MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest pn lip 28, 2025 5:50 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 
Autor Wiadomość
swój chłop

Jakie sa sposoby na zdiagnozowanie stanu przydatnosci mostu, połosiek itp???

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

przejechać się [zlosnik] dobry most nie wyje, nie huczy i nie szumi, przy ruszaniu nie powinno być żadnych stuków ani luzów (jak dodajesz gazu to kola od razu się powinny kręcić a nie najpierw wal i dopiero po chwili kola, wtedy słychać takie łupniecie z tylu) natomiast półośki to samo, ruszasz i kola się kręcą, jak półosie są niedobre to słychać łupniecie z tylu, a drugim sposobem na sprawdzenie półosiek jest podniesienie auta ( na podnośniku jednego boku) i na luzie i bez hamulca ręcznego ruszanie kołem, kolo nie powinno mieć luzów, jak ma to można jeszcze wejść pod auto i próbować obracać wal napędowy a druga osoba patrzy i wyczuwa czy półośka się obraca czy nie( czy obraca się cala czy np tylko cześć wychodząca z walu, wtedy luz jest na przegubie przy piaście). Jeżeli natomiast masz wyjęta półośkę to jeden koniec ładujesz w imadło a drugim kręcisz, nie powinno być luzów, następnie koniec który wchodzi do piasty (to nim kręcisz) delikatnie wykrzywiasz do kąta pod którym półośka pracuje w aucie, powinno się to obyć prosto i bez przeskoków, i pod tym katem tez kręcisz, również nie może być luzów, poza tym obejrzyj manszety (sprawdź czy maja oryginalne zapinki czy tez są zaciśnięte zwykłymi opaskami na śrubkę, może to oznaczać ze było już coś przy nich kombinowane a takie potrafią paść po krótkim czasie, jeżeli są oryginalne lub były regenerowane w profesjonalnym zakładzie to na pewno zaciski nie będą na na śrubkę) czy są cale, acha, półośka tez może huczeć jeżeli jest zużyta, ale wtedy huk będziesz słyszał wyraźnie z boku a nie ze środka. auta

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

optymizer to powiedz mi jeszcze gdzie takie używane półośki sprzedają... [zlosnikz]

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

w Łodzi na Wioślanej :) u pani Ewy Otto, w innych miastach nie wiem (ale pojawiają się na allegro itd, poza tym na szrotach może maja), natomiast pamiętajcie ze znalezienie używanej DOBREJ półośki jest bardzo ciężkie, wiec opłaca się kupić 2 które wiadomo ze są złe i oddać do regeneracji, np do firmy motomax, koszt regeneracji 1 przegubu homo kinetycznego 150zl (McCoy się dowiadywał) wiec kompletna regeneracja obu półosi to 600zl (z tym ze teoretycznie wystarczy zregenerować 2 przeguby od strony piast bo to one przeważnie ulegają uszkodzeniu) regeneracja ta polega na wymianie manszet, kulek, smaru i całego przegubu homo kinetycznego wiec w zasadzie dostajemy nowa półośkę (nie wiem czy z gwarancja) link http://www.motomax.pl/ natomiast druga opcja to kupić nowe zamienniki tutaj dzwoniłem http://www.przeguby.pl/ i posiadają półosie do w123 (jednak nie kupowałem gdyż kupiłem od Coya sprawna) jak z ich jakością?? nie mam pojęcia, natomiast cena atrakcyjna 295zl, można tez dowiedzieć się w lokalnym motoryzacyjnym, u nas w Zgierzu 1000zl no i trzeba zostawić u nich swoja używana, no i 4 opcja kupić w ASO cena kolo 2500zl [zlosnik] [zlosnik]

polecam temat Skowrona z półosiami http://www.w114-115.org.pl/forum/viewto ... highlight=

co do cen to półosie uszkodzone nie powinny być drogie, ostatnio widziałem most do 300D z dwiema półosiami (oczywiście podobno sprawny :lol: ) za 250zl, wiec same półosie i do tego uszkodzone...

Tytuł:
swój chłop

u mnie w takim razie caly mst kwalifikuje sie do wyminay bo w czaise jazdy huczy a na zakretach slychac jak cos stuka, podczas jazdy na wprost tylko huczy:) A gdzie szukac onzaczen mostu i jakie ono powinno byc do silnka 240d bo w przyszlym tygodniu bede u jednego znjaomego taxowkarza ogladal jego czesci a on ma kilka mostow w grazu i moze cos podpasuje.

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Cytuj:
A gdzie szukac onzaczen mostu i jakie ono powinno byc do silnka 240d

Oznaczenie jest wybite podchodząc od bagażnika w prawym dolnym rogu mostu przełożenie 3,69 z tego co pamiętam

EX:
w123 240D `77
w124 E250
w124 250D `91
S203 220cdi lift

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 

Strefa czasowa UTC+02:00