MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest pn lip 28, 2025 11:35 am

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 
Autor Wiadomość
swój chłop

Mam pytanie do tych którzy się znają na spawarkach. Jak się sprawują spawarki MIG bez gazu. Mam na myśli coś takiego np. http://cgi.ebay.co.uk/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&item=290415982169&ssPageName=STRK:MEWAX:IT#ht_5117wt_1167
Czy do pospawania blacharki od czasu do czasu jest OK czy kupić z gazem. Nigdy nie spawałem taką bezgazową więc proszę o radę.
Z góey dziękuję za odpowiedź.

Tytuł:
postmajtek
Awatar użytkownika

a co to jest??
Albo MIG, albo nie MIG-METAL INERT GAS:) sama nazwa mówi, że musi mieć gaz.A po filmiku widać, że hefta bez...bez sensu, bez osłony gazowej, szybko stygnie spoina, ma wtrącenia, słaba będzie, podatna na pękanie, tak myślę:)

Tytuł:
postmajtek
Awatar użytkownika

Ja podobnie jak i przedmówca stwierdzam że bez gazu to żadne spawanie- tylko "smarkanie"
jak swoją skarbonkę spawałem a gaz się skończył to darłem spawy, bo tragedyja się robiła.

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Witam [zlosnik]
Wydaje mi się że to jest tylko zdjęcie bez butli , nie znam spawarek MIG bez gazu , po przewodzie prowadzącym wygląda że musi być gaz do tego . Masz na zdjęciu na przewodzie osłonkę do gazu na końcu rękojeści.
No , ale mogę się mylić. ;)
Pozdro [zlosnik]

Yamaha Road Star 1600 2001

Tytuł:
swój chłop

Roman 850 pisze:
Wydaje mi się że to jest tylko zdjęcie bez butli , nie znam spawarek MIG bez gazu , po przewodzie prowadzącym wygląda że musi być gaz do tego . Masz na zdjęciu na przewodzie osłonkę do gazu na końcu rękojeści.
No , ale mogę się mylić.

Jak sama nazwa spawarki mówi "gasless" więc jest bez gazu. Ale nie ma tematu, szukam z gazem.
Dzięki bardzo <br>Dodano po 18 sekundach.:<br>
Roman 850 pisze:
No , ale mogę się mylić.

Jak sama nazwa spawarki mówi "gasless" więc jest bez gazu. Ale nie ma tematu, szukam z gazem.
Dzięki bardzo

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

qbek81 pisze:
Roman 850 pisze:
Wydaje mi się że to jest tylko zdjęcie bez butli , nie znam spawarek MIG bez gazu

Coś mi się obiło, że można migomacić :) bez gazu, ale wtedy potrzebny
jest specjalny drut tzw. "samoosłonowy" - podobno o wiele droższy i upierdliwy w obsłudze.
Poszperaj w necie.

Gab

------
Drive It Like You Hate It - stara reklama Amazona

Tytuł:
postmajtek
Awatar użytkownika

1. Bez gazu nie ujedziesz !!!! będzie się syfiło lub bedzie bardzo drogo

2. Jak będziesz wybierał spawarkę zapytaj jakie najcieńsze blachy da się spawać to bardzo istotne ponieważ górne granic raczej cię nie będą interesowały a dolne przy robotach blacharskich maja olbrzymie znaczenie, by nie przepalać blach i robić dziury. Najlepiej wybierz taką w której dobór napięcia i natężenia jest płynny.

3. jak juz kupisz poćwicz na sucho na podobnych blachach :)

Tytuł:
postmajtek
Awatar użytkownika

Witam w temacie , owszem bez gazu w migomacie nie ujedziesz ,w tym przypadku jest to wyrób migomato podobny, znaczy sie potrzebny jest drut w odpowiedniej otulinie i spawarka wtedy nie bobi ,ale tylko pozornie ponieważ daleko jej do spawania w oslonie gazowej . Jakbyś sie nie starał to idealnej spoiny nie polożysz, chyba że potrzebujesz pokleić coś od wielkiego świeta , ale w tym wypadku lepiej poszukać porządnego inwektora ,małe , poręczne , chodzi na 220 V ( normalna instalacja domowa wyrabia)i na normalnych elektrodach ,przy droższych sztukach po podłączeniu gazu to kwasówke polecisz.
Przy kupowaniu MIGomata zwróć uwagę na konstrukcje podajnika drutu ,jest to bardzo ważne szczególnie przy spawaniu blach ,kwestia równego podawania drutu co się wiąże z jakością spawu
Co do spawania blach to każdą spawarką pospawasz ,kwestia wprawy ,ale szukaj takiej która będzie miala jak najwięcej zakresów , lub regulację płynną wtedy łatwiej będzie utrafić z prądem . Wrazie wątpliwości proszę wołać chętnie pomogę.
Polecam ESAB bardzo dobre maszynki ,bardzo dobre podajniki, szerokie zakresy , półzakresy, spawanie dwutaktem i cztero- , Bestery mogą być ,szczególnie jak trafisz używaną sztukę ze starszych egzemplarzy ,bo te nowe to z lekka stolec.
Używam obydwu typów i z doświadczenia powiem że ESAB bardzo wszechstronny , a Bester nie do zarżnięcia.

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

lub regulację płynną wtedy łatwiej będzie utrafić z prądem

O to to wydaje się być istotne.
Sam zakupiłem kiedyś Bestera najtańszego na 230V z dwustopniową regulacją natężenia prądu. To zdecydowanie za mało do blach samochodowych. Często jest tak, że pozycja min nie wydala i robi grube spawy, a maks przepala. Spawania bez osłony gazowej nawet sobie nie wyobrażam.

Tytuł:
swój chłop

dobrze więc spytam skoro interesujący mnie temat został podniesiony

jeśli możecie zaproponujcie np z alledrogo coś do spawania
potrzebuję do drobnych napraw uaza oraz pospawać sobie stół i regały do garażu z kątownika

oczywiście cena gra rolę

dzieki za sugestie

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Numer GG: 9139224
sewelbike pisze:
potrzebny jest drut w odpowiedniej otulinie

i do tego jest prawie 10 x droszy, taniej jest wymieniać butle :)

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 

Strefa czasowa UTC+02:00