MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest ndz sie 10, 2025 10:14 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 15 ] 
Autor Wiadomość
postmajtek
Awatar użytkownika

Witajcie,

Wszystko sie zaczęło jakis dłuższy czas temu jak kopiłem sobie wkoncu upragnionego W123 :) niestety miał.. parę problemów np nie działający rozrusznik (wina bendixa prawdopodobnie, czasami nawet za 10 razem nie odpalał) zamówiłem u pewnego pana na allegro inny rozrusznik za 130 zl na ktorego dostałem gwarancje itp itd.. by naprawić ten mój obecny popsuty przyszedł poszedłem do ludzi co to wymieniają wyjęli tamten.. zobaczyli ze jest zupełnie inny niz ten co zamówiłem włożyli spowrotem kase zainkasowali :/ no to sie troche zdenerwowalem... potem wyslalem spowrotem tamten rozrusznik od tego pana co kupileme i dostalem wkoncu DOBRY .. przynajmniej tak mi sie wydawalo

lacznie juz mi poszlo sporo pieniedzy a tu kolejny problem sie pojawia.. moze wiecie jak to rozwiazac ktos mi powiedzial ze to jest wina rozrusznika ... i to mnie poprostu zatkalo wiec dopytalem sie drugiej osoby i ta osoba powiedziała dokładnie tez to samo... obawiam sie najgorszego.. mianowicie.. jak dotad ROZRUSZNIK dzialal rewelacyjnie za pierwszym razem odpalal ale wczoraj gdy wrocilem z trasy z warszawy pojawil sie problem

Zatrzymalem sie na chwile pod sklepem z radiami samochodowymi.. oczywiscie go wylaczylem i chcialem ruszyc nim i jechac dalej wiec przekrecam kluczyk swieci sie kontrolka od grzania świec.. gaśnie kontrolka od grzania świec iii niechce zapalić nic kompletnie ZERO nawet nie kreci poprostu glucho :( jacys goscie wzieli podwiezli mi samochod na sznurze odpalil z popychu ale on poprostu nie robil nic, ani nie krecil.. a ni nie.. robil "Prrrrrrrrrrr" jak to jest z zlym bendixem

byla taka sytuacja tez wczesniej pewnego ranka gdy poszedlem odpalic samochod znowu bylo wlasnie tak grzeje swiece swieci sie kontrolka od grzania swiec gasnie troche czekam przekrecam kluczyk i znowu ta sama historia NIC nawet nie drgnol poprostu zero reakcji od strony rozrusznika :/ wtedy.. o dziwo moja mama poszla i pogrzebala cos przy akumulatorze chyba starala sie go dokrecic... i ZASKOCZYL

ale skoleji ci wszyscy "majstrowie" mowia ze to jest wina rozrusznika bo prad dochodzi jak sie kontrolki swieca ale ze rozrusznik nie zaskakuje to jest jego wina :/

co mozna z tym zrobic ?:// niestac mnie juz chyba na to by trzeci raz wymontowywac go i wysylac i miec nadzieje ze bedzie sprawny ? bo jak nie bedzie to bede mial duze dodatkowe koszta ?

Powiedzcie co tu jest przyczyna? i jak to mozna rozwiazac ;/

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Automat czy nie??? [oczko]

Zawiozę do ślubu 510 263 758

Tytuł:
postmajtek
Awatar użytkownika

3 litrowy diesel skrzynia manualna :/ rocznik 1977

- Gdzie znajde ta.. ruska viniarke od numerow vin? zeby swoj rozkodowac?

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Numer GG: 3939571
Narhir pisze:
moja mama poszla i pogrzebala cos przy akumulatorze chyba starala sie go dokrecic... i ZASKOCZYL

myślę, że mama znalazła przyczynę, czyli klemy nie mają dobrego styku.
Być może też przewody do samego rozrusznika, taki mały kabelek może nie łączyć od elektromagnesu.

W124 220E '93
S124 280TE '92
W140 500SE '94

Tytuł:
postmajtek
Awatar użytkownika

tak samo myslalem ze to moze byc wina klem i grzebalem przy nich wczoraj jak sie zatrzymal pod sklepem z radiami.. i niechcial ruszyc ale nic nie pomoglo :/ potem popytalems ei majstrowi poweidzieli ze rozrusnznika to jest wina iz e badziew i w ogole zalamalems ie tym troche :/

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Numer GG: 3939571
Nie ma co się załamywać. Poproś kogoś żeby posłuchał czy pod maską coś przynajmniej nie pstryka jak próbujesz kręcić rozrusznikiem. Wymacaj palcem czy ten mały kabelek jest dobrze dokręcony do rozrusznika.

W124 220E '93
S124 280TE '92
W140 500SE '94

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

Nie dochodzi prąd albo dochodzi za słaby.

Próbowałeś kręcić bez grzania świecami? Może akumulator słaby i po zagrzaniu nie jest już w stanie zakręcić...

Prąd sterujący ze stacyjki idzie? Stacyjka też może być problemem...

Może to złe porównanie, ale u mnie w Peugeocie były już różne pomysły i diagnozy czemu czasami nie kręci. Dwie wizyty w warsztatach, dwa razy coś tam zrobili, za każdym razem po jakimś czasie nie chciał kręcić. W końcu sam znalazłem przyczynę: zaśniedziałe połączenie przy rozruszniku którym idzie prąd sterujący ze stacyjki. Od teraz gdy nie kręci to otwieram maskę, poprawiam styk wtyczki, zamykam, odpalam i odjeżdżam. U mnie problem występuje głównie jak jest duża wilgoć w powietrzu...

Proponuję sprawdzić styki przy samym rozruszniku. Potem spróbować poprowadzić kabel od + na akumulatorze zamiast kabla od stacyjki i sprawdzić czy kręci (może iskrzyć!).

Powodzenia!

ex: W123 D30 '83, W126 E28 '83, S123 E23 '85, W201 E23 '92

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Ciekawy opis jest na głównej stronie zakładka warsztat [zlosnik]

Zawiozę do ślubu 510 263 758

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Narhir Sprawdz wszystkie połączenia między rozrusznikiem, a akumulatorem.Wyczyść klemy papierem ściernym,albo szczotką drucianą. Poza tym pamiętaj,ze "majstry" mają interes w mowieniu, ze coś jest napewno złe i trzeba wymienić :) Pamiętaj również,że rozrusznik jest mechnizmem składającym sięz kilku podzespołów i jest całkowicie rozbieralny i to przy uzyciu kilku podstawowych narzędzi - nie trzeba wymieniać całego.

Upewnij się jeszcze,czy stacyjka działa jak nalezy.

Pzdr!

Tytuł:
postmistrz
Awatar użytkownika

Numer GG: 60349017
To klemy .
Zdejmij z akumulatora, wyczyść papierem bardzo dokładnie, klemy od wewnątrz tak samo.
Odkręć przewód od rozrusznika i powtórz operację czyszczenia.
Sprawdź czy masz podłączoną masę do silnika, taka stalowa linka , w benzynach jest na łączeniu skrzyni i silnika.

Kiedys w zamierzchłych czasach będąc na wczasach na morzem taką sama 300D , spotkało nas to samo , i pomogło czyszczenie akumulatora i klem.

Tytuł:
swój chłop

Numer GG: 2480923
Witam, jeśli to nie klemy choć sądzę, że problem tkwi właśnie w słabym prądzie.. To chętnie pomogę jak jesteś z Krk. A i powiem jeszcze jaki miałem przypadek z moim: rozrusznik raz kręci raz nie. Po prostu żadnej innej reakcji. Wykręciłem go i okazało się, że padła jedna sekcja na wirniku i w zależności jak się zatrzymał raz przechodził prąd a raz nie. Dodatkowym objawem był spadek momentu w trakcie rozruchu, taki pulsacyjny co było oczywiste. Rozrusznik szybko skończył swój żywot spaliły się pozostałe obwody...

pozdrawiam

Tytuł:
Klubowicz
Awatar użytkownika

Witaj!
Jeśli rozrusznik raz kręci normalnie a raz wogóle to wg mnie przyczyn szukałbym nie w słabych połaczeniach tylko w automacie rozrusznika
Pozdrawiam

.....
Golf 1.2 TSI
maniek@w114-115.org.pl

Tytuł:
postmajtek
Awatar użytkownika

Witajcie,

Dzieki wam wszystkim za wasze rady i odpowiedzi.

jeszce dodam.. dla przykladu na 50 zapalen lub i 100 ... tylko w 2 przypadkach nie zapalil za pierwszym razem ! ;) z tego jeden raz z tych dwóch pomoglo poruszanie przy akumulatorze sadze ze .. moj plan dzialania jest nastepujacy
1. jeszcze poczyszcze te klemy na tyle dobrze na ile moge
2. sproboje znalesc kabelek laczacy sie z rozrusznikiem .. ale ktory kabelek ?;/ tam pelno jest kabelkow....
3. odkrecic przewody od rozrusznika.. ale to do tego bym potrzebowal raczej kanalu jakiegos conajmniej
4. z ta masa.. to tez nie wiem.. musze sie pdostaw nauczyc :///
5. pozatym podcisnienie jest tez do naprawy.. nieda sie mercedesa wylaczyc kluczykiem tylko trzeba dusic na 4 biegu :(
6. stacyjka ejst z 190

pozatym jestem z Ciechanowa 100 km od warszawy jezeli jest ktos z okolic i ma checi pomocy.. w czym kolwiek to chetnie ta pomoc przyjme ;d

Postaram sie porobic rzeczy ktore mi doradzacie i zdam raport jak skoncze :)

Tytuł:
postmistrz
Awatar użytkownika

Numer GG: 60349017
Narhir pisze:
2. sproboje znalesc kabelek laczacy sie z rozrusznikiem .. ale ktory kabelek ?;/ tam pelno jest kabelkow....
3. odkrecic przewody od rozrusznika.. ale to do tego bym potrzebowal raczej kanalu jakiegos conajmniej
4. z ta masa.. to tez nie wiem.. musze sie pdostaw nauczyc :///
5. pozatym podcisnienie jest tez do naprawy.. nieda sie mercedesa wylaczyc kluczykiem tylko trzeba dusic na 4 biegu :(

Idź od rozrusznika w góre, tam jest przewód 50 kwadrat , czyli jak palec gruby.Do rozrusznika spokojnie sięgniesz od góry.Jeśli będziesz go dalej dusił na czwórce,żeby zgasł to efektem będzie zerwanie łącznika gumowego na wale.Wtedy nie zgasisz samochodu w żaden cywilizowany sposób , poza odcięciem paliwa.Miałem tak samo i zanim zgasł po odcięciu paliwa to pracował jeszcze kilkanaście minut zanim wypalił on z układu.
Czasem zgaś go na wstecznym, wtedy osłabisz łącznik w drugim kierunku i jeszcze trochę pożyje.

Tytuł:
swój chłop

sprobuj czegos takiego:

polacz na elektrowlaczniku zasilanie ze stacyjki z przewodem pradowym z akumulatora jakims srubokretem lub kawalkiem przewodu (ta mala nakretke z ta duza :) )

jesli w tym momencie bedzie krecil za kazdym razem to albo masz upalona kostke stacyjki (w co watpie) albo zasniedziale zlacza ew zlamany przewod. ja bym szukal w zlaczu pod podstawa akumulatora (pisales ze ruszanie klemami pomoglo na chwile) drugie zlacze jest za schowkiem

pozdrawiam

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 15 ] 

Strefa czasowa UTC+02:00