MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest pn lip 28, 2025 10:36 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 2 ] 
Autor Wiadomość
nowy

Witam
Jestem szczęśliwym posiadaczem 116-stki.
Mam pytanie odnośnie skrzyni automatycznej.
Mam 116 z 77 na gaźniku solex 4a1 280s.Jest to bardzo prawdopodobne ze mam skrzynie 3 biegową .czy jest to możliwie w tym modelu bo z tego co wiem skrzynie 3 biegowe montowane były w 350 lub 450.Chodzi w miarę ok osiąga 180 -185 km/h przy dobrym wciśnięciu pedału 3 wrzuca przy 125-130k/h przy spokojnym potrafi nawet przy 60k/h.wiec niby wszystko w porządku pytam z ciekawości.
Przy okazji druga sprawa saidły mi programy wycieraczek na początku chodziły mi dwa programy plus manualne wciśniecie gałki.teraz działa tylko najszybszy program ale to utrudnia jazdę.Silniki wycieraczek działają chyba bez zarzutu.Czy ktoś zmagał się z takim problemem ?Jak się do tego zabrać?
proszę o pomoc pozdrawiam

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Jeśli chodzi o wycieraczki to problem najprawdopodobniej tkwi w przełaczniku. Musisz go wymontować i przepłukać. Ja tak zrobiłem i wróciły wycieraczki oraz światła długie. Najpierw była kąpiel w benzynie kstrakcyjnej, poźniej spray czyszczący styki, następnie spray konserwująco smarujący. Oba spraje do kupienia w sklepie z elektroniką. Nie pamietam ich nazwy ale to nie istotne bo jest duży wybór w sklepie. Należy jednak zwrócić uwagę czy środek nie jest zbyt agresywny, jeśli tak to trzeba zastosować następny - płucząco-smarujący. W sklepie powinni wiedzieć.

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 2 ] 

Strefa czasowa UTC+02:00