MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest pn lip 28, 2025 5:48 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Silnik
Klubowicz
Awatar użytkownika

Koledzy,
Czytam i zaczynam się obawiać trochę mojej gwiazdy.

1. Kwestia

Przymierzam się do wymiany wszystkich płynów i cześci eksploatacyjnych i tu pytanie..co mam sprawdzić jeśli chodzi o rozrząd albo co mam wymienić zeby spokojnie troszę pojeździć.

Silnik 116960 - 380 - przebieg chyba 197 tys...

2. Drugie pytanko -czy 380 SLC powinien mieć pojler z przodu i z tyłu na klapie??

3. Kupiłem filtr do wspomagania otrwieram dekielak a tu...pusto filtra niet... jak złoże to chyba nic się nie stanie??

Dzięki za porady ...

Tytuł: 107
Klubowicz

Witam,tylko 500 slc miały spojlery z tylu ,natomiast z przodu listwa maskująca czarna spojler to dodatek kosztowny ,filtr kup sobie mana wymien też olej na nowy wspomaganiu na ATF ,pozdrawiam

Tytuł:
wiarus junior

Odnośnie punktu 3: filtr do wspomagania kierownicy jest bardzo płaski i znajduje się pod sprężynką. Po zdjęciu pokrywki musisz wyjąć sprężynkę, a następnie jakimś haczykiew wydobyć filtr. Jak pierwszy raz tam zaglądasz, to możesz odnieść wrażenie, że nic tam nie ma. Te dziurki, które zobaczysz na spodzie, to element filtra. Powodzenia.

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

dodatkowo jak masz tam filtr ceramiczny (wygląda jak sprasowanyfilc, tyle, ze twardy) to go nie wymieniaj, tylko wyczysc - ten filtr jest wieczny w przeciwienstwie do obecnych bibulkowych.
jesli chodzi o rozrzad, to sprawdz wyciagniecie lancucha. nie wiem jak to jest w V8, ale w 280'ce to ustawiasz walki tak, aby pokrywaly sie znaczniki na obudowie glowicy i patrzysz na kolo pasowe (to z cyferkami).
bedziesz mial odchylke wobec znacznika przy kole. zero to idealnie, a do 20 to akceptowalnie. wieksze wydluzenie to wymiana lancucha

wolny wakat na beczkę :)

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 

Strefa czasowa UTC+02:00