MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest ndz sie 03, 2025 7:14 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 
Autor Wiadomość
swój chłop

Witam szanownych Dżentelmenów.

śmigam beka sporadycznie raz na 3 dni, trzymam w garażu, niedawno był robiony alternator (8 mies. temu), od jakiegoś czasu nie mogę odpali beczuni jak postoi ze 2 dni. podładuje akumulator i jest ok. jak po jeżdżeniu zdejmę klemy to po dłuższej przerwie tez pali normalnie.

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

moze poprostu akumulator padł. a sprawdzić co pobiera prąd mozna tak: akumulator odłączony mierzysz voltomierzem, powinno być około 12,5V. potem podłącz klemy i jeśli spadnie, to wyjmuj po kolei bezpieczniki i po wyjęciu tego, którego obwód ciągnie prąd, napięcie powinno wrócic do ok 12,5V :)

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Zdejmij jedną klemę - powiedzmy minusową,zebyś sobie przypadkiem jakiegoś "kuku" plusem nie zrobił. Pomiedzy zdjętą kleme a akumulator wepnij mniernik (taki uniwersalny z marketu za 9.99 pln wystarczy). Ustaw go w tryb amperomierza i zobacz ile ci żre prądu.

Ja walczyłem z toyotą tescia ( podobno nowe samochody sie nie psuja i w ogole mniej atencji wymagają od użytkownika :) ) Tam prąd pożerał alarm fabryczny. Zdarza się, ze radia wciągaja za duzo. Generalnie zawsze tego prądu bedzieci gdzieś ubywało - podtrzymanie pamięci radia etc.

Zmierz i daj znać ile Ci wyszło. Do 100mA - da się przeżyć. U mnie jałowe zuzycie prądu oscyluje w granicach 20mA - samo radio i okolo 30mA z uzbrojonym alarmem.

Jeśli sie okaże,ze coś zjada prąd, to jak juz napisał kolega Uli wyciagaj pokolei bezpieczniki i bacznie obserwuj wyswietlacz miernika. Przed wyciaganiem bezpieczników wyjmij jeszcze wtyczke alternatora - to tez jest czesty powod znikajacego pradu.

Pzdr!

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 

Strefa czasowa UTC+02:00