MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest pn lip 28, 2025 10:34 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 2 ] 
Autor Wiadomość
wiarus junior

Witam, jestem w trakcie wymiany silnika w sedanie, kupilem go z silnikiem 200 na gazniku, powinien w nim byc 2.3 na wtrysku i wlasnie taki tam wsadzilem i mam problem z podlaczeniem czujnikow, ponizej wrzycam zdjecia z wskazanymi miejscami w ktorych nie wiem co do czego
bede wdzieczny za pmoc

na tym zdjeciu zaznaczylem wejscia ktore nie wiem do czego sluza najgorsze ze w instalacji nie ma wiazki do ich podlaczenia, to co jest zaznaczone niebieska strzalka rozumiem ze tam powinno byc jakies kolanko?
Obrazek

na tym zdjeciu zanzaczylem zoltym kolorem to co udalo mi sie podlaczyc, czerwona strzalka pokazuje to czego nie wiem gdzie podlaczyc
Obrazek

Tutaj czerwonymi stzalkami zaznaczylem to co w zdjeciu wyzej zakreslilem na zolto, niebieska strzalka wskazalem wtyczke ktora mi zostala nie podlaczona i nie wiem gdzie ja zapodac
Obrazek

tutaj zaznaczylem wtyczke ktora jest w instalacji i jak kupilem samochod zsilnikiem 200 nie byla nigdzie podlaczona i moje pytanie-do czego to jest? w nowym silniku nie ma podejscia pod ta wtyczke

Obrazek

i na koniec dziwny kabel ktory wisi mi kolo pompy ABSu wiem ze na zdjeciu nie wiele widac, ale moze ktos to z czyms skojarzy, czerwona linia zaznaczylem jak jest polaczony-nie mam pojecia do czego to jest

Obrazek

sorawa za chaotyczne zdjecia, mam nadzieje ze ktos mi podpowie do czego te wejscia i czy bez podlaczenia tych czujnikow silnik wystartuje

Do czujnikow ktore pokazalem czerwonymi strzalkami nie mam wiazki w instalacji, natomiast mam wiazke z instalacji z innego samochodu, nie probowalem jej podpinac bo nie wiem co do czego podlaczyc, zreszta mam nadzieje ze to bedzie zbedne

Mercedes W124 90r. 3.0D Turbo
Mercedes W123 81r. 2.8E Kombi
Mercedes W123 82r. 2,4D "Taryfa"
Mercedes W123 81r. 2.4D "beczkowóz"
Mercedes W123 78r. 2.4D automat

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Pozwoiłem sobie poprawić zdjęcia, żeby dało się łatwiej odpowiedzieć na Twoje pytanie.

Obrazek

1: Zawór suwakowy powietrza dodatkowego (niech mnie ktoś poprawi,jeśli się mylę)
2: Wtryskiwacz rozruchowy
3: Brakuje rurki odmy - powinna być pod puszką filtra, jeśli takową posiadasz. Jesli nie, to nowa kosztuje ok. 10 pln.

Obrazek

4: Termowłącznik wentylatora chłodnicy
5: Czujnik temeperatury - współpracuje z wtryskiem rozruchowym i zasadniczo z całym wtryskiem K-Jet.
6: Czujnik wskaźnika temperatury na desce rozdzielczej.

Obrazek

7: Wygląda na tyczkę od elektromagnesu wentylatora chłodnicy- drugiej czesci szukaj od pompy wody.Na ostatnim zdjęciu widzę drugą część tego przewodu( chyba). Leży między pompą ABSu a pompą wspomagania - opiera się o przewód ciśnieniowy wspom.

Obrazek

8:Wtyczka czujnika zamknięcia ( otwarcia) przepustnicy - jest zamontowany przy cięgnach gazu - taki mały pierdolniczek z rolką i blaszką ;)

Obrazek

9: Mnie to wygląda da na zdublowaną wiązkę od 200 na gaźniku.

Poszukaj Schematu elektrycznego do silnika M102.980, kup sobie browara i poszukaj brakujących wtyczek. Dojdziesz po kolorach przewodów podanych w schemacie.

P.S. Spróbuj tylko nie kliknąć mi "Pomógł", to Cię znajdę, zjem Twoje serce i Twojego psa... [zlosnik]

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 2 ] 

Strefa czasowa UTC+02:00