MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest czw lip 31, 2025 11:28 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 12 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Nie odpala
nowy

Witam mam taki problem auto nie chce odpalić stało moze z rok bez odpalania gdy go kupilem odrazu wymieniłem świece odpalił.
Odpalałem go co dzien przez 3 dni a 4 juz nie chciał odpalic :-?
Paliwo podaje a iskra jest (błękitna czyli bardzo dobra) na każdej świecy, niema przebicia na kablach 7 świec po odkręceniu były zalane paliwem z prawej strony wiecej z lewej mniej jedna sucha moze ktos z was miał podobną sytuacje gdzie szukać usterki ?

w107 380sl 82r

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

Witamy, wygląda jakby iskra gineła pod wpływem kompresji, a zatem mozliwe że powodem jest przebita kopułka, lub układ WN od strony cewki... (ale przyczyn tego stanu rzeczy może tu być wiele) Po wyczyszczeniu świec też nie zapala?

ex W110'64 200D "Kaczuszka"
ex W123'81 240D "Niszczyciel" -obecnie tatowóz
ex 353W'87

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Dolej z 0,5l denaturatu lub metanolu do zbiornika paliwa, nie zaszkodzi a może pomóc.

Tytuł:
nowy

Janfocus pisze:
Po wyczyszczeniu świec też nie zapala?

dokładnie było tak stare świece wyczyściłem próbowałem odpalic któreś tam tłoki odpaliły przy rozruchu i tyle kupiłem nowe świec pokręciłem go troche odpalił przez 3 dni go odpalałem tylko ze cos nie palił na wszystkie tłoki gorąc z tłumnika końcowego (na bardzo niskich obrotach) ( przy dodaniu gazu czarny dym ) 4 dnia próbuje opalic a tu nic wiec biore sie za świece czyszczę je przepalam i znowu powtórka z samego początku "probowałem odpalic ktores tam tłoki odpaliły przy rozruchu"

do baku wlałem środe do czyszczenia wtrysków itp (środek kosztował ponad 100zł ) pochodził na tym praca silniak sie polepszyła ale nadal nie palił na wszystkie tłoki

co do kopułki wygląda jak nowa ze sklepu ktos przede mną musiał wymieniać|

co to jest układ WN ?

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

po pierwsze używaj przecinków :lol:
paliwo jest stare czy nowe?
układ Wysokiego Napięcia :)

Tytuł:
nowy

paliwo nowe 30 litrów wlałem starego sie juz dawno pozbyłem :) czyste nic tam nie pływało brudnego wiem ze w baku nawet po spuszczeniu paliwa zostaje jeszcze jakies 10 litrów no ale wymieszało sie to wszystko wiec powinno być ok

Tytuł:
swój chłop

Spr. pompe paliwa czy daje odpowiednie cisnienie paliwa i uklad paliwowy jest drozny.

Tytuł:
nowy

Koordian pisze:
Spr. pompe paliwa czy daje odpowiednie cisnienie paliwa i uklad paliwowy jest drozny.

hmm układ jest drożny węzyk od paliwa przy silniku odkreciłem według zaleceń znajomego paliwo czyste jak łza pytanie a moze to wtryski ? cos takiego obiło mi sie o uszy

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

Renson pisze:
( przy dodaniu gazu czarny dym )

zatem albo masz za bogatą mieszankę (za dużo paliwa) i wtedy nagar na świecach jest czarny -i tu albo jest problem z regulatorem bimetalicznym od "ssania", ew. regulacją wtrysku, albo świece zawala olejem (świece są tłuste), a to może oznaczać stojące pierścienie lub za duże luzy w rowkach tłoków, ew. lejące uszczelniacze zaworowe... ale wtedy dym powinien być nie tyle czarny co siwy lub błękitnawy...

ex W110'64 200D "Kaczuszka"
ex W123'81 240D "Niszczyciel" -obecnie tatowóz
ex 353W'87

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

na dolocie przewodu paliwa do wtrysku masz taki malutki filterek (w sumie to wygląda jak nakrętka z zewnątrz, a w środku ma filtr)-sprawdz, czy nie jest zapchany, bo może nie wyrabiać paliwo.
ja tak mialem i auto ledwo chodzilo na wolnych obr, a po dodaniu gazu gaslo, bo byla zbyt mala dawka paliwa, choc paliwo bylo - duzo sie naszukalem tego ustrojstwa :)
u Ciebie moze dawac paliwo, ale za malo na wszystkie cyl. i czesc sie nie spala i zalewa, a czesc jakos chodzi

wolny wakat na beczkę :)

Tytuł:
wiarus senior

Sprawa jest prosta
trzeba sprawdzic kompresję
trzeba sprawdzić iskrę
trzeba sprawdzić zasilanie benzyną

z opisu wynika ze jest dużo za bogato więc albo zapchany powrót paliwa,albo uszkodzony regulator termiczny lub uszkodzony rozdzielacz

Honda CB650SC Nighthawk '82
Honda CX500 Cafe Racer '81

Tytuł:
nowy

Janfocus pisze:
Renson pisze:
( przy dodaniu gazu czarny dym )

zatem albo masz za bogatą mieszankę (za dużo paliwa) i wtedy nagar na świecach jest czarny -i tu albo jest problem z regulatorem bimetalicznym od "ssania", ew. regulacją wtrysku, albo świece zawala olejem (świece są tłuste), a to może oznaczać stojące pierścienie lub za duże luzy w rowkach tłoków, ew. lejące uszczelniacze zaworowe... ale wtedy dym powinien być nie tyle czarny co siwy lub błękitnawy...

gdzie ten regulator sie znajduje od ssania jak go mozna sprawdzić ?

dym jest czarny jak smoła wręcz, ale nie jest niebieski

Cytuj:
na dolocie przewodu paliwa do wtrysku masz taki malutki filterek (w sumie to wygląda jak nakrętka z zewnątrz, a w środku ma filtr)-sprawdz, czy nie jest zapchany, bo może nie wyrabiać paliwo.

czyściutki jak łza
Cytuj:
z opisu wynika ze jest dużo za bogato więc albo zapchany powrót paliwa,albo uszkodzony regulator termiczny lub uszkodzony rozdzielacz

hmm powrot paliwa przy starcie z tyłu słychac jak benzyna wraca ale warto było by to sprawdzić
a co do rozdzielacza jest ok wszedzie jest iskra (błękitna) wiem ze na oko sie nie sprawdza ale zawsze cos

teraz moje pytanie gdzie się znajduje regulator termiczny jak go mozna sprawdzic ?

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 12 ] 

Strefa czasowa UTC+02:00