MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest czw sie 07, 2025 10:14 am

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 28 ]  Przejdź na stronę 1 2 Następna
Autor Wiadomość
Klubowicz
Awatar użytkownika

witam
Chciałbym podczas rejestracji na żółte tablice otrzymać dwie o kształcie zbliżonym do kwadratu. Tak było w oryginale i tak chce zostawić. Auto jest z USA. Kierownik z Wydziału Komunikacji odmówił - moze wydać jedna kwadratową i jedną podłużną ...
Mam prosbę do kolegów .... Czy ktos sie zagłębiał w ten temat ????
Zna ktoś przepisy na które mógłbym sie powołać?

dziekuje i pozdrawiam

http://www.w116.pl

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

z tego co wiem można poprosić o dwa kwadraty, widocznie nie mają takich zrobionych

W114 280C 73 "Miami Blue"
W126 300SE "koksik"
W123 230CE"kaleson"

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

raczej mozesz sobie wybrac albo kwadratowe, lub prostokotne, lub mieszane, bo kierownik nie zamowil wlasciwych tablic i tyle
placisz za tablice i zadasz
mozesz tez dorobic sobie tablice w firmie, ktora produkuje je, a potem przykleic znaczek holograficzny ze starej tablicy

"Szkoda Ziutka. Dobry był z niego herbatnik. Mógł jeszcze pożyć..."

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

Nadir ja bym spróbował zrobić tak : na piśmie złożyć prośbo- wniosek o przyznanie tablic w kształcie kwadratowym - wtedy po pierwsze zmusisz urzędasów do pomyślenia i poszukania w odpowiednim miejscu chociażby po to żeby znaleźć podstawę prawną, po drugie w przypadku odmowy będzie podkłada do odwołania się ...
Więc uważam że możesz zyskać niż stracić ....
nie znam dokładnie rozporządzenia o Tablicach ale zaraz sprawdzę jeśli znajdę czas...kiedyś przy jakimś pytaniu Skowrona tam szukaliśmy

Miałem k...tyle aut co niektórzy w podpisie, na drugie popularność, na trzecie szacunek - teraz mam rower

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

*mojojojo13 sorki za podpiecie sie pod temat duzo o tym czytałem ale pytanie wprost do ciebie w ramach podsumowania tego co przeczytałem.
zgłaszam pojazd od ewidencji nie do rejestru,robie karte,ocene rzeczoznawcy,przeglad wieczysty i moge sie ubiegac o zólłte tablice?
Korzystać z udogodnien odnosnie oc? Ale konserwator nie sprawuje takiego nadzoru jak po wpisie do rejestru?
Wyprostuj mnie tam gdzie zle kumam !

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

dobrze kumasz ...co nie znaczy że nadzoru w ogóle nie ma - przynajmniej teoretycznie, rozszerzony nadzór konserwatorski dotyczący zabytków wpisanych do rejestru (podczas czytania ustawy) gdzie jest to zaznaczone ...natomiast gdy tego zaznaczenia nie ma, ochrona i nadzór dotyczy bez względu na rodzaj wpisu.

Miałem k...tyle aut co niektórzy w podpisie, na drugie popularność, na trzecie szacunek - teraz mam rower

Tytuł:
postmistrz
Awatar użytkownika

Panowie, czy zamiast kopać się z urzędniczym koniem, słać jakieś prośbo-wnioski i liczyć że ktoś za miesiąc poda "podstawy prawne", nie prościej wrzucić temat w google, odsiać chwasty i ruszyć nieco dynią?

Nikt normalny nie zna ustaw na pamięć, ale do wszystkich jest dziś swobodny dostęp z każdej kanapy, a jak ktoś ma wifi, to i siedząc na kiblu można znaleźć np takie:

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA INFRASTRUKTURY

z dnia 22 lipca 2002 r.

w sprawie rejestracji i oznaczania pojazdów1)

§ 25.

1. Właściciel pojazdu umieszcza na pojeździe tablice z przodu i z tyłu w miejscach konstrukcyjnie do tego przeznaczonych, z wyjątkiem przyczep, ciągników rolniczych, motocykli i motorowerów, na których tablice umieszcza się tylko z tyłu, z zastrzeżeniem ust. 1a-2.
1a. W przypadku trójkołowego motocykla i pojazdu samochodowego posiadającego homologację według wymagań dla kategorii L5 oraz trójkołowego motoroweru i pojazdu samochodowego posiadającego homologację według wymagań dla kategorii L2, określonych w przepisach o homologacji pojazdów, tablice umieszcza się również z przodu, jeżeli posiadają specjalne miejsce do jej umieszczenia.
2. W przypadkach uzasadnionych konstrukcją ciągnika rolniczego tablice umieszcza się z przodu pojazdu.
3. Z przodu pojazdu umieszcza się wyłącznie tablicę jednorzędową, z wyjątkiem pojazdu, o którym mowa w ust. 1a, oraz ciągnika rolniczego, o którym mowa w ust. 2.
4. Z tyłu pojazdu umieszcza się tablicę jednorzędową albo dwurzędową w zależności od miejsca konstrukcyjnie do tego przeznaczonego, z zastrzeżeniem ust. 5.
5. Z tyłu przyczepy motocyklowej umieszcza się tablicę rejestracyjną motocyklową przeniesioną z motocykla, który ciągnie przyczepę.
6. Jeżeli pojazd nie ma specjalnego miejsca do umocowania tablic, to przednią i tylną tablicę umieszcza się w środku szerokości pojazdu, a gdyby to utrudniało jego eksploatowanie lub ograniczało widoczność tablicy - po lewej stronie pojazdu.

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Numer GG: 3939571
mojojojo13 pisze:
kiedyś przy jakimś pytaniu Skowrona tam szukaliśmy

http://w114-115.org.pl/forum/viewtopic. ... ht=tablice

W124 220E '93
S124 280TE '92
W140 500SE '94

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Numer GG: 4141125
Jak komuś się nie chce grzebać w googlach to polecam stronę http://isip.sejm.gov.pl tam można znaleźć wszystkie rozporządzenia i ustawy.

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

Numer GG: 578747
nadir36, jak chcesz tablice zblizone formatem do amerykanskich to zarejestruj auto w ktoryms z normalnych krajow (Holandia, Niemcy, Szwecja, Szwajcaria i kilka innych... ;)). Tam format tablic przystosowany jest do mozliwosci umieszczenia ich na samochodzie.

Polskie prawo, a dokladnie rozporzadzenie cytowane przez (me: how)'a jednoznacznie okresla typ i ksztalt tablic. Mozesz dostac dwie podluzne, jedna podluzna i jedna kwadratowa (kwadratowa mozesz umiescic tylko z tylu) albo zadnej (jak bedziesz sie mocno stawial :)). Zadne pisanie wnioskow ci nie pomoze bo naczelnik dziala zgodnie z polskim prawem. Pomysl z dorabianiem tablic u producenta tablic to nie wiem skad Nilovitz wytrzasnal. Tablice moga byc wydawane TYLKO przez Urzedy Komunikacji i w przypadku wymiany tylko po zwrocie starej/uszkodzonej. Jezeli chociaz jedna tablica zaginela/zostala skradziona to przydziealny jest nowy numer rejestracyjny i nowe tablice (dwie podluzne lub jedna podluzna i jedna kwadratowa ;)). Pomyslu z przekladaniem naklejki z hologramem nawet nie komentuje...

Dodatkowo z kwadratowa tablica z przodu bedziesz mial problemy przy corocznym przegladzie oraz za kazdym razem jak napotkasz na swej drodze co bardziej kumatego policjanta a nawet straznika miejskiego. W sumie to nie wiem co sie tak przejmujesz - jestes w duzo lepszej sytuacji niz posiadacze amerykanskich samochodow a nie amerykanskich wersji europejskich samochodow. Masz mozliwosc zamontowania dwie podluzne tablice bez zadnych praktycznie przerobek.

'71 250 CE, angol

Tytuł:
Klubowicz
Awatar użytkownika

witam Panowie
dziekuje za wasze uwagi !!!! no własnie , zyjemy w Polsce....
Chciałem dwa kwadraty poniewaz z przodu jest miejsce na kwadratową a nie podłużną ( jest nawet oryginalna ramka-blacha na taka tablice), zderzak w tej wersji USA ma takie własnie miejsce. Tył też jest przystosowany do kwadratowej tablicy. Myślałem że na "żólte" tablice jest jakis wyjatek... Jeszcze raz dziekuje za uwagi i pozdrawiam

W201 2.3

http://www.w116.pl

Tytuł:
wiarus senior

kielbik pisze:
Jezeli chociaz jedna tablica zaginela/zostala skradziona to przydziealny jest nowy numer rejestracyjny i nowe tablice (dwie podluzne lub jedna podluzna i jedna kwadratowa ).

serio?!?!? [totalszok] jak zgubie tablice to musze placic za dwie+nowy dowod+dodatkowe koszta?!?! [szalone] :roll:

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Tak sobie czytam to wszystko i żałuję że nie ma w wydziałach ludzkiego podejścia..
ps: przy zgubieniu tablic dostaje się 2 nowe? z innym numerem?
Bo tak pomyślałem jakby kolega zgłosił zgubienie tylnej kwadratowej.. i otrzymaną zaczepił na przodzie.. ;) chociaż pewnie tak nie można :)

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

Numer GG: 578747
nadir36 pisze:
Chciałem dwa kwadraty poniewaz z przodu jest miejsce na kwadratową a nie podłużną ( jest nawet oryginalna ramka-blacha na taka tablice), zderzak w tej wersji USA ma takie własnie miejsce. Tył też jest przystosowany do kwadratowej tablicy. Myślałem że na "żólte" tablice jest jakis wyjatek... Jeszcze raz dziekuje za uwagi i pozdrawiam
Polskie kwadraty i tak nic ci nie dadza ani z przodu ani z tylu. Na szerokosc moze i mniej wiecej pasuja ale sa duzo wyzsze od tablic amerykanskich (ktore w sumie tez sa prostokatne, tylko "inaczej" niz europejskie). Z tylu polski kwadrat to chyba nawet nie zmiesci sie miedzy zderzakiem a listwa pod pokrywa bagaznika - w 123 nie pasuje napewno a 116 jest tam chyba jeszcze nizsze.

'71 250 CE, angol

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

kielbik pisze:
...Pomysl z dorabianiem tablic u producenta tablic to nie wiem skad Pan Nilo wytrzasnal...

ano stad, z zycia, ze np. jest firma w Glogowie, ktora legalnie produkuje tablice rejestracyjne i taka tablice mozesz zamowic u nich oddajac swoja - jedyny problem to legalizacja tablicy, czyli naklejka...

i ja mam taka tablice na jednym z aut

"Szkoda Ziutka. Dobry był z niego herbatnik. Mógł jeszcze pożyć..."

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 28 ]  Przejdź na stronę 1 2 Następna

Strefa czasowa UTC+02:00