MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest sob sie 02, 2025 12:23 am

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 40 ]  Przejdź na stronę 1 2 3 Następna
Autor Wiadomość
swój chłop
Awatar użytkownika

Witam,

Chciałbym kupić SL-a poniekąd jako lokatę kapitału (nie chodzi o to żeby drożało, chodiz o to że za 20 lat tańsze nie będzie i więcej ich już tez nie będzie), po drugie jako auto do posiadania, "lansu", radochy i prezent na własne okrągłe urodziny :-)

To nie jest pierwszy klasyk w moim domu, mam jeszcze BMW R61.

Konkretnie myślę o tym egzemplarzu:

http://otomoto.pl/mercedes-sl-350-cabri ... 75259.html

Czy ktoś może powiedzieć słowo o wersji 350 albo wręcz o tym właśnie ogłoszeniu ?

Generalnie wolałbym raczej wersję europejską ponieważ jest ładniejsza, jest ich mniej no i jesteśmy w Europie.

pozdrawiam,

KJ

Ostatnio zmieniony czw paź 22, 2009 4:54 pm przez KJ, łącznie zmieniany 1 raz.

Tytuł:
postmistrz
Awatar użytkownika

Rewelacyjna kolorystyka, mimo, że za srebrnym nie przepadam. Ale z tą czerwienią ... bomba. Takich faktycznie jest mało. Kolejnym rarytasem jest skrzynia manualna. Ja bym takiej nie chciał, ale są miłośnicy. Tego z USA się nie sprowadzi raczej. Czyli V8 z manualem, dla wielu czad na maxa. Mi się podoba, ale bym nie kupił :) Ale mam zboczenie na punkcie automatów, i co mi zrobisz [hehe]

Co do stanu - ze zdjęć wiele nie zobaczysz. Trzeba podjechać, zabrać auto do Trzebnicy do Prezesa i poprosić o oględziny. Daleko nie jest.

41 Buick Special x2, 49 Chevy "Deratyzator", 50 Olds "Patton", 53 Chevy Bel Air, 55 Chevy 3800 panel, 70 Chevy Impala conv, 77 Chevy Monte Carlo, 87 Chevy G20, 89 Chevy K5, 03 Chevy S10 = 86 garow, 59.7 L, 2480KM

Tytuł:
wiarus senior

Kolejny co krzywdzi klasyka niewlasciwymi felgami

KJ pisze:
Generalnie wolałbym raczej wersję europejską ponieważ jest ładniejsza, jest ich mniej no i jesteśmy w Europie.

ale to jest europejska wersja!
Intersujacy i ladny egzemplarz.Super kolorystyka i jeden z wczesnych modeli w oryginalnym chyba(brak vinu) stanie(poza wspomnianymi felgami). Jedyny V8 pod maska 107ki, ktory byl dostepny z maualna skrzynia biegow. Na pewno rarytasik choc ten motor nie jest zbyt lubiany.Maual tez jest mniej faworyzowany i ciezko cos takiego sprzedac, bo wiekszcosc woli automata w polaczeniu z V8.Ale jak ci to nie przeszkadza.
Warto sie mysle zainteresowac.Ogladnac trzeba baaardzo dokladnie! O W/R 107 bylo juz sporo.
Poszukaj!
pozdr

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

aegm pisze:
Kolejny co krzywdzi klasyka niewlasciwymi felgami

KJ pisze:

ale to jest europejska wersja!
Na pewno rarytasik choc ten motor nie jest zbyt lubiany.
Maual tez jest mniej faworyzowany i ciezko cos takiego sprzedac
O W/R 107 bylo juz sporo.
Poszukaj!
pozdr

witam,

Ale tam w opisie stoi, ze są do tego oryginalne felgi!
Też uważam że żadne alu nie mają startu do lakierowanych dekli MB.
Co do wersji euro to większość ogłoszeń dotyczy amerykanów i takie też rozważam, w drugiej kolejności.

Motor nie jest lubiany bo felerny czy z innych powodów ?

Przeglądam archiwum, ale to jeszcze chwilę mi zajmie.

pozdr,

KJ

Tytuł:
wiarus senior

KJ pisze:
Motor nie jest lubiany bo felerny czy z innych powodów ?

sam motor nie jest felerny poblem stanowi tylko pojedynczy lancuch rozrzadu, ktory sie lubi urwac. 350ka niby V8 ale jedzie jak 280ka i pali tyle samo co 450ka.Tak w skrocie [oczko]
Ogolnie mi sie podoba(choc maual mnie odstrasza). Mysle ze sprzedajacy zwiekszy swoje szanse na sprzedaz zakladajac oryginalne Fuchsy lub dekle. Jak to zrobi to bym sam kupil choc jedna juz w garazu stoi :P

pozdr

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Jak na SL'a golas nieprzeciętny. Nawet zagłówków nie ma.
Wg mnie w tej cenie można już szukać czegoś znacznie lepszego.

Tytuł:
postmistrz
Awatar użytkownika

class pisze:

A tam golas - dachu nie ma i o to chodzi :) A brak zagłówków daje super klimat, pod warunkiem, że jakiś Solaris w tyle nie zaparkuje ;) Trochę żenada, że korbami trzeba kręcić.
A były R107 bez wspomagania? Bo w opisie nie widzę. A to już raczej słabo, żeby tak się męczyć przy parkowaniu. <br>Dodano po 5 minutach.:<br> Ten ładny:

http://www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C7573100

41 Buick Special x2, 49 Chevy "Deratyzator", 50 Olds "Patton", 53 Chevy Bel Air, 55 Chevy 3800 panel, 70 Chevy Impala conv, 77 Chevy Monte Carlo, 87 Chevy G20, 89 Chevy K5, 03 Chevy S10 = 86 garow, 59.7 L, 2480KM

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

class pisze:

Witam,

Fakt, ja zauważyłem tylko, że nie ma klimy. Korbki do szyb mi nie przeszkadzają, brak klimy w sumie też nie, zagłówki - aż przejrzałem inne ogłoszenia - to chyba jedyny SL bez zagłówków i chyba są nie do dorobienia, bo skóry pod kolor się nigdzie nie znajdę, wspomaganie kierownicy chyba powinno być, choć nie ma go w opisie.

KJ

Tytuł:
swój chłop

Wedlug mnie to bardzo fajny i cena wcale nie jest wygorowana jesli w realu wyglada tak samo dobrze jak na zdjeciach. W zadko ktorym modelu mozna spotkac oryginalna skorzana tapicerke w tak dobrym stanie. Co do wypasu to jest to ostatnia rzecz na ktora zwracalbym uwage, jesli blacha jest dobra (w 90% to bylby dla mnie wyznacznik czy kupic badz nie) a raczej dobrze zrobiona, bo watpie aby byla oryginalna za taka cene. Zadzwon zapytaj sie o vin i historie samochodu i please nie kupuj amerykanca, bo ona akurat w tym modelu jest brrrrr..(zaraz mnie posiadacze jankeskich wersyj zlinczuja).
Jesli to bedzie juz drugie twoje weekendowe auto to pewnie wiesz, ze koszt benzyny w porownaniu do caloksztaltu jest niewielki i najlepszy bylby silnik 5L ale ten tez jest v8 i fajnie bulgocze. Mechanika i silnikiem sie bym nie przejmowal, bo psuje sie zadko i jest stosunkowo najlatwiejsza w naprawie

Tytuł:
wiarus senior

Bukol pisze:
A były R107 bez wspomagania?

KJ pisze:
wspomaganie kierownicy chyba powinno być, choć nie ma go w opisie.

Wspomaganie bylo od poczatku seryjne w przeciwienstwie do zaglowkow, ktore to we wczesnych 107kach wymagaly doplaty. Dopiero od 73r z wejsciem modelu 450 zaglowki z przodu byly seryjne. I wlasnie wg.mnie dodatowego smaczku dodaje to temu modelowi, ze jest jak pisalem jednym z pierwszych-z zegarkiem w nawiewie srodkowym,malym,w pelni chromowanym lusterkiem i kierownica z klawiszami. Poza tym prawdziwe "auto ksiegowego". A jak wiadomo tego czego nie ma, nie moze sie zepsuc![oczko] Nawet lusterka prawego nie ma. Za to jest piekna czerwona skora w zadziwiajaco jak na rok i przebieg, ladnym stanie. I tym samym dokupic pod jej kolor zaglowki jest misja impossible. Jak napisal kolega Koordian w tych modelu i roku nie liczy sie wypas, bo o taki w 107kach z tamtego okresu trodno, lecz stan blach i oryginalnosc. Na zdjeciach wyglada prosto i dosc zadbanie.Cena tez wydaje sie adekwatna.Na pewno idzie zbic i to duzo, bo szybko sie nie sprzeda z manualna skrzynia i tymi felgami. [usmiech]

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

aegm pisze:
Nawet lusterka prawego nie ma. [usmiech]

Witam,

Piszcie dalej co zauważyliście, bo ja obejrzałem te zdjęcia nic na nich nie umiem zauważyć, tego że jest jedno lusterko też nie ;-)

A, nie, jedno zauważyłem - kierownica się nie komponuje z wyglądem, ale to się zmieni w razie jakby...

Chyba mam straszną chcicę na to auto, stąd moja nadaktywność w tym
wątku. Proszę o wyrozumiałość.
:-)

KJ

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

aegm pisze:
poblem stanowi tylko pojedynczy lancuch rozrzadu, ktory sie lubi urwac. 350ka niby V8 ale jedzie jak 280ka i pali tyle samo co 450ka.Tak w skrocie

To jest totalna bzdura, po pierwsze łańcuch nie jest pojedynczy, 350 z manualem jeździ o niebo lepiej niż 450 z automatem a wcale nie pali tak dużo. Napewno 350 w manualu rozwali wszytskie amerykańskie 450SL.

Auto mi się podoba, jest oryginalne oprócz felg. Ma małe lusterko, oryginalnie bez zagłówków i zapewne ze spryskiwaczem w nodze jak 115.
Ja uważam, że to fajne auto ciekawsze niż 450SL USA.

MIKE SANDERs Korrosionsschutzfett
www.bezkorozji.pl
535-466-616

Tytuł:
wiarus senior

Koordian pisze:
i please nie kupuj amerykanca, bo ona akurat w tym modelu jest brrrrr..(zaraz mnie posiadacze jankeskich wersyj zlinczuja).

Akurat poczatki produkcji R107 wygladaja prawie identycznie, wiec nawet wersja US z tamtych lat jest do przyjecia

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

class pisze:

Co dla kogo jest lepsze, ten jest z początku produkcji i wyglada na w pełni oryginalny, czego chcieć wiecej...

MIKE SANDERs Korrosionsschutzfett
www.bezkorozji.pl
535-466-616

Tytuł:
swój chłop

co wy tak z tym spalaniem? ludzie ??? tam roznica miedzy 280 a 500 wyjdzie z 5l na 100? a ile on bedzie robil w sezonie (zwlaszcza jak ma jeszcze zabytkowe bmw) 2000 km? to wyjdzie 100 l roznicy czyli 450 zl :o

Ps 350 pali od ok 11l w trasie i jazda 80-90 na godzine do 25 jak sie chce scigac z "gowniarstwem w golfikach" pod swiatlami, lecz to ostatnie szybko mija jak sie czlowiek nacieszy samochodem 8)

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 40 ]  Przejdź na stronę 1 2 3 Następna

Strefa czasowa UTC+02:00