MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest wt sie 05, 2025 10:04 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 
Autor Wiadomość
nowy

Witam.
Od jakiegoś czasu przeglądam oferty sprzedaży MB W123 Coupe. Chciałem zapytać na co powinienem zwracać największą uwagę przygotowując się do kupna tego modelu?
Mam też pytanie dotyczące kod VIN, z tego co zrozumiałem w tym kodzie zapisane są wszystkie informacje na temat samochodu, i tu pojawia się moje pytanie - jakie mogą być konsekwencje niezgodności kodu VIN?
Pozdrawiam
Piotrek

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

konsekwencje niezgodności VIN - auto nie jest w 100% takie jak wyjechało z fabryki np niezgadza się kolor, czy silnik, a co za tym idzie traci wartość kolekcjonerską.

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Na drugą część pytania już odpowiedział ci kolega, a resztę doczytaj bo konsekwencji z VIN troche się uzbierało.
A tu masz odpowiedz na na pierwszą część pytnia.
http://www.w114-115.org.pl/jomla/content/view/64/77/

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Uli pisze:
konsekwencje niezgodności VIN - auto nie jest w 100% takie jak wyjechało z fabryki np niezgadza się kolor, czy silnik, a co za tym idzie traci wartość kolekcjonerską.

To jest jakieś przekleństwo z tymi VIN-ami w Mercach... W każdej innej cywilizowanej marce z VIN przy dużym szczęściu da się wyczytać czy na pewno kupiliśmy auto tej marki, co nam się wydaje i jaki mamy silnik. A tu z kilkunastu znaków możemy dowiedzieć się, czy facet, który mu polerował klamki na fabrycznym parkingu był praworęczny czy leworęczny, więc wszyscy mają obsesję czystości [zlosnik]

Jeśli planujesz zrobić przy pomocy kupowanego auta majątek na rynku oldtimerów, możesz się VIN-em przejmować. Niestety, mimo całej sympatii dla C123 trzeba mieć świadomość, że nie jest to Bugatti Pierdyliare odnalezione w piwnicy pod stertą kartofli i nie sprzeda się na aukcji w Londynie za równowartość rocznego budżetu średniego państwa Afrykańskiego. [zlosnik]

Jeśli natomiast chcesz tym wozem jeździć i mieć z tego frajdę, zaglądaj mu przede wszystkim w bude i silnik, a VIN zostaw jako ciekawostke do porównania. Bo może się to skończyć tak, że będziesz miał wóz dokładnie taki jak zjechał z taśmy, tylko jakoś nie będzie można nim wyjechać z garażu.

Gab_dobra_rada [zlosnik]

------
Drive It Like You Hate It - stara reklama Amazona

Tytuł:
nowy

Przede wszystkim serdecznie dziękuje za pomoc. Uspokoiliście mnie nieco odnośnie tych VIN'ów. Nie myślę raczej o Mercedesie jako inwestycji, chciałbym kupić auto które w pełni mi by odpowiadało a jeśli musiałbym się przejmować VIN'em to najbliższe 10 lat pewnie zeszło by mi na poszukiwaniach :)

Chciałem też zapytać jak wygląda sprawa z manualną skrzynią biegów do coupe z silnikiem 280? Bo do tej pory widziałem na sprzedaż tylko kilka takich egzemplarzy? Czy jest możliwość wsadzenia do automata skrzyni manual od jakiegoś innego modelu?

I ostatnie pytanko - dotyczy ono chromowanych nakładek na nadkole - jak widzę nie wszystkie beczki posiadają ten bajer. Od czego to zależy? Jeśli merc nie posiada takich czy można je wmontować?
Pozdrawiam
Piotrek

Ostatnio zmieniony pn kwie 06, 2009 11:09 pm przez PeterAlex, łącznie zmieniany 1 raz.

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

chromowane nakładki - cyrkle - są to takie elementy tjinigowe, które nie były montowane fabrycznie. poprostu właściciele to zakładali. jeśli samochód ma takie coś, to prawdopodobnie ma już zgnite ranty błotników.....

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 

Strefa czasowa UTC+02:00