Bukol pisze:
MariuszM pisze:
W123 300D z 1983r - skrzynia automat.
Pięknie, zwłaszcza, że automat. Ale my tu lubimy szczegóły - kolor, tapicerka, kody wyposażenia itp.
VIN
WDB12313012303974 Model 300 D
Chassis 12313012303974
Engine 617912 12 153495
Transmission 722118 02 153731
Order 0 3 513 12506
Approx.
year 1983 Lights HELLA
Cab 03799
Dealer Belgium (513)
Interior fabric date (054)
Paint
881
thistle green metallic (с 01.01.1979 по 31.12.1986, с 1994)
Options
420 automatic transmission, floor shift (с 01.01.1963)
438 automatic (self-reeling) safety belts front left and right
safety belts, front, rear and central
elimination of rear safety belts
630 ECE warning triangle (с 01.08.1980)
656 Michelin tires (с 01.08.1965 по 31.10.1989)
Tapicerka jest cała w kolorze ciemnym kremowym, deska jest czarna i ma pasek drewno look przez środek. Przebieg 400 000 stuknął podczas przedwczorajszej trasy
![[zlosnik]](./images/smilies/zlosnik.gif)
. Auto było sprowadzone z Szwajcarii przez poprzedniego właściela. U nas jest już prawie 5 lat i ma całkiem dobrze...
Bukol pisze:
MariuszM pisze:
1. Ponieważ przymierzam się do remontu blach-lak(...)
Oceń czy warto. Obyś nie podzielił losu wielu Twoich poprzedników, którzy na fali euforii rozebrali auta, a po kilku miesiącach i zderzeniu z rzeczywistością auta wystawili na sprzedaż lub odstawili na wieczne zapomnienie. Wkład włożony w 123 będzie niewspółmiernie większy, niż jej późniejsza wartość rynkowa = można jeszcze za rozsądne pieniądze kupić dobre 123.
W sumie u nas nie jest najgorzej z tą blachą. z zewnątrz widać tylko purchle na rogach... nigdzie nie ma dziur ani przetarć ... no ale nie wiem co jest pod spodem. Wiem że ewentualny remont pochłonie sporo funduszy ale to nie jest takie ważne - pieniądze zawsze się znajdą - po to są żeby je zarabiać i wydawać
![[zlosnik]](./images/smilies/zlosnik.gif)
. A "beczki nie sprzedam" i tyle powinno wystarczyć. Nie zamierzam odrazu robić wielkich rewolucji. Narazie osfajam się z tym co jest i dokładnie planuje kolejność tego co mam do zrobienia.
Bukol pisze:
MariuszM pisze:
2. Wczoraj pokonałem "beczką" trasę ponad 400 km (...) Przy prędkości między 80-100 słyszę jakby wibrację spod spodu samochodu.
Mam podobny objaw u siebie, bardzo delikatne wibracje w podanym przez Ciebie przedziale km/h. Za kilka dni powinienem mieć diagnozę specjalisty. Dam znać.
Bardzo chętnie dowiem się co powie fachowiec...
Bukol pisze:
MariuszM pisze:
3. (...) (czy istnieje jakiś zamiennik nowy ??) przeszukałem allegro i podobne serwisy ale nic nie znalazłem. Może ktoś wie gdzie to można dostać i za ile??
4. To samo pytanie odnośnie uszczelek zewnętrznych przy szybach. Wszystkie 4ry sztuki u mnie nadają się tylko do wymiany...
Tylko nie kupuj tureckich zamienników. Nawet najbardziej zjechane oryginały będą lepsze. Są niemieckie zamienniki. Napisz do sebiego lub wejdź na
www.zelazko.com.plOK. czyli pozostaje szperanie po lokalnych złomowcach w poszukiwaniu dawców
![[oczko]](./images/smilies/oczko.gif)
.. A o niemieckich zamieninikach coś wiadomo - jakiej są jakości w porównaniu do oryginałów i czy idzie to gdzieś kupić w PL ??
Bukol pisze:
MariuszM pisze:
5. Niestety ząb czasu naruszył również moją deskę, (...)
To niestety dość normalne, zwłaszcza przy niebieskich. Raczej się tego nie naprawi.
Wiem że są gdzieś rozsiane zakłady w Polsce specjalizujące się w tzw. "SMART REPAIR" przygotowujące samochody po leasingach i wypożyczalniach samochodów do dalszej odsprzedaży. Kiedyć czytałem ofertę takiej firmy i reklamowali się że naprawiają wszystkie plastiki w środku że nie ma śladu. Jak dowiem się coś więcej to napiszę.
pzdr MM