MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest pt sie 01, 2025 8:58 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę 1 2 Następna
Autor Wiadomość
swój chłop
Awatar użytkownika

Jako, że akurat na prądzie to ja sie znam najmniej, Merc dalej mnie nim
katuje. Wymiana alternatora wiele poprawiła, zniknęło pulsowanie wszystkiego. Stary alt rzeczywiscie był z Wartburga...
Ale wczoraj zauważyłem, że po włączeniu zapłonu nie świeci się kontrolka
ładowania. Wieczorem miałem dużo upierdliwych spraw do pozałatwiania, więc ciągle było odpalanie, 5 min jazdy, gaszenie. Ale zapalał ok i do domu wrócił. Dziś rano jednak już mu się prąd skończył po paru zakręceniach i nie zapalił. Dostał jednak prąd z Jeepa V8 i nie miał szans,
musiał zaskoczyć :)

Ale... okazało się, że wystarczy ręką poruszać wtyk z tyłu alt i kontrolka się świeci, a auto od razu chętnie zapala. Magda pojechała nim do centrum i jak miała wracać, pisze mi, że się znowu nie świeci. Poruszała - kontrolka się zapaliła. Tylko teraz zagadka - ładuje czy nie? Jakby nie ładował raczej na samym akumulatorze daleko by nie zajechał, a już na pewno później nie zapalił.
Co w zasadzie "sygnalizuje" kontrolka ładowania przy włączonym zapłonie? Zarówno w Fordzie jak i w Volvo miewałem już tak, że kontrolka się świeciła przy wł. zapłonie, w czasie jazdy się nie świeciła, a nie ładował.

Gab_elektryczna_lama

------
Drive It Like You Hate It - stara reklama Amazona

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Numer GG: 3939571
Gab ma się świecić przy włączonym zapłonie i gasnąć po odpaleniu, jak to w Mercedesie :lol:

W124 220E '93
S124 280TE '92
W140 500SE '94

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

bary123ce pisze:
Gab ma się świecić przy włączonym zapłonie i gasnąć po odpaleniu, jak to w Mercedesie :lol:

No cóż, może cię zaskoczę, ale w Fordzie i Volvo jest tak samo :)
Pytam tylko, jak to jest mniej więcej podłączone, bo miałem sytuacje,
gdy kontrolka się nie paliła w czasie jazdy, a alt nie ładował. A teraz mam
tak, że kontrolka nie świeci się po włączeniu zapłonu, a wygląda na to, że alt ładuje.

Gab

ex. różne auta, wszystkie powyżej trzydziestki...

------

Tytuł:
wiarus senior

Kontrolka jest podłączona do zacisku D alternatora. To, że sie nie zaświeca, nie oznacza, ze alternator nie ładuje, może być uszkodzony przewód, lub styk, albo, któraś z diód w alternatorze (choć wtedy alternator nie ładuje). Generalnie kontrolka powiina zapalać sie po właczeniu zapłonu, gasnąć w momencie uruchomienia silnika i sygnalizować, kiedy napięcie ładowania spadnie poniżej napięcia na zaciskach akumulatora.

Skoda Favorit 135L+LPG (ex) - pierwsza dziewczyna-przeinwestowana, dobrze, że z nią nie wpadłem

Tytuł:
swój chłop

Kontrolka ładowania aku jednym biegunem podłączona jest do alternatora a drugim do akumulatora.
Gdy zapłon w stacyjce jest włączony to prąd dopływa z jednej strony od aku i żarówka świeci .
Jak alternator produkuje prąd (włączony silnik) to żarówka przestaje świecić ponieważ prąd dopływa z obu stron.

Odłączając akumulator w czasie pracy silnika (lepiej nie wykonywać!!!!) żarówka znowu będzie świecić gdyż prąd będzie dopływał z jednej strony od alternatora.

To że alternator może nie doładowywać akumulatora w czasie pracy (a żarówka się nie świeci ) może wynikać z wielu powodów:
-za mała pojemność aku (stary lub za mały )
-zaśniedziałe styki
- słaba masa alternatora lub silnika.

Może też wystąpić sytuacja odwrotna chociaż się z taką nie spotkałem że żarówka się świeci a alternator ładuje.
Żarówka od ładowania jest wyprowadzona z alternatora na osobnym styku. I z tego wynikają kłopoty z nią związane. Trzeba przeczyścić styki i powinno być ok.
pozdro.

Tytuł:
Klubowicz
Awatar użytkownika

Alternator bywa, że potrzebuję prądu płynącego przez kontrolkę ładowania by sie prawidłowo wzbudzić i rozpocząć ładowanie.
Tak więc jeśli mamy spaloną żarówkę albo słaby kontakt na kabelku od żarówki alternator może nie ładować będąc sprawny.

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Dokładnie nie świeci sie podczas włączenia zapłonu i nie świeci sie po odpaleniu ponieważ nie ma masy ,
a ładować może, nawet powinień,sprawdź połączenie przy altenatorze cienki przewód na wsówkę.
jak padają diody to kontrolka od ładowania zaczyna delikatnie świecic ale wtedy jeszcze ładuje.

Tytuł:
swój chłop

:Gajowy napisał:
Cytuj:
Dokładnie nie świeci sie podczas włączenia zapłonu i nie świeci sie po odpaleniu ponieważ nie ma masy

CO???
Kontrolka alternatora dostaje plus po stacyjce. Nie jest połączona z akumulatorem. Po załączeniu zapłonu, z jednej strony jest na niej zasilanie po stacyjce, a z drugiej łapie masę poprzez uzwojenia alternatora odseparowane od siebie diodami wzbudzenia. Występuje różnica potencjałów i kontrolka świeci. Kiedy alternator zaczyna pracę, na jego uzwojeniach pojawia się napięcie równe napięciu po stacyjce. Efekt jest taki, ze z jednej strony kontrolka ma napięcie i z drugiej też ma napięcie. Różnicy potencjałów nie ma i kontrolka gaśnie.
Niektóre alternatory są samowzbudne, czyli same podejmują pracę po rozkręceniu (efekt magnetyzmu szczątkowego, jak w prądnicach). Niektóre są obcowzbudne - potrzebują zewnętrznego pobudzenia. I tu znowu: niektóre mają wyjście na podanie 12V z zewnątrz, a niektóre pobierają to z kontrolki. I jeżeli taki alternator, który potrzebuje napięcia z kontrolki do pobudzenia nie dostanie go, to nie będzie ładować.
Najprościej to sprawdzić tak: miernik i sprawdzanie napięcia. Po przekręceniu stacyjki około 11.5 - 12V, w czasie rozruchu może spaść nawet poniżej 11. W czasie pracy - 13.7 - 14.4. Można na próbę odłączyć przewód kontrolki od alternatora i sprawdzić, czy też zacznie działać.
A jeśli wystarczy tylko poruszać z tyłu alternatora przewodami, zęby zaczęło poprawnie działać, to trzeba tam zajrzeć i poprawić, co zgniło.

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Tak też myślałem do świecenia potrzebujemu bieguna dodatniego i ujemnego jężeli nie ma ujemnego z altenatora (brak połączenia)to nie świeci po przekręceniu stacyjki.
może mało precyzyjnie się wypowiedziałem ,przepraszam.

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Wykopuje stare historie, ale znów mamy pad. Merc zrobił kawał trasy
po PL i teraz mamy taki: po włączeniu zapłonu kontrolka ładowania
się nie świeci, alt nie ładuje. Dopychanie wtyczki, które zazwyczaj
na to pomagało - nie działa.
Wczoraj musiał jeszcze ładować, bo jakoś 450 km zrobił - na samym aku
by nie dał rady :)
Kontrolnie zmieniłem regulator na inny - bez zmian. Zrobiłem obejście feralnej wtyczki, która niezbyt pasuje - bez zmian. Po włączeniu zapłonu
kontrolka się nie świeci, natomiast jest napięcie na kabelku idącym do alt (tym od kontrolki właśnie).
I teraz zastanawiam się, czy coś jeszcze mogło paść, czy wywalać alt.
Oczywiście mogła się spalić kontrolka, ale to już by było złośliwe :)

Gab

------

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Gab, a może skończył się zywot komutatora? Kiedyś też miałem ten problem - objawy skończonych szczotek, a wymiana nie pomogła. Po zerknieciu w dziure po regulatorze zobaczyłem,ze zamiast miedzianych pierscieni,po których chodzą szczotki jest wyorana bruzda do tworzywa na ktore była nakładana miedź. :) Remont alternatora nie jest jakimś specjalnym wyzwaniem, niemniej do prawidłowego osadzenia komutatora na osi wirnika przydaje sie prasa i lutownica :)

Jak ci sie nie chce wyciagać altka z auta,to poszukaj lusterka ,wyjmij regulator i zobacz co tam w srodku sie dzieje.

Pzdr!

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

McCoy pisze:
Jak ci sie nie chce wyciagać altka z auta,to poszukaj lusterka ,wyjmij regulator i zobacz co tam w srodku sie dzieje.

Pzdr!

Juz go wydłubałem. Wyczyściłem mu wszystkie możliwe wychodzące styki,
popróbowałem na dwóch różnych regulatorach i kicha.
Wygląda na dość zajechany. Zwarcie kabelka od kontrolki z masą daje
świecącą się kontrolkę, czyli coś w alternatorze.
Chyba sobie dam spokój z kombinowaniem i zakupie nowy za całe 300 zł...
Tzn. regenerowany :)

Gab

------

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Gab pisze:
Wygląda na dość zajechany

komutator,czy regulator?

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

McCoy pisze:
Gab pisze:
Wygląda na dość zajechany

komutator,czy regulator?

Całość :) tzn. pierścienie zdrowo wytarte jak na moje niefachowe oko,
w środku ogólnie syf, jakieś kawałki drutów z uzwojenia luzem itp :)

A... no i na naklejce na obudowie doczytałem "35A" co jak na M110 i wsadzony nowy aku 70Ah wydaje się dość smętnym prądem.

Gab

------

Ostatnio zmieniony pn cze 15, 2009 12:06 am przez Gab, łącznie zmieniany 1 raz.

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

hehe :) Jak bedziesz brał regenerowany,to zwroc uwage na to,jaki w nim siedzi regulator. Generalnie do Boschowskich alternatorów sa dwa podstawowe typy: z "plusem"(styk podajacy plus z mostka na regulator) wystajacym z mostka w alternatorze i z "plusem" wystajacym z regulatora. Ten drugi robi sie powoli nieosiagalny. Sam ostatnio przerabiałem temat i po zjechaniu całej Łodzi, musiałem dorobić styk do regulatora... [wscieklosc]

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę 1 2 Następna

Strefa czasowa UTC+02:00