MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest czw cze 26, 2025 10:30 am

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 2 ] 
Autor Wiadomość
wiarus senior

Witam Szanownych Forumowiczów ,

po kilku miesiącach przerwy znowu wracam na stronke . Zaglądałem tu wprawdzie niekiedy ale jako bierny obserwator .
Cóż czasem bywa tak , że człowiek nie wie jak się nazywa .

Ale do rzeczy . Na początku sierpnia auto przestało jeździć do tyłu .
Poza tym wszystko było okay , załączanie , przełączanie biegów wszystko płynnie i szybko .

Pech , po prostu pech .

W informatorze motoryzacyjnym znalazłem firmę specjalizującą się w naprawach ASB .

Pojechałem więc do Szczecina na ul. Płocką 21 ( blisko Cukrowej koło Makro ) . Właściciel ,pan Jacek Kisielnicki , potrzebował czasu na ustalenie przyczyny awarii ,więc zostawiłem samochód .

Okazało się , że popękały jakieś sprężynki i coś tam jeszcze .
Po paru dniach przyjechałem po auto .
Niestety ........... zginął dowód rejestracyjny wraz z polisą ubezpieczeniową , zieloną kartą itd. Dowód musiałem zostawić aby można było pojechać na jazde próbną.

To był bolesny cios dla mnie . Wkurzony maksymalnie , wraz z żoną właściciela , udałem się na komisariat policji Sz-n Pogodno i zgłosiłem zaginięcie dokmentów i otrzymałem tam stosowny dokument , potwierdzający zaginięcie dowodu .
Warsztat wziął winę na siebie , pan Kisielnicki napisał oświadczenie o zwrocie kosztów za wyrobnienie nowego dowodu , tablic itd.

Wkurzony , ryzykując bo zaświadczenie z policji nie stanowi zamiennika utraconych dokumentów udałem się do domu do Chojny .

Nazajutrz , kolejny cios .... auto nie włącza biegu ani na D ani na R .

Dopiero po jakimś czasie , po rozgrzaniu zaczęło załączać ale też nie od razu tylko z pozycji P na D po jakimś czasie około 3 sekund czyli LIPA !

Telefon do pana Kisielnickiego , reklamujący naprawe skrzyni .

Jak tylko wyrobiłem nowy dowód i dostałem nowe tablice ( były ZGRL 781 , teraz są ZGRT 464 ) i załawiłem w PZU pojechałem do Szczecina .

Z autem oczywiście znowu musiałem się rozstać , bo na ciepłym jakoś załączał i nie można było stwierdzić przyczyny awarii .

Na dugi dzień , po rozebraniu skrzyni , właściciel warsztatu swierdził , że jak wymienił jedną część ( już nie pamiętam którą , to w innym miejscu powstał luz i trzeba wymienić jakiś tłoczek ) .

Okay , nie oponowałem bo chciałem mieć w końcu sprawny wóz .
Znowu jednak straciłem czas ( na części trzeba było czekać kilka dni ) .

Mimo wymiany kolejnych części skrzynia dalej załączała z opóźnieniem z pozycji P na R bądź D .

Po kolejnych próbach , domysłach itp. wkońcu problem został usunięty .
Okazało się , że problem tkwił w bloku zaworowym czy jakoś tak . Jeden z otworów miał zbyt małą średnicę i olej przez niego zbyt wolno przepływał , co powodowało opóźnienia w załączaniu .

Po usunięciu tego problemu wszystko jest super i to jest najważniejsze .

Za naprawe zapłaciłem jednak słono , że wymienie min. :

- sama naprawa 1050 zł
- kalibracja bloku zaworowego płyty sterującej - 150 zł
- komplet uszczelnień - 536,07 zł
- tarcze cierne B-3 - 4 szt. 120,00 zł
- sprężyna 20 szt. - 43,00 zł
- tłoczek - 180,33 zł
- taśma hamulca tył - 614,75 zł
- taśma hamulca przód - 347,54 zł
- filtr oleju - 73,77 zł
- olej Dextron III 8,5 L - 224,34 zł

oczywiście wszystkie ceny netto + 22 % VAT

Doszło jeszcze zimmering wału korbowego 63,93 i parę drobiazgów .

Za całość musiałem jednak wyłożyć 4.505,69 zł + stracony czas i nerwy

Skrzynie mam jednak jak nową .

Sprawa dowodu nie dawało mi jednak spać . Auto stało na tyle długo , że ktoś mógł dorobić kluczyki a mając dowód ... aż strach pomyśleć .

Dla bezpieczeństwa : wymieniłem stacyjkę ( teraz jest od 190-ki ) ,
auto można otworzyć tylko pilotem ( zaślepiki zamiast zamków )
zmieniony alarm ale nie powiem na jaki i jeszcze jeden tajny patent .

Nie jest to drogi wóz ale kradną przecież wszystko . Po co ułatwiać złodziejom życie .

Chcę podkreślić ,że mimo smutnej historii z dowodem , właściciele firmy zachowali się fair i wrócili mi koszty poniesione w związku z wymianą dowodu i tablic . Zresztą widać było po nich zażenowanie sytuacją .

Osobiście podejrzewałbym jednego z pracowników tej firmy ale póki nie ma się dowodów nie można nikogo oskarżyć .

Takie są moje doświadczenia związane z naprawą skrzynki w tej firmie ale może ktoś już tam był i ma inne odczucia .

I jeszcze ważne , że mimo to pozostaje wierny ASB .

Poza tym przepraszam , że nie odpisywałem na maila ale te miesięce to jakby wyjęte z życiorysu . Nawet nie byliśmy na zlocie :(

Co jeszcze ? Jeśli można , to dostałem w prezencie od ojca kosiarke C 250 Turbodiesel , bo on zafundował sobie S 350 Turbodiesel .

Ale o tych wynalazkach innym razem , bo jak na pierwszy post po paru miesiącach , to rozpisałem się że hej .

Pozdrawiam serdecznie

e

'07 E60 530D Sedan
'03 Aprilia SR50

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Normalka, ja za remont dałem 3500 zł.

503 076 116

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 2 ] 

Strefa czasowa UTC+02:00