MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest wt lip 29, 2025 11:10 am

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 
Autor Wiadomość
swój chłop

Przymierzam się do zakupu i wymiany uszczelki szybra do 123 . Z nalazłem ofertę na allegro za 100zł. Czy ta uszczelka powinna być w całości , czy na przednią część szybra idzie inna , a na tył szybra inna? Czy boki szybra uszczelnia się też uszczelką czy innym wynalazkiem. Wcześniej wyczytałem, że ktoś stosował filc. Jeszcze pytanko czy aby wyjąć szyber koniecznie muszę wyciągać szybe tył?

Tytuł:
swój chłop

Co Cię skłoniło do wymiany uszczelek??
Opisz objawy, bo może nie jest to konieczne.

Tytuł:
swój chłop

Na wiosnę chciałem dobrać się do szybra , wyczyścić odpływy, a co się wiąże z tym to to, że trzeba zdjąć podsufitkę. Jak to będe robił to pomyślałem , że zmienię za jednym razem uszczelki. Przednia jest w całości, z jednej strony trochę odstaje końcówka ale to można zrobić. Tył z tego co widzę też jest w całości. Zniszczone mam te uszczelki boczne. Myślę, że ta przednia i tył po 30 latach też nadają się do wymiany. Może jak zdejmę podsufitkę przetkam i oczyszcze odpływy zleje go wodą i będę wizdiał czy leci woda. Koniecznie muszę zrobić te boczne bo jak jeżdziłem to strasznie wyło od wiatru.

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Witam żeby wymienić uszczelki boczne "szybra" nie trzeba demontować całego szyberdachu tylko przy otwartym odkręcić mocujące je od dołu płaskowniki. W razie potrzeby służę takimi uszczelkami.

Tytuł:
swój chłop

Super oto adres Email Emek448@wp.pl daj znać co i za ile i kontakt.

Tytuł:
swój chłop

Ja bym na Twoim miejscu nie wypruwał szyberdachy. Jeśli nie masz przecieków do środka, to znaczy, że odpływy drożne, a rama nie zgnita. Jak Cię to męczy, to wymień tylko te boczne (takie jakby filcowe), wyczyść i nasmaruj mechanizm i ciesz się jazdą bez dachu w ciepłe dni ;)

s124 300D

Tytuł:
swój chłop

Właśnie chyba coś sam sp...Szyber używałem latem , padały deszcze i było ok. Dobrałem się do bocznych uszczelek , a w zasadzie ich resztek , ładnie powycinałem resztki i dośc estetycznie to wyglądało, ale powstały szpary i przy większych prędkościach straszny szum oraz przyszły wielkie ulewy. Zamokła mi w jednym miejscu tapicerka bo albo zbyt mocno lało i przez szpary po bocznych uszczelkach dostawało się zbyt dużo wody i odpływy nie dały rady wszystkiego odprowadzić albo sam przez przypadek resztkami uszczelek mogłem zatkać. Dlatego wymienię w pierwszej kolejności boczne , zdejmę tapicerkę poleje wodą szyber i jesli będzie ok tak zostawie.

Tytuł:
postmajtek

Uszczelka szyberdachu w W123 jest dzielona, tzn z tyłu jest osobno, a przód i boki osobno. Tył też nie jest aż tak trudno wymienić…
Można to zrobić tak: otwieramy szyberek do tyłu (bo jest tylko odsuwany) odkręcany obudowę „kotwicy” jedna śrubka, wyciągamy to, od przodu wkładamy rekę, lub jakąś listewkę i pociągamy podsufitkę szybra w dół. Powinny puścić 4 spinki/kołki. Następnie musimy przeciągnąć podsufitkę przez kotwicę a później podsufitkę pociągnąć do przodu (wysunąć).
Jeżeli już to zrobimy to zasuwamy szyber i odkręcany blachę szyba po bokach, wyciągamy w górę i wymieniamy uszczelkę. Uprzedzam że nowa uszczelka będzie ciasno wchodzić ;)

Złożyć do reszty już chyba każdy potrafi… ;)

Pozdrawiam

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 

Strefa czasowa UTC+02:00