MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest pn lip 28, 2025 6:17 am

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 
Autor Wiadomość
postmajtek

Witam,
Jako, że zaczął się sezon prace się rozpoczęły.Mam w związku z tym kilka pytań. I oto proszę:
1. Czy są jakieś tajniki wyjmowania tylniej szyby (kolejność elementów, sposób, narzędzia itp) Chcę to zrobić sam więc proszę o wskazówki życzliwych dla napalonego.
2. I podobne pytanie ale odnośnie tapicerki tylnych słupków, podsufitki i rzeczy tapicerskich w naszych rumakach.
3. Poszukuję lokalizacji przerywacza kierunków. Jak dotychczas znalazłem przekaźnik anteny automatycznej.
4. Czy ktoś orientuje się może w cenie uszczelki, która leci od przedniego słupka do tylnego przy styku z szybami bocznymi.

Dziękuję z góry i szczęśliwego życzliwego zapraszam na piwko w Trójmieście.

swój chłop
Awatar użytkownika

2.przerywacz to chyba jest pod przyciskiem od awaryjnych,włącz kierunkowskaz i posłuchaj gdzie klika [zlosnikz]
4.130 ojro

szukaj za zegarami po lewej czarna skrzyneczka

swój chłop

1.Trzeba wyjmować bez wyciagania chromow tzn wyciagasz w całosci im wyzsza temperatura tym " łatwiej" i mniejsza szansa na uszkodzenie. Najlepiej zrobis to z kims kto ma jako takie doswiadczenie, bo samemu jak tego nigdy nie robiles to mozesz narozrabiac. Mi to robili ludzie, ktorzy w tym siedza od lat i "wypchneli" szybe od srodka wspominajac, ze podobnie jest w starych fiatach 125 ? :roll:
2. Co do podsufitki i reszty to lecisz po koleii i nie ma tam duzej filozofii chyba, chyba ze masz szyber to wtedy zaczynaja sie schody, bo trzeba go najpierw odpiąc, chodzi o "spiralo-linke" w przedniej czesci szybra, odkręcic cale "łoze" szybra i podsufitki i wyjać przez przednia szybie. Jesli masz szybe nie zdemontowana to nie wiem czy jest jakis inny sposób, zeby to wyjać.
Montaz to jest dopiero zabawa 8)
Tak czy siak powodzenia [zlosnikok]

postmajtek

Witam,

Na wstępie dziękuje bardzo za odp. Myślę, że szybę na razie zostawię i zrobię troszkę prowizorkę silikonem. Ryzyk zbyt duże i środki na ewentulane zniszczenia ograniczone, ale i tak dziękuję za pomoc.

Czy możesz opisać dokłądnie tą kolejność.
Mam w tej chwili do zdjęcia słupki tył i przód, listwy przy krawędziach szyby przedniej i tylniej i podsufitkę. Niestety mam szyberdach i mnie bardzo zmartwiłeś. Bedę wdzięczny za bardziej dokładny opis.

Pozdrawiam

swój chłop

Co do tylnych slupkow i boczkow to tam nie ma wielkiej filozofii, wyciagasz kanape odkrecasz apteczke, plastik maskujacy pod tylna szyba, "trzymadla" rak i mozesz wyjmowac.
Z przodu jest gorzej i nie wiem czy do tego, aby wyjac plastiki z przednich slupkow nie trzeba demontowac chromow ( nie pamietam ale raczej nie) odkrecasz lusterko, klapki przeciwsloneczne i wyjmujesz.
podsufitka to ciezki temat i moim zdaniem nie da rady bez wyjecia szyby przedniej, jesli chcesz to zrobic bez uszkodzen i porzadnie.
Napisz w jakim celu chcesz demontowac to wszystko,bo jesli ciekcnie szyber to bez wymiany uszczelek i czyszczenia odplywow etc... nic nie zyskasz, a to wiaze sie z wyjeciem calej podsufitki, przedniej szyby itd...
Jak chcesz to tymczasowo "połatac" to bez sensu jest wyjmowanie wszystkiego, lepiej sprobowac uszczelnic szyber od gory czarnym silikonem, aby w miare estetycznie wygladalo (nieosiagalne :-? ) i zbierac kase na prawdziwy remont.
pzdr.

postmajtek

Witam,
Sorki, że tak po czasie. Cel mam takowy, że mi ciekło do środka. Odpływy mam drożne bo wymontowałem co się dało i lałem wodę do szybra. Podsufitka sucha więc spoko, ale dla spokojnego snu wyminieniłbym uszczelkę. Po za tym zokalizowałem przeciek pod tylną szybą. Niestety nie będę wymianiał uszczelki tylko uszczelniał silikonem i zbierał środki na grubszy remont. Mimo wszystko mam ochotę odświeżyć moje autko, szczególnie, że niedługo go mam i sporo chcę zrobić latem.
Dzięki za pomoc.
Niedługo prześlę kilka fotek, co by się trochę pochawlić.

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 

Strefa czasowa UTC+02:00