CZĘŚCI BLACHARSKIE takie jak progi czy różnego rodzaju reperaturki DO MERCEDESA W 123 CZY 114/115 I WIELE INNYCH MODELI MERCEDESÓW TO RODZIMEJ PRODUKCJI
ZAMIENNIKI co z resztą nie jest żadną nowością dla członków MB/8 .Natomiast elementy takie ja drzwi,maski ,klapy czy błotniki tył (pełne ) nie cięte reperaturki pochodzą z krajów jak zaznaczył kolega
_me: how_ Cytuj:
Śpisz z tureckimi przy łóżku?
,
czy też Brazylia ,Soutch Africa i tym podobne kraje miedzy nimi jest też Polska gdzie produkcja jest o wiele tańsza, bo na oryginalne niemieckie nie ma co liczyć, a nawet gdyby takie się ostały,to nie wiem czy niejednego dobrze zarabiającego Niemca było by stać na ich kupno .Wiec nawet w Niemczech można kupić turecko - afrykańska podróbkę ,i ,według mnie to nie zależnie czy kupisz błotnik przód za 150 zł z allegro czy 300 zł z Aso ; jednakowo musisz go dobrze zabezpieczyć bo inaczej rdza dany element zeżre .
Elementy które przetrwały 20 lat na samochodzie cechuje na pewno porządna konserwacja i technologie z jakiej Niemcy słynęli stosując je w MERCEDESACH,i w cale nie musi być blacha gruba jak w czołgu by była trwała;wystarczy że będzie to grubość 07 czy 08 zamiast 1,2 ale po zastosowaniu odpowiednich procesów takich jak cynkowanie,odkwaszanie ; i wytrzyma na pewno kolejne 25 lat,wszystko zależy tu tylko od zasobności portfela..
Na kupnie blach przekonałem się osobiście zamawiając niektóre elementy w Wielkiej Brytanii,tam jeden ze znajomych mi już pracowników zdradził mi że reperaturki jakie zamawiam, będą za ok 7 dni bo nie maja ich na miejscu a w ... UWAGA ... Soutch Africa gdzie rzekomo są na stanie takowe,.WNIOSEK... jak mam taszczyć pół kontynentu złom( podróbke),wole go kupić w Polsce z Allllegro oddać do sodowania ,czy piaskowania potem w ocynk i resztę porządnej chemii (cenowo na to samo mi wyjdzie) i na pewno posłuży mi kolejne 25lat w końcu postęp technologiczny jest bardziej zaawansowany niż 30 lat temu kiedy to kładziono blachę 1,2 na nasze kochane mercedesy