Witam z tego co pamiętam a miałem 240d silniczek jeszcze na starych świecach łączonych szeregowo spiralkami.kontrolka gasła razem z kliknięciem przekaźnika świec może +- 2 sek..Na duże mrozy najlepszym sposobem na zapalenie autka jest podgrzanie świec 2 krotnie ponieważ ciepło jakie emituje świeca przy 10 czy 15 stopniowym mrozie rozprowadzane do okoła jej gniazda w głowicy również,a wiec tracimy jakiś jej procent ciepła ,dlatego jest najlepszym rozwiązaniem grzanie świec 2 razy. Warunek trzeba mieć zdrowe
AKU,
Ja w jednym z samochodów miałem rozwiązanie mega zaje....fajne po prostu była zainstalowana grzałka w bloku w miejsce zaślepki na normalną wtyczkę do sieci był to oryginalny silnik 115 z oryginalną zabaweczką żekomo to była wersja na skandynawię.( 1 WARUNEK; trzeba było mieć blisko do prądu by się podłączyć)
![[zlosnik]](./images/smilies/zlosnik.gif)
ale urządzenie zdawało egzamin na 100000%silnik odpalał nawet przy- 35 o 4 rano.15 minutek bez meczenia akumulatora świeczki ledwie się zajarzyły i już gasły.a temp po zagrzaniu silnika ta grzałka w bloku osiągała jakieś 40 stopni na wskaźniku.Spotkałem się już z takimi grzałkami kilka razy gdzie były montowane do zwykłych Pasatów czy innych diesli, a morzna je było kupić choćby na allegro
Grzałka podgrzewacz silnika PRZELOTOWA (numer 847750981)
nie umiem jeszcze wstawiać linków ale po wejściu na Allegro kliknij tylko te numerki i ci wyskoczy oferta,choć ja akurat miałem założoną prosto na blok silnika.Warto też przejżeć świeczki czy wszystkie grżeją jak trzeba,jeżeli masz nowe palcowe połączone każdy oddzielnie to mozez śmiało sprawdzać pojedynczo na AKU a jeżeli śą starego typu łączone spiralką musisz śprawdzać je albo na specjalnym prostowniku gdzie morzesz zejść na 3V lub wykręcić je wszystkie razem złożyc jeszcze raz je tak samo jak pierwotnie szły w głowicy i sprawdzić czy aby 1 z nich nie nastąpił koniec,bo wtedy morze ci fiksować podgrzewacz on ci będzię rozłączał świece szybko a w rezultacie one nie będą dostatecznie podgrzane a jeżeli jest to 4 cyl sprubuj zapalić na 2 czy 3 garach
![[zlosnik]](./images/smilies/zlosnik.gif)
niema szans będziesz go kręcił i kręcił aż sam sobie wykończysz baterię