MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest sob sie 02, 2025 11:40 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 
Autor Wiadomość
postmajtek
Awatar użytkownika

MODEL W123
SILNIK 2.3 E z W124

zerwał mi się łańcuszek rozrządu. tak wiec wziąłem się za rozkręcanie. no i że nigdy nie wgłębiałem się jeszcze tak bardzo w moją beczkę zwracam się do was z uprzejmą prośbą o podpowiedzenie jak się do tego zabrać i jak wszystko po kolei zrobić by po złożeniu działało jak należy. korzystałem z wyszukiwarki ale albo nie umiem z niej korzystać albo nie wiele o tym było pisanego.

linki, porady, tutoriale - wszystko się przyda i z góry dziękuje

W123 230E '76 automat

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Cze :)

Jestem na bieżąco, to może pomogę. Metody są dwie:

Pierwsza " na odwal się" ,to zdjęcie pokrywy zaworów,wykrecenie napinacza, zwiazanie nowego łańcucha ze starym i przeplecenie go przez dolne koło i prowadnice poprzez krecenie wałem ( klucz 27mm). Naturalnie górne koło zebate musisz odkręćić od wałka, wałek ustawić w GMP pierszego tłoka ( jest nacięcie-"znak" na tuż przed pierwszą panewką wałka, po prawej stronie - patrzac od przodu silnika ) Potem zapinasz łańcuch, wał ustawiasz też w GMP pierwszego tloka( jest znak na kole), przykrecasz koło z nałożonym nowym łańcuchem wkrecasz napinacz, skałdasz dekiel i jazda :)

Ale jesli ma się mniej szcześcia ( jak np. ja :evil: ) i trzeba wymienić okładzine ślizgu łańcucha,bo sie biedna wyrwała z "łyżwy", albo chce się to zrobić "po bożemu" i przy okazji zweryfikować stan całego rozrządu,co mocno zalecam w przypadku zerwania łańcucha, to procedura jest "nieco" bardziej złożona:

- wyciągasz chłodnice
- odkręcasz dolne koło pasowe
- cała galanteria przymocowana do obudowy rozrządu ( aparat zapłonowy, alternator z całym jarzmem, kolanko termostatu, czujnik wału) tez wylatuje.
- pompa wody może zostać na miejscu ( ale bez niej jest łatwiej )
- Wykrecasz miske olejową ( trzeba podnieść troche silnik,bo nie dojdziesz do śrub nad belką i nie wyciągniesz miski do przodu z racji smoka umieszczonego w głębszej części miski)
- odkręcasz śruby obudowy rozrządu
- wybijasz klin z wału ( ten blokujacy dolne koło pasowe)
- obudowe rozrzadu delikatnie zbijasz do przodu

i tak po 5 godzinach rozbierania masz cały rozrzad na wierzchu :)

Składasz w odwrotnej kolejności, uprzednio wszystko dokładnie myjąc. Warto wymienić przy okazji dolny simering wału, oringi magistrali olejowej, prowadnice łańcucha, okładzinę ślizgu łańcucha "łyżwy" i łańcuch bez zapinki ( fabrycznie zapinany).

EDIT: Sprawdź/zmień koła zębate. Drogie nie są, a wtedy masz pewność, ze nowy łańcuch nie przeskoczy.

Pewnie jeszcze o czymś zapomniałem - pytaj :)

Powodzenia! Ide zmywać smar z włosów.

Pzdr!

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

po zerwaniu łańcucha ja bym się zastanowił nad sprawdzeniem czy nie doszło do kolizji tłoków z zaworami... Chyba najłatwiej byłoby mu sprawdzić sprężanie po założeniu nowego łańcucha, można by też użyć endoskopu albo zdjąć głowicę...

ex W110'64 200D "Kaczuszka"
ex W123'81 240D "Niszczyciel" -obecnie tatowóz
ex 353W'87

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

W zasadzie zostaje tylko demontaż głowicy albo endoskop, przynajmniej do momentu kiedy nie zapnie łańcucha.

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Jak ma być dobrze zrobione to trzeba zdjąć głowice.
Jeśli łańcuch został zerwany podczas pracy silnika (innego przypadku sobie nie wyobrażam) to na pewno nastąpiła kolizja zaworu/ów z tłokami.
Efektem tego mogą być pokrzywione zawory, pęknięte prowadnice itp.
Tak że głowica na warsztat, ew planowanie, sprawdzenie zaworów, prowadnic, gniazd zaworowych, przy okazji wymiana uszczelniaczy.

Tytuł:
postmajtek
Awatar użytkownika

drodzy koledzy

głowica zdjęta - zawory pokrzywione - wszystkie. nie bawiłem się już w odnawianie głowicy, pojechałem na szrot i za 200 zł dostałem drugą tylko ze bez klawiatury - ale klawiaturę przełożę z tej co wykręciłem. teraz tak - pan co planował głowice powiedział że stopki głowicy muszą być z głowicy macierzystej (czyli zrozumiałem ze nie mogę ot tak o sobie przełożyć stopek mocujących klawiaturę) - ile w tym prawdy?

i drugie pytanie bo jeszcze nie doszedłem do zdjęcia pokrywy rozrządu wszystko poodkręcane, a pokrywa dalej nie chce schodzić nawet podczas wybijania - góra odskoczyła trochę ale mam wrażenie ze coś trzyma na dole (od miski odkręcona). miskę należy całkowicie odkręcić i ją zdjąć?

W123 230E '76 automat

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

kmlsns pisze:
miskę należy całkowicie odkręcić i ją zdjąć?

w pierwszym poście:
McCoy pisze:
- Wykrecasz miske olejową ( trzeba podnieść troche silnik,bo nie dojdziesz do śrub nad belką i nie wyciągniesz miski do przodu z racji smoka umieszczonego w głębszej części miski)

W obudowie rozrządu siedzi pompa oleju, do któej jest przykręcony smok,ktory to jest przykrecony do bloku. Musisz całkowicie wyjąć miske, i odkręcić smod od bloku. To on ci trzyma dół obudowy rozrządu.

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 

Strefa czasowa UTC+02:00