MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest wt lip 29, 2025 3:39 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość
swój chłop

Pokrętło kręci się w każdą stronę w dowolną ilość obrotów:) Jak się nim pokręci w prawo, to obroty rosną a jak w lewo, to nie ma reakcji i zostają już takie wysokie.

W związku z tym teraz na biegu jałowym mam na pewno ponad 1000 obrotów i szkoda trochę ropy:P Jak sądzę muszę się jakoś dobrać do tego pokrętła od strony kabiny. Co powinienem odkręcić? Tę dużą plastikową maskownicę pod kierownicą czy raczej wyjąć zegary? Jak to pokrętło wygląda "od środka" - nawinięta jest na nie jakaś stalowa linka? Na pewno wielu z Was rozbierało już ten element, ale na forum nie znalazłem jak się do niego dobrać, więc byłbym wdzięczny za podpowiedź lub zdjęcie jeśli ktoś ma.

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Żeby wyjąć zegary to i tak musisz zdemontować ten dolny plastikowy element. A masz tylko pokrętło ("motylek") czy cały "hebel"? Ja co prawda nie mam pokrętła, ale w poprzedniej Beczce miałem hebel, dostać się do tego jest dość łatwo, jeżeli nie zmniejsza obrotów to ja bym jeszcze sprawdził linkę czy się nie zaciera w pancerzu i sprężyny pod maską, tam chyba powinna być jakaś 'odciągowa', choć tak dokładnie to już nie pamiętam jak tam było...

Tytuł:
wiarus junior

Odkręcasz maskownicę nad nogami,ściągasz tą plastikową część służąca do podkręcania obrotów,odkręcasz chromowaną obwódkę(nakrętkę) i od spodu deski wyjmujesz cały mechanizm uprzednio odkręcając linkę przy silniku.To coś daje się rozmontować a linkę można wymienić wykorzystując linkę rowerową z najmniejszym oczkiem na końcu koszt ok 4 zł.Nasmarować i zaklepać dekielek.Przed włożeniem nowej linki w pancerz i sprawdzeniem czy dobrze składasz i czy dobrze chodzi w pancerzu nie ucinać linki z długości!

Tytuł:
swój chłop

hruścik pisze:
ściągasz tą plastikową część służąca do podkręcania obrotów,odkręcasz chromowaną obwódkę(nakrętkę) i od spodu deski wyjmujesz cały mechanizm uprzednio odkręcając linkę przy silniku.

Dzięki za radę - ale mam jeszcze pytanie - czy ten plastikowy motylek mam ściągnąć po prostu, czy to jest jednak jakoś przykręcone? Boję się, że jak mocno go pociągnę to może po prostu urwę. Czy tak się robi właśnie?

hruścik pisze:
Nasmarować i zaklepać dekielek.

Jaki dekielek masz na myśli? To chromowane gniazdo, w którym obraca się motylek?

Tytuł:
postmajtek
Awatar użytkownika

Najpierw jak zdejmiesz maskownicę to sprawdź czy po prostu się ten mechanizm nie poluzował. U mnie też się kręcił ile chciał ale wystarczyło zakręcić tą nakrętke trzymając mechanizm od środka, później tylko ustawić naciąg linki przy silniku i gra. Motylek podobno się zdejmuje ale jak próbowałem to tyle że go wykrzywiłem (mocne mocowanie :( ).

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 

Strefa czasowa UTC+02:00