MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest ndz sie 10, 2025 5:30 am

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 14 ] 
Autor Wiadomość
wiarus junior
Awatar użytkownika

Czesc

poszukuje od jakiegos czasu podsufitke do mojego coupe, II seria. Natknalem sie na goscia, jednak on nie ma zbyt dobrego aparatu wiec mi zdjecia nie moze zrobic, abym jednoznacznie mogl okreslic ze to taka jak moja. Jego jest z III serii, ponadto koles gada, ze w I serii byla tka podsufitka jak w 115stkach, podziurkowana, a po 80 roku juz byla inna, taka gladka.

Jesli cos wiecie Sznaowni Koledzy na ten temat to prosze dajcie znac, nie mam mozliwosci sie przejechac do goscia ani wydac 150zl na nie to co chce :)

Oto kilka zdjec mojej podsufitki 81 rok:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

ex- W124 200D '92- skradziony w DW
ex- W124 300TD '92
ex- W115 240D 3.0 '74

Tytuł:
postmistrz
Awatar użytkownika

Numer GG: 60349017
Koleś ma racje,dziurki były w I serii.
Od II serii były te gładkie.
Zdażają sie też gładkie juz w autach z 79,ale ten rok i 80 to ogólne wymieszanie serii.
Jeśli on ma z III serii ,a Ty szukasz do II to bedzie to samo.

Tytuł:
postmistrz
Awatar użytkownika

Pozostaje jeszcze kwestia koloru, ale to rzecz drugorzędna.

BTW: czy ta lampka z tyłu jest jedna we wszystkich seriach?

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

(me:how) a jakie kolory mogly byc ?

ex- W124 300TD '92
ex- W115 240D 3.0 '74

Tytuł:
postmistrz
Awatar użytkownika

Numer GG: 60349017
Lampka jest prawdopodobnie dłuższa w I serii.
Spotkałem się z tym,że po włożeniu do II i III serii sama wyskakiwała.
I nie była rozciągnieta zebem czasu czy przyjetym ciepłem żarówki.
Podsufitki mają dwa odcienie,podsufitki II i III seryjne.

Tytuł:
postmistrz
Awatar użytkownika

Marv pisze:

Hej!

Niestety nie mam żadnego wiarygodnego żródła, żeby to udowodnić, a po tylu latach osadzania się brudu i dymu ciężko pisać tylko na podstawie tego co się widziało. Wg mnie w pierszej serii podsufitka jest najbardziej zbliżona do białego i nie ma innej. Tę nowszą mam w 3. serii jasnoszarą, w 2. seryjnym aucie miałem zwykle wpadającą w beż, ale znowu u Jurka - adlera1934 widziałem zielonkawo - brązowawą, co by położyło dotychczasową koncepcję, o której pisze wyżej THC i do ktorej jeszcze niedawno też bym się przychylił.

Na ebay.de jest facet, który sprzedaje nowe, oryginalne podsufitki do /8 i W123 po ok. 115 EUR i on miał znowu tylko jeden kolor tych późniejszych. Podsufitka, jak wszystko ma swój nr, więc może nieco cierpliwości jakiegoś gościa w ASO rozwiązałoby problem, ale temat jest wybitnie dla znawców, więc jesli masz okazję kupić naprawdę ładną i pasujacą, to targuj się i bierz.

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

(me: how) pisze:
widziałem zielonkawo - brązowawą, co by położyło dotychczasową koncepcję, o której pisze wyżej THC i do ktorej jeszcze niedawno też bym się przychylił.

Mało tego-widziałem podsufitkę w kolorze henna-red pasującą do siedzeń i reszty,ale takie cuda to chyba tylko a 3 serii.
Niestety mimo zagłebienia się w temat niewiele mam do powiedzenia

Tytuł:
postmistrz
Awatar użytkownika

adler1934 pisze:
Niestety mimo zagłebienia się w temat niewiele mam do powiedzenia

No wystarczająco namieszałeś, bo w takim razie jest jeszcze gorzej. [oczko]

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Marv pisze:

Hej!

Niestety nie mam żadnego wiarygodnego żródła, żeby to udowodnić, a po tylu latach osadzania się brudu i dymu ciężko pisać tylko na podstawie tego co się widziało. Wg mnie w pierszej serii podsufitka jest najbardziej zbliżona do białego i nie ma innej. Tę nowszą mam w 3. serii jasnoszarą, w 2. seryjnym aucie miałem zwykle wpadającą w beż, ale znowu u Jurka - adlera1934 widziałem zielonkawo - brązowawą, co by położyło dotychczasową koncepcję, o której pisze wyżej THC i do ktorej jeszcze niedawno też bym się przychylił.

Na ebay.de jest facet, który sprzedaje nowe, oryginalne podsufitki do /8 i W123 po ok. 115 EUR i on miał znowu tylko jeden kolor tych późniejszych. Podsufitka, jak wszystko ma swój nr, więc może nieco cierpliwości jakiegoś gościa w ASO rozwiązałoby problem, ale temat jest wybitnie dla znawców, więc jesli masz okazję kupić naprawdę ładną i pasujacą, to targuj się i bierz.

Czesc

ta moja jak chyba widac na zdjeciach jest bezowa, jako ze tapicerke posiadam 035 kremowa to wszystko jest w tych kolorach. Z tego co piszecie wynikalo by ze byla mozliwosc zamowienia do aut II i III seryjnych podsufitki pod kolor tapicerki lub tez innego koloru niz standardowy bialy czy tez bezowy...

Jest jeszcze pytanie odnosnie panelu ktory zakrywa podsufitke przy przedniej szybie, on jak widzialem byl pod kolor tapicerki zawsze , prawda czy nie ? U mnie jest wiadomo - bezowy.

115 euro to dosc znaczna cena za podsufitke dla "biednego studenta" :) Mysle ze kolesia z Inter Car II moge pomeczyc o to, ale obawiam sie, ze zakonczylo by sie to na: "Cena za taka podsufitke bedzie wynosila..... 1328 zl" o_0 hehe Mi koles chce sprzedc za 150zl, nie bardzo chce cos urwac, warto myslicie ?

ex- W124 300TD '92
ex- W115 240D 3.0 '74

Tytuł:
postmistrz
Awatar użytkownika

Marv pisze:
Z tego co piszecie wynikalo by ze byla mozliwosc zamowienia do aut II i III seryjnych podsufitki pod kolor tapicerki lub tez innego koloru niz standardowy bialy czy tez bezowy...

Ja bym jednak wiązał kolor sufitu wyłącznie z serią i kolorem wnętrza.
O "zamawianiu" nie napisaliśmy.

Marv pisze:
Jest jeszcze pytanie odnosnie panelu ktory zakrywa podsufitke przy przedniej szybie, on jak widzialem byl pod kolor tapicerki zawsze , prawda czy nie ? U mnie jest wiadomo - bezowy.

W 2. i 3. serii będzie taki jak reszta elementów wnętrza. W 1. jest nakaszanione, ale to chyba w prostej linii z /8, gdzie osłony przeciwsłoneczne nieodznaczają się od podsufitki.

A gościa z ASO pomęczyć zawsze warto. Nie musisz przecież kupować, a on musi ci ją znaleźć. Biorąc pod uwagę, że to QP, 150 zł, to moze nie okazja, ale za naprawdę ładną myslę, że mozna tyle zapłacić.

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Nie znam się na W 123, ale co do serii I to mam wątpliwości jeśli chodzi o podsufitkę. Wydaje mi się (co znaczy, że nie jestem pewny), że widziałem w I serii (bj.78 ) podsufitkę wpadającą w beż, a auto miało kolor wnętrza bardzo jasno-brązowy czy słomkowy jak kto woli.
Idąc dalej tym tropem, a właściwie wstecz to co najmniej nielogiczne jest, aby W 123 serii I miało tylko jeden odcień podsufitki, skoro w /8 były co najmniej dwa kolory (tego jestem pewny, ale zakładam, że więcej), a przecież I seria W 123 ma podufitkę dziurkowaną tak jak /8, wręcz zapożyczoną.
Przy wnętrzu brązowym /8 (takim jak chymon sprzedawał czy takim jak ma Ensignx w 3.0) podsufitka jest koloru prawie żółtego, taka brudna żółć, na pierwszy rzut oka wydaje się, że to od dymu tytoniowego.
To tyle ode mnie w tym temacie celem zintensyfikowania dyskusji [zlosnikok] !

PS. Uwielbiam takie dywagacje - moim zdaniem po to jest forum :) [ok] .

Tytuł:
postmistrz
Awatar użytkownika

Mitu pisze:
Idąc dalej tym tropem, a właściwie wstecz to co najmniej nielogiczne jest, aby W 123 serii I miało tylko jeden odcień podsufitki, skoro w /8 były co najmniej dwa kolory (tego jestem pewny, ale zakładam, że więcej), a przecież I seria W 123 ma podufitkę dziurkowaną tak jak /8, wręcz zapożyczoną.

No jest to mocny argument. Liczę na kogoś pierwszoseryjnego z czystym sufitem.

Mitu pisze:
(...)na pierwszy rzut oka wydaje się, że to od dymu tytoniowego.

Nie tylko tytoń popala się w aucie, więc i odcieni moze być więcej. :lol:

Mitu pisze:
PS. Uwielbiam takie dywagacje - moim zdaniem po to jest forum :) [ok] .

Baaaardzo tego ostatnio tu brakuje. A najlepsze FAQ rodzą się w bólach. [cool]

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Ja bym jednak wiązał kolor sufitu wyłącznie z serią i kolorem wnętrza.
O "zamawianiu" nie napisaliśmy.

Zgadza sie ;)
A gościa z ASO pomęczyć zawsze warto. Nie musisz przecież kupować, a on musi ci ją znaleźć. Biorąc pod uwagę, że to QP, 150 zł, to moze nie okazja, ale za naprawdę ładną myslę, że mozna tyle zapłacić.

Jest ponoc bardzo ladna, niepotargana. A do ASO chyba rzeczywiscie zadzwonie ;)

Mitu pisze:
To tyle ode mnie w tym temacie celem zintensyfikowania dyskusji !

Skutecznie Ci sie to udalo hehe. Teraz to dopiero jest rebus.

Chyba zaczne patrzec przez szybe na podsufitki w napotkanych jutro po drodze na uczelnie beczkach :D

ex- W124 300TD '92
ex- W115 240D 3.0 '74

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

Numer GG: 578747
ale temat jest wybitnie dla znawców
Ktos mnie wzywal? :P

Przepraszam, ze tak pozno ale dopiero teraz natknalem sie na temat, ktory odgrzebal MajsterGarage w ramach innego watku. Podobnie jak w przypadku desek rozdzielczych wypada zrobic porzadek z faktami i mitami na temat kolorow i wersji podsufitek. Ponizsze tabele przedstawiaja wszystkie wzytepujace w W123 rodzaje podsufitek:

do 09/79 (pierwsza seria):

Obrazek

od 09/79 do 9/82 (druga seria):

Obrazek

od 9/82 (trzecia seria):

Obrazek

Z powyzszego, oraz z doswiadczen autora (ktore pokrywaja sie w duzej mierze z doswiadczeniami przedmowcow) wynika co nastepuje:

- podsufitki we wszystkich seriach W123 wystepowaly w trzech kolorach,
- w pierwszej serii material byl dziurkowany i podsufitka szyta, natomiast w drugiej i trzeciej material jednolity z odpowiednia faktura i podsufitka zgrzewana,
- podsufitki w drugiej i trzeciej serii byly takie same,
- w pierwszej, drugiej i trzeciej serii samochody z tapicerka **1 (schwarz) oraz **2 (blau) mialy podsufitki biale, (a w zasadzie jasnoszare),
- w pierwszej serii samochody z tapicerkami **3 (tabak) oraz **4 (bambus) mialy podsufitki ciemnobezowe natomiast samochody z tapicerkami **5 (pergament) oraz **6 (moos) podsufitki jasnobezowe,
- w drugiej i trzeciej serii samochody z tapicerkami **5 (creme) oraz **6 (olive) mialy podsufitki jasnobezowe, natomiast samochody z tapicerkami **4 (dattel) oraz **7 (siena, wzgl. hennarot) podsufitki ciemnobezowe,
- wg EPC nie bylo innych rodzajow podsufitek i jakos nie moge sobie wyopbrazic zeby istniala mozliwosc zamowienia samochodu z podsufitka np. czerwona (rozowa?) do samochodu z czerwonym wnetrzem :).

'71 250 CE, angol

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 14 ] 

Strefa czasowa UTC+02:00