MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest pn lip 28, 2025 1:32 am

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 
Autor Wiadomość
nowy

Witam
Mam następujący problem
Po przekręceniu kluczyka w pozycje II (na grzanie świec) nie zapala się kontrolka od świec i nie mogę uruchomić auta. Krztusi się, poleci trochę białego dymku i to wszystko.

Kiedyś byłem z tym problemem u elektryka. Stwierdził że w moim aucie jest jakaś samoróbka z tym grzaniem świec, a że byłem dopiero co po naprawie i nie miałem chęci na kolejne wydatki to elektryk zapoznał mnie z metodą grzania świec kablem podłączonym z plusa z aku. Nagrzewanie trwało 15s, bez żadnych iskier i trzasków, świece elegancko się zagrzały. Miałem tak docelowo odpalać samochód w razie problemów. Ale...nagle problem zniknął. Wiec dałem sobie z tym narazie spokój Przez cztery miechy auto odpalało bezproblemowo aż do teraz..
Wiec przypomniałem sobie o podpowiedzi owego elektryka.
Próbowałem podgrzać świece bezpośrednio kablem z plusa do świecy jak i również do spirali (różne podpowiedzi słyszałem) i nic to nie daje. Są iksry, trzaski ale świec to nie podgrzewa. Dodam że trzymam ten kabel dość krótko przez te iskry właśnie a nie te 15s
Zacząłem temat drążyć i doszedłem do takich ustaleń:

1.Świece raczej są ok (bo gdzieś przeczytałem, chyba nawet na tym forum, że jak daje prad z aku i na świecy iskrzy to jest ok)
2.Bezpiecznik paskowy 80A jest ok, ale brak na nim napięcia
3.Przekaźnik (taki blaszany pod kierownicą) - jest napiecie na dwóch gniazdkach (nie wiem czy dobrze to nazywam)z 7 bodajże. Przekaźnik wyjałem w blaszanej obudowy. Nie znam się coprawda ale tak na oko to wydaje mi się że nic nie jest przerwane i ścieżki też są ok.
4.Od bezpiecznika wychodzi sobie kabelek i idzie pod deskę rozdzielcza. Podłączona jest do niego żaróweczka z tej...zielonej kontrolki co to jest od kierunków przyczepki (mam hak). Po przekreceniu kluczyka (II pozycja) ta "zielona kotrolka sie zapala po jakimś czasie gaśnie a towarzyszą temu "cyknięcia"
5.Zauważyłem też kabel z ostatniej świecy (licząc od wnętrza samochodu) idacy do kadłuba silnika wiec chyba masa, jest jakiś "wątpliwy", troche powyginany, w niektórych miejscach oszczędny w izolacje. Ale nie wiem czy to dobry trop.

I na tym kończą sie już chyba moje możliwości. Muszę podcholować auto do elektryka, chociaż chciałem sam sobie poradzić z tym problemem.

Chyba, że ktoś coś jescze doradzi.

wiarus junior
Awatar użytkownika

U mnie jest wstawiony osobny wyłącznik w środkowej konsoli podłączony bezpośrednio do przekażnika grzania i kontrolki.
Jak mi majster wymieniał zamek stacyjki to potem nie umiał auta odpalić :lol: i dzwoni do mnie : "panie, a jak to się odpala?"

wiarus junior
Awatar użytkownika

U mnie jest wstawiony osobny wyłącznik w środkowej konsoli podłączony bezpośrednio do przekażnika grzania i kontrolki. Jak Cię to interesuje, to podjedź do mnie zobaczyć na żywo, masz ze 25 km
Czaplice koło Głębowic tel 606 763 204

nowy

Oddałem auto do elektryka. Zobaczymy jaka bedzie diagnoza.
Dzieki za chęć pomocy Desperado.

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 

Strefa czasowa UTC+02:00