnikiem zamontowana jest automatyczna skrzynia biegów.
Nie posiadam niestety VIN-u.

Pytanie pierwsze - jak rozpoznać jaki to typ skrzyni? czy posiada ona gdzieś jakieś numery? Jeśli tak to gdzie ?

Na wiosnę miałem awarię - odkręciły się (lub wyrwały z gwintów) śruby które mocują tylny dekiel w tej skrzyni, olej ze skrzyni się wylał i maszyna od tego czasu stoi. Ten dekiel ma nr 405 lub 485 lub 495 (strasznie niewyraźnie widać) na tej stronce http://anonymouse.org/cgi-bin/anon-www. ... 001&SGN=01

Pytanie drugie - czy ten rysunek odpowiada modelowi 300 TDT ? A co za tym idzie czy będą zgadzały sie numery części?

Pytam się dlatego że mechanik który to naprawia stwierdził że jest porwana uszczelka pod tym deklem i należy ją wymienić a nie wiem gdzie taką dostać.

Pytanie trzecie najważniejsze - czy da się ten dekiel zdjąć "na miejscu" czy tylko w wyspecjalizowanym warsztacie ? czy podczas zdejmowania nic się nie "wysypie" ze skrzyni?

I ostatnie - jakim momentem dokręcic śruby mocujące dekiel?

Mój mechanik znalazł na skrzyni taki numer R 115 271 45 01 . Czy to nr skrzyni?

Na razie to tyle. Dzięki z góry za pomoc.

Tytuł:
swój chłop

Masz może jakieś zdjęcia? Skrzynia na linkę czy na podciśnienie ma na deklu zaworów modulator? Co to za mechanik? Części kupisz w dobrym sklepie mercedesa lub w aso. Dlaczego nie masz vinu?

Tytuł:
nowy

Witam!

Dzięki za zainteresowanie.
Tak wygląda tył skrzyni - widać dekiel i śruby które go mocują. To one się powykręcały.
http://www.w114-115.org.pl/forum/img01/ ... NY2995.jpg
Pod deklem jest porwana uszczelka. Czy możemy odkręcić ten dekiel aby wymienić pod nim uszczelkę?
Skrzynia ma wężyk od podciśnienia. Na deklu od zaworów jest tylko dźwignia od gazu która idzie do skrzyni.
Vinu nie posiadam bo to nie jest samochód - kupiłem maszynę od jednego gościa w Czechach z takim silnikiem. Jestem z nim w kontakcie - ma poszukać dowodu z Vinem - mówił że gdzieś ma.
[/img]

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 

Strefa czasowa UTC+02:00